Ořechy plněné krémem
blogerka Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook
Ingredience na 70 ks ořechů:
- 350 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 120 g vlašských ořechů
- 250 g másla
- Van Houten kakao (volitelné)
- Formičky na ořechy
Krém:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 40 g vlašských ořechů
- Van Houten kakao (volitelné)
Pracovní postup: Fotogalerie
- Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte najemno namleté ořechy a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
- Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.
- Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.
Ořechové košíčky se slaným karamelem
Podle receptu blogerky Elly
Ingredience na košíčky:
- 250 g hladké mouky
- 50 g najemno pomletých lískových ořechů nebo mandlí
- 200 g rostlinného tuku
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
Na náplň:
- 250 g cukru krupice
- 120 g rostlinného tuku
- 120 g smetany ke šlehání
- 1⁄2 lžičky soli
Na čokoládovou polevu:
- 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 150 g smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- lískové oříšky nebo mandle – celé i nasekané
Pracovní postup: Fotogalerie
- Připravte si suroviny na košíčky. Rostlinný tuk musí být vychlazený. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto. Rychle pracujete proto, aby se těsto moc nezahřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu až dvě odpočinout do lednice.
- Poté těsto vytáhněte, oddělujte z něj kousky a ty namačkejte do formiček na košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, zhruba půl hodiny. Košíčky lehce zezlátnou.
- Nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček. Nechejte úplně vychladnout.
- Připravte si karamel. Třetinu cukru nasypejte do nerezového hrnce, který zahříváte na středně zahřáté plotně. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru. Opět čekejte, až se cukr rozpustí a přidejte zbytek cukru. Celou dobu průběžně míchejte. Bude to trvat tak dlouho, až cukr získá karamelovou barvu.
- Hrnec sundejte z plotny a přimíchejte rostlinný tuk. Když se vám začnou dělat hrudky, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a míchejte, až vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Vypněte plotnu a po malých dávkách přilijte do karamelu smetanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tím získá zajímavou chuť. Míchejte a nechejte pomalu malinko vychladnout.
- Karamel nalijte do košíčků a nechejte vychladnout úplně. Mezitím si připravte čokoládovou polevu.
- V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte stát pět minut a potom vyšlehejte metličkou. Touto horkou čokoládou zalijte karamel v ořechových košíčcích. Nahoru ozdobte lískovým oříškem, mandlí nebo nasekanými ořechy.
- Nechejte úplně vychladnout. Košíčky krásně zkřehnou a cukroví je naprosto dokonalé.
Vanilkové rohlíčky
Ingredience na 2 plechy:
- 210 g másla
- 80 g moučkového cukru + na obalení
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 citronu
- 2 žloutky
- 110 g mletých vlašských ořechů
- 280 g hladké mouky na křehké pečivo
Pracovní postup:
- Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, žloutky a ořechy. Nakonec postupně přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu minimálně 1 hodinu odpočinout, ideálně přes noc.
- Z těsta vytvořte váleček, odkrajujte stejně velké dílky a tvořte rohlíčky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C, dokud nezačnou lehce zlátnout, asi 8 až 10 minut. Nechte rohlíčky trochu vychladnout a pak obalte v moučkovém cukru.