Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční dezerty: jablka s mascarpone nebo tvarohový krém s mákem a čokoládou

  0:37aktualizováno  0:37
Když už máme na Vánoce povolené opasky, proč si po dobrém jídle nedopřát ještě sladkou tečku?

Jablka s mascarpone a ořechy v karamelu | foto: isifa.com

Pečená jablka s ořechovou náplníPečená jablka s ořechovou náplní

Příprava: 25 minut + 25 minut pečení
Pro 6 osob

* 6 větších jablek
* 1/2 citronu, bio
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžíce mleté skořice
* 50 g mandlí, oloupaných
* 50 g lískových oříšků
* 50 g jader vlašských ořechů
* 50 g rozinek, propláchnutých
* 1 lžíce sekaných fíků
* 1 lžíce rumu
* 1 lžíce marmelády, např. meruňkové nebo pomerančové
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání formy

1. Troubu předehřejeme na 200°. Mandle a oříšky nasekáme a smícháme s džemem, spařenými rozinkami, nasekanými fíky,rumem a citronovou kůrou.

2. Jablka omyjeme a seřízneme lehce na špičce, aby stála rovně. Vykrajovátkem vypíchneme jádřince od stopky plus trochu dužiny okolo, ale neprořízneme je naskrz, jen tak, aby vznikl otvor. Vnitřek jablek pokapeme hned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

3. Jablka naplníme směsí a dáme je do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce až změknou. Ke konci je podlijeme trochou vody a dopuštěné šťávy dáme lžíci másla. Vyjmeme jablka z trouby, necháme je chvíli zchladnout a podáváme teplé.

Jablka s mascarpone a ořechy v karameluJablka s mascarpone a ořechy v karamelu

Příprava: 45 minut + doba na máčení rozinek a vychlazení
Na 4-6 porcí

* 100 g třtinového cukru
* 60 g lískových oříšků
* 1 lžíce oleje
* 200 g piškotů, nejlépe cukrářských
* 200 ml medoviny
* 4 lžíce calvadosu + na namočení rozinek
* 4 větší jablka
* 4 lžíce rozinek
* 1 citron, bio
* 1-2 lžíce skořicového cukru
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany 33% (1 kelímek)
* 1-2 lžíce vanilkového cukru

1. Rozinky spaříme, zalijeme calvadosem, necháme den nasáknout. Cukr rozpustíme na zlatý karamel, přidáme nasekané oříšky, vlijeme na naolejovaný pečicí papír. Necháme ztuhnout, sloupneme a rozdrtíme.

2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a smícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým cukrem. Mascarpone prošleháme s vanilkovým cukrem a vmícháme ušlehanou smetanu. Do 4 až 6 sklenic dáme nalámané piškoty, oříškovou drť, zakapeme medovinou a calvadosem.

3. Vrstvíme: trocha krému, půl jablečné směsi, část oříšků, část krému, jablka a ořechy. Nakonec smetanový krém a posypeme jablkovou směsí s ořechy. Necháme v chladu rozležet a vychladit.

Tvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocemTvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocem

Příprava: 20 minut + doba na chlazení
Pro 4 osoby

* 70 g mletého máku
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 350 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce rumu
* 2 lžíce medu
* 250 ml kysané smetany
* 25 g bílé čokolády
* 25 g hořké čokolády
* 60-80 g směsi sušeného ovoce
* 20 g mandlových lupínků
* sladké trubičky, sušenky nebo pišingry k podávání

1. Obě čokolády dáme na chvíli do mrazáku, po ztuhnutí je najemno nastrouháme. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno, stejně tak nasekáme mandlové lupínky. Mák promícháme s cukry a skořicí.

2. Do tvarohu zašleháme rum, med, kysanou smetanu, nastrouhanou čokoládu a nakonec vmícháme mák s cukrem a skořicí. Krém rozdělíme do sklenic, posypeme ovocem a mandlovými lupínky a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme ozdobené sladkými trubičkami a sušenkami.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.