Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  0:52aktualizováno  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku se s námi podělil uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář.

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Houbový kuba se tradičně podává jako polední jídlo na Štědrý den, naši předci jej často ale jedli i mimo sváteční časy. Má mnoho krajových variant - někde se do něj přidává sádlo, jinde škvarky, někdo ho zase zapéká.

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Kuba se někdy nazývá také černý, černou barvu většinou získával z použitých hub. V minulosti to byly zejména štročky, dnes třeba hřiby modráky. Tmavé barvy se občas docílilo i přidáním vepřové krve, to ovšem neplatilo pro vánoční variantu kuby, která měla být bezmasá. Ostatně proto se na Vánoce běžně jedla ryba, která byla považována za postní jídlo.

Šéfkuchař Jan Punčochář nám prozradil, že skvělou plnou chuť dodává houbovému kubovi kombinace čerstvých a aromatičtějších sušených hub, které ještě dopředu namočí v rybím vývaru. Ve vývaru vaří i ječné kroupy. Pokud byste chtěli mít kubu jako čistě vegetariánské jídlo, můžete samozřejmě použít vývar zeleninový.

Vánoční kuba

podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Příprava houbového kuby šéfkuchaře Jana Punčocháře. Ingredience na přípravu...
Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
Zalijeme bílým vínem a přidáme doměkka uvařené kroupy.
Česnek přidáváme až nakonec, aby nezhořkl.

Zobrazit fotogalerii

  1. Den předem namočené kroupy uvaříme doměkka ve vývaru. Houby také namočíme ve vývaru.
  2. Na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku a přidáme k ní snítko tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujeme na másle čerstvé houby. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.
  3. Do pánve se šalotkou přidáme polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijeme bílým vínem, přidáme kroupy, den předem namočené sušené houby a rybí vývar a vaříme doměkka.
  4. Nakonec dochutíme česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Před podáváním můžeme ještě pokapat bylinkovým olejem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.