Vánoční cukroví, které zvládnou i děti

aktualizováno  30. listopadu 2012 
Víte, jak nejlépe zabavit děti před Vánocemi? Zaměstnejte je pečením. Jim to udělá radost a vy budete mít chvilku třeba na grog...
Čokoládové kuličky

Čokoládové kuličky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové kuličky

Příprava: 15 minut

* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 100 g celých lískových oříšků
* 250 g maizeny
* 75 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1 vanilinový cukr
* špetka zázvoru
* špetka skořice
* moučkový cukr na ozdobu

1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

2. Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.

TIP
Lískové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi. Ty ale před použitím raději spařte a oloupejte. Pokud chcete dosáhnout exotické chuti, vyzkoušejte pekanové ořechy.

PRO NEPEKAŘKY

Pokud vám pečení nic neříká, můžete s dětmi vyzkoušet následující vychytávku. Kupte hotový polotovar čokoládové polevy. Ten zahřejte v teplé vodě, odstřihněte jeden roh a přímo sáčkem nechte děti tvarovat na pečicí papír různé čokoládové ornamenty. Ty pak nechte chvíli ztuhnout a je hotovo...

Kakaové bochánky

Příprava: 15 minut

* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 150 g kakaa
* lžička skořice
* mandle
* moučkový cukr na posypání

1. Moučkový cukr smícháme s kakaem a skořicí. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vše dobře zpracujeme.

2. Jakmile se všechny suroviny spojí, tvoříme z těsta malé bochánky a do každého vpíchneme jednu oloupanou mandli. Přendáme na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut. Ještě teplé bochánky posypeme cukrem a necháme vychladnout.

TIP
Jestliže máte oblíbenou spíše jemně nahořklou chuť cukroví, můžete zkusit obalit bochánky místo do moučkového cukru do pravého kakaa. A místo mandlí můžete bochánky naplnit třeba sušenými datlemi.

Mrkvové sušenky

Příprava: 20 minut

* 2 hrnky ovesných vloček
* 2 jemně nastrouhané mrkve
*1 vejce
*60 g másla
*sůl
*voda
*zavařenina

1. Vločky semeleme, smícháme s najemno nastrouhanou mrkví, vejcem a změklým máslem. Vše promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu uležet.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout a slepujeme pikantní zavařeninou.

TIP
K mrkvovým sušenkám se výborně hodí třeba rybízová nebo pomerančová zavařenina. A vyzkoušet můžete i med. Pokud si děti tyto sušenky oblíbí, můžete je příště po upečení nakrájet na větší obdélníčky a zabalit do školy ke svačině jako domácí müsli tyčinky.

Ovocné špízky

* sušené meruňky
* sušené švestky
* sušený ananas
* datle
* fíky
* sušené jahody
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

1. Sušené ovoce nakrájíme na kousky a střídavě napichujeme na párátko nebo na ozdobné napichovátko. Celé nebo půlky špízů namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu.

2. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Samozřejmě lze použít jakékoliv sušené ovoce dle vlastní chuti, ale je dobré střídat barvy, aby byly špízky pestré. Namísto špízků je možné ovoce nakrájet na malé kousky a vmíchat do rozpuštěné čokolády. K ovoci můžeme přidat sekané ořechy, mandle apod. Necháme čokoládu částečně ztuhnout a poté děláme na celofánem pokrytý plech malé bochánky, které necháme v lednici ztuhnout.

TIP
Použít můžete i jiné sušené ovoce – jablka, hrušky nebo i brusinky. Čokoládovou polevu pak vyberte přímo na míru chuti vašich dětí – hořkou, mléčnou či bílou. Pokud si chcete ušetřit práci, na polevu použijte koupený polotovar, který stačí ohřát ve vodě.

Krtince

Příprava: 15 minut

* 50 g másla
* 130 g ovesných vloček
* 100 g medu
* 50 g strouhaného kokosu
* lžíce smetany
* 50 g čokoládové polevy

1. Máslo na pánvi rozpustíme a na něm opražíme vločky. Smícháme s kokosem, medem a smetanou. Směs dáme do lednice odležet.

2. Ze směsi tvoříme malé kopečky, přendáme na máslem vymazaný plech a necháme asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout.

TIP
Vršky krtinců můžete ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami. Jestliže vaše děti milují křiklavé barvy, pak můžete použít barevné kuličky, které jsou běžně k dostání v potravinách, nebo třeba obyčejné lentilky.

Tatrankové medvědí tlapičky

Příprava: 20 minut

* 4 mleté nebo jemně nastrouhané tatranky
* 100 g kokosové moučky
* 1 ztužený pokrmový tuk
* 300 g polohrubé mouky
* 100 g moučkového cukru
* 1 vejce
* špetka prášku do pečiva

1. Tatranky najemno umeleme. Přendáme do mísy, přimícháme kokos, polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přísady promícháme a přidáme změklý tuk a vejce. Vypracujeme v tužší těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Těstem naplníme formičky, ale nedáváme je zcela plné, pečením tlapičky hodně vyskočí. Přendáme na plech a pečeme 10–12 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé tlapičky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme tlapičky ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.

TIP
Kokosovou moučku můžete nahradit dvěma sójovými suky, které najemno namelte nebo nastrouhejte a zapracujte do těsta. Tatranky můžete místo pomletí nakrájet na větší kusy, vložit do sáčku a válečkem na těsto je rozdrtit.

Slepované piškoty

* 200 g dětských piškotů
* 50 g rybízové marmelády
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

Dva piškoty slepíme k sobě marmeládou, necháme v lednici chvíli odpočinout, poté je namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme kokosem a necháme na mřížce ztuhnout.

Vánoční knoflíčky

Příprava: 15 minut

* 300 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 2 vejce
* 1 vanilkový cukr
* bílá a tmavá čokoládová poleva

1. Hladkou mouku promícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme v tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Poté odkrajujeme kousky těsta, ze kterých vyválíme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Klademe na vymazaný plech, do každé kuličky prstem vytlačíme důlek a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Do jamek upečených a už vystydlých kuliček nalijeme trochu rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout. Bílou tečku vytvoříme rozpuštěnou bílou čokoládou.

TIP
Pro závěrečné zdobení vánočních knoflíčků můžete místo bílé čokolády použít i plátky loupaných mandlí nebo kokosové lupínky. Ty ale do čokoládové polevy musíte vmáčknout včas, tedy ještě než zcela ztuhne.

Indiánky

* 50 g tuku
* 100 g jahodového džemu
* 1 vejce
* 150 g kakaových sušenek
* 1 balíček dětských piškotů
* čokoládová poleva

Tuk utřeme s džemem a vmícháme vejce. Přidáme nastrouhané (pomleté) sušenky. Dobře promícháme. Zdobicím sáčkem stříkáme hromádky na podklad z piškotů. Necháme v chladu ztuhnout a poté poléváme čokoládovou polevou.

Karamelové hrudky

* 250 g másla
* 100 g karamelek
* 1 sáček sladkých burisonů

Ve vodní lázni rozpustíme máslo. Přidáme karamelky a dobře promícháme, dokud se vše nespojí. Přisypeme sladké burisony a dobře zpracujeme. Hmotu necháme chvíli vychladnout a poté z ní tvoříme malé kopečky, které skládáme do papírových košíčků.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...