Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční cukroví, které zvládnou i děti

aktualizováno  30. listopadu 2012 
Víte, jak nejlépe zabavit děti před Vánocemi? Zaměstnejte je pečením. Jim to udělá radost a vy budete mít chvilku třeba na grog...

Čokoládové kuličky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové kuličky

Příprava: 15 minut

* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 100 g celých lískových oříšků
* 250 g maizeny
* 75 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1 vanilinový cukr
* špetka zázvoru
* špetka skořice
* moučkový cukr na ozdobu

1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

2. Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.


TIP
Lískové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi. Ty ale před použitím raději spařte a oloupejte. Pokud chcete dosáhnout exotické chuti, vyzkoušejte pekanové ořechy.


PRO NEPEKAŘKY

Pokud vám pečení nic neříká, můžete s dětmi vyzkoušet následující vychytávku. Kupte hotový polotovar čokoládové polevy. Ten zahřejte v teplé vodě, odstřihněte jeden roh a přímo sáčkem nechte děti tvarovat na pečicí papír různé čokoládové ornamenty. Ty pak nechte chvíli ztuhnout a je hotovo...

Kakaové bochánky

Příprava: 15 minut

* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 150 g kakaa
* lžička skořice
* mandle
* moučkový cukr na posypání

1. Moučkový cukr smícháme s kakaem a skořicí. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vše dobře zpracujeme.

2. Jakmile se všechny suroviny spojí, tvoříme z těsta malé bochánky a do každého vpíchneme jednu oloupanou mandli. Přendáme na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut. Ještě teplé bochánky posypeme cukrem a necháme vychladnout.


TIP
Jestliže máte oblíbenou spíše jemně nahořklou chuť cukroví, můžete zkusit obalit bochánky místo do moučkového cukru do pravého kakaa. A místo mandlí můžete bochánky naplnit třeba sušenými datlemi.

Mrkvové sušenky

Příprava: 20 minut

* 2 hrnky ovesných vloček
* 2 jemně nastrouhané mrkve
*1 vejce
*60 g másla
*sůl
*voda
*zavařenina

1. Vločky semeleme, smícháme s najemno nastrouhanou mrkví, vejcem a změklým máslem. Vše promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu uležet.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout a slepujeme pikantní zavařeninou.


TIP
K mrkvovým sušenkám se výborně hodí třeba rybízová nebo pomerančová zavařenina. A vyzkoušet můžete i med. Pokud si děti tyto sušenky oblíbí, můžete je příště po upečení nakrájet na větší obdélníčky a zabalit do školy ke svačině jako domácí müsli tyčinky.

Ovocné špízky

* sušené meruňky
* sušené švestky
* sušený ananas
* datle
* fíky
* sušené jahody
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

1. Sušené ovoce nakrájíme na kousky a střídavě napichujeme na párátko nebo na ozdobné napichovátko. Celé nebo půlky špízů namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu.

2. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Samozřejmě lze použít jakékoliv sušené ovoce dle vlastní chuti, ale je dobré střídat barvy, aby byly špízky pestré. Namísto špízků je možné ovoce nakrájet na malé kousky a vmíchat do rozpuštěné čokolády. K ovoci můžeme přidat sekané ořechy, mandle apod. Necháme čokoládu částečně ztuhnout a poté děláme na celofánem pokrytý plech malé bochánky, které necháme v lednici ztuhnout.


TIP
Použít můžete i jiné sušené ovoce – jablka, hrušky nebo i brusinky. Čokoládovou polevu pak vyberte přímo na míru chuti vašich dětí – hořkou, mléčnou či bílou. Pokud si chcete ušetřit práci, na polevu použijte koupený polotovar, který stačí ohřát ve vodě.

Krtince

Příprava: 15 minut

* 50 g másla
* 130 g ovesných vloček
* 100 g medu
* 50 g strouhaného kokosu
* lžíce smetany
* 50 g čokoládové polevy

1. Máslo na pánvi rozpustíme a na něm opražíme vločky. Smícháme s kokosem, medem a smetanou. Směs dáme do lednice odležet.

2. Ze směsi tvoříme malé kopečky, přendáme na máslem vymazaný plech a necháme asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout.


TIP
Vršky krtinců můžete ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami. Jestliže vaše děti milují křiklavé barvy, pak můžete použít barevné kuličky, které jsou běžně k dostání v potravinách, nebo třeba obyčejné lentilky.

Tatrankové medvědí tlapičky

Příprava: 20 minut

* 4 mleté nebo jemně nastrouhané tatranky
* 100 g kokosové moučky
* 1 ztužený pokrmový tuk
* 300 g polohrubé mouky
* 100 g moučkového cukru
* 1 vejce
* špetka prášku do pečiva

1. Tatranky najemno umeleme. Přendáme do mísy, přimícháme kokos, polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přísady promícháme a přidáme změklý tuk a vejce. Vypracujeme v tužší těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Těstem naplníme formičky, ale nedáváme je zcela plné, pečením tlapičky hodně vyskočí. Přendáme na plech a pečeme 10–12 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé tlapičky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme tlapičky ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.


TIP
Kokosovou moučku můžete nahradit dvěma sójovými suky, které najemno namelte nebo nastrouhejte a zapracujte do těsta. Tatranky můžete místo pomletí nakrájet na větší kusy, vložit do sáčku a válečkem na těsto je rozdrtit.

Slepované piškoty

* 200 g dětských piškotů
* 50 g rybízové marmelády
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

Dva piškoty slepíme k sobě marmeládou, necháme v lednici chvíli odpočinout, poté je namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme kokosem a necháme na mřížce ztuhnout.

Vánoční knoflíčky

Příprava: 15 minut

* 300 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 2 vejce
* 1 vanilkový cukr
* bílá a tmavá čokoládová poleva

1. Hladkou mouku promícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme v tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Poté odkrajujeme kousky těsta, ze kterých vyválíme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Klademe na vymazaný plech, do každé kuličky prstem vytlačíme důlek a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Do jamek upečených a už vystydlých kuliček nalijeme trochu rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout. Bílou tečku vytvoříme rozpuštěnou bílou čokoládou.


TIP
Pro závěrečné zdobení vánočních knoflíčků můžete místo bílé čokolády použít i plátky loupaných mandlí nebo kokosové lupínky. Ty ale do čokoládové polevy musíte vmáčknout včas, tedy ještě než zcela ztuhne.

Indiánky

* 50 g tuku
* 100 g jahodového džemu
* 1 vejce
* 150 g kakaových sušenek
* 1 balíček dětských piškotů
* čokoládová poleva

Tuk utřeme s džemem a vmícháme vejce. Přidáme nastrouhané (pomleté) sušenky. Dobře promícháme. Zdobicím sáčkem stříkáme hromádky na podklad z piškotů. Necháme v chladu ztuhnout a poté poléváme čokoládovou polevou.

Karamelové hrudky

* 250 g másla
* 100 g karamelek
* 1 sáček sladkých burisonů

Ve vodní lázni rozpustíme máslo. Přidáme karamelky a dobře promícháme, dokud se vše nespojí. Přisypeme sladké burisony a dobře zpracujeme. Hmotu necháme chvíli vychladnout a poté z ní tvoříme malé kopečky, které skládáme do papírových košíčků.

Autoři:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.