Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Višňové pralinky a další nepečené cukroví

  4:01aktualizováno  4:01
Vánoční přípravy finišují a mezi nimi i jedna z nejoblíbenějších činností - pečení cukroví.

pralinky s višněmi | foto: StockFood

Višňové pralinky

Příprava 20 minut
Chlazení 1-2 hodiny

  • 100 g sušených višní nebo třešní
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce griotky
  • 100 g mléčné čokolády
  1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
  2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
  4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
  5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

Vosí hnízda

vosí hnízda

Příprava 90 minut

  • 160 g mletých piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 3-4 lžíce koňaku
  • 250 g bílého marcipánu
  • moučkový cukr na posypání válu a vysypání formiček
  • celé dětské piškoty na přiklopení
  • čokoláda na přelití

Krém:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kávového likéru
  1. Na vál nasypeme mleté piškoty a ořechy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a koňak. Vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto.
  2. Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s moučkovým cukrem a ochutíme kávovým likérem.
  3. Marcipán prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček vysypaných cukrem, a prstem ho uvnitř vytvarujeme do tenké vrstvy. Formičky pak naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé hnízdo uzavřeme piškotem.
  4. Vosí hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní části namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni a necháme ztuhnout.

Kuličky s praženými mandlemi

čokoládové lanýže a kuličky s praženými mandlemi

Příprava 20 minut
Odležení 24 hodin
Dokončení 20 minut

  • 200 g drcených piškotů
  • 4 lžíce smetany 40%
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 g pražených mandlových lupínků
  • 50 g másla
  • 2 lžíce kořeněného rumu
  1. Mandlové lupínky rozprostřeme na plech a při teplotě 180 °C necháme v troubě zezlátnout. Bude to trvat asi 10 minut. Opražené mandličky dáme do robotu a dvěma krátkými pulzy rozdrtíme nahrubo. Odsypeme dvě třetiny a zbytek rozmixujeme najemno.
  2. Zahřejeme sladkou smetanu, přidáme máslo a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme zchladnout. Vmícháme rum.
  3. Do čokoládové hmoty přidáme drcené piškoty a nahrubo umleté mandle. Necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Z hmoty lžičkou vypichujeme kousky, ty vhazujeme do jemně umletých mandlí a tvoříme kuličky.
Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

Mladá generace hipsterů si potrpí na staré oblečení, ale i moderní technologie.
Sedm znamení, že se oblékáte jako hipster

Každá doba má své subkultury, které vyznávají specifický životní styl. Dříve to byli pin-up girls nebo pankáči. Dnes jsou to hipsteři, kteří nejen skrze...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí
Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí

Není třeba se hned pouštět do složitého vyplňování a razantních změn, někdy stačí opravdu málo, aby obočí získalo lepší vzhled. Pokud naopak toužíte po opravdu ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.