Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

  0:52aktualizováno  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku se s námi podělil uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář.

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Houbový kuba se tradičně podává jako polední jídlo na Štědrý den, naši předci jej často ale jedli i mimo sváteční časy. Má mnoho krajových variant - někde se do něj přidává sádlo, jinde škvarky, někdo ho zase zapéká.

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Jan Punčochář připravuje houbového kubu.

Kuba se někdy nazývá také černý, černou barvu většinou získával z použitých hub. V minulosti to byly zejména štročky, dnes třeba hřiby modráky. Tmavé barvy se občas docílilo i přidáním vepřové krve, to ovšem neplatilo pro vánoční variantu kuby, která měla být bezmasá. Ostatně proto se na Vánoce běžně jedla ryba, která byla považována za postní jídlo.

Šéfkuchař Jan Punčochář nám prozradil, že skvělou plnou chuť dodává houbovému kubovi kombinace čerstvých a aromatičtějších sušených hub, které ještě dopředu namočí v rybím vývaru. Ve vývaru vaří i ječné kroupy. Pokud byste chtěli mít kubu jako čistě vegetariánské jídlo, můžete samozřejmě použít vývar zeleninový.

Vánoční kuba

podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Příprava houbového kuby šéfkuchaře Jana Punčocháře. Ingredience na přípravu...
Houbový kuba z žampionů a lišek podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace...
Zalijeme bílým vínem a přidáme doměkka uvařené kroupy.
Česnek přidáváme až nakonec, aby nezhořkl.

Zobrazit fotogalerii

  1. Den předem namočené kroupy uvaříme doměkka ve vývaru. Houby také namočíme ve vývaru.
  2. Na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku a přidáme k ní snítko tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujeme na másle čerstvé houby. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.
  3. Do pánve se šalotkou přidáme polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijeme bílým vínem, přidáme kroupy, den předem namočené sušené houby a rybí vývar a vaříme doměkka.
  4. Nakonec dochutíme česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Před podáváním můžeme ještě pokapat bylinkovým olejem.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit
Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit

Odličovací mléko, gel, micelární voda nebo dokonce klasický “oliváč” z kuchyně? Nenechte se zválcovat nekonečnou nabídkou odličovacích vymožeností a vyberte sku... celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.