Doporučujeme

pralinky s višněmi

pralinky s višněmi | foto: StockFood

Višňové pralinky a další nepečené cukroví

  • 0
Vánoční přípravy finišují a mezi nimi i jedna z nejoblíbenějších činností - pečení cukroví.

Višňové pralinky

Příprava 20 minut
Chlazení 1-2 hodiny

  • 100 g sušených višní nebo třešní
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce griotky
  • 100 g mléčné čokolády
  1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
  2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
  4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
  5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

Vosí hnízda

vosí hnízda

Příprava 90 minut

  • 160 g mletých piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 3-4 lžíce koňaku
  • 250 g bílého marcipánu
  • moučkový cukr na posypání válu a vysypání formiček
  • celé dětské piškoty na přiklopení
  • čokoláda na přelití

Krém:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kávového likéru
  1. Na vál nasypeme mleté piškoty a ořechy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a koňak. Vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto.
  2. Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s moučkovým cukrem a ochutíme kávovým likérem.
  3. Marcipán prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček vysypaných cukrem, a prstem ho uvnitř vytvarujeme do tenké vrstvy. Formičky pak naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé hnízdo uzavřeme piškotem.
  4. Vosí hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní části namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni a necháme ztuhnout.

Kuličky s praženými mandlemi

čokoládové lanýže a kuličky s praženými mandlemi

Příprava 20 minut
Odležení 24 hodin
Dokončení 20 minut

  • 200 g drcených piškotů
  • 4 lžíce smetany 40%
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 g pražených mandlových lupínků
  • 50 g másla
  • 2 lžíce kořeněného rumu
  1. Mandlové lupínky rozprostřeme na plech a při teplotě 180 °C necháme v troubě zezlátnout. Bude to trvat asi 10 minut. Opražené mandličky dáme do robotu a dvěma krátkými pulzy rozdrtíme nahrubo. Odsypeme dvě třetiny a zbytek rozmixujeme najemno.
  2. Zahřejeme sladkou smetanu, přidáme máslo a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme zchladnout. Vmícháme rum.
  3. Do čokoládové hmoty přidáme drcené piškoty a nahrubo umleté mandle. Necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Z hmoty lžičkou vypichujeme kousky, ty vhazujeme do jemně umletých mandlí a tvoříme kuličky.

  • Vybrali jsme pro Vás