Nejlepší receptyOd 25. listopadu budou vycházet v MF DNES karty s recepty na vánoční cukroví. Můžete zdarma získat až 70 nejlepších receptů. Pošlete nám vždy do pátku svůj recept a vyhrajte pořadač se všemi kartami a k tomu ještě balíček kosmetiky. Své recepty i s fotkou (ta je nutná!) do pátku NAHRAJTE ZDE. Každý týden autorka receptů Ilona Smetanová vybere jednoho výherce, jeho jméno zveřejníme v pondělí s dalšími recepty a dalším kolem soutěže. Chcete mít jistotu a získat karty se všemi 70 recepty? Objednejte si předplatné na čtyři týdny na www.mfdnes.cz/cukrovi |
Vanilkové rohlíčky
Příprava 15 minut, odležení 1 den, pečení 10 minut
- 280 g hladké mouky
- 40 g cukru moučka
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
- 50 g strouhaných loupaných mandlí
- 2 žloutky
- 200 g másla
- lžička nastrouhané citronové kůry
- na obalení 300 g moučkového cukru a 2 vanilkové cukry
- Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
- Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a ten zabalený do fólie necháme odpočinout v chladu jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
- V míse promícháme moučkový cukr a vanilkové cukry na obalení.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
- Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut, a to podle velikosti rohlíčků.
- Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Slepované perníčky
Příprava 30 minut, pečení 12-15 minut
- 500 g hladké mouky
- 200 g přírodního cukru
- 60 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička koření do perníku
- 2 lžičky jedlé sody
- nesolené pistácie
- loupané mandle
- marcipán
- marmeláda na potření
- bílková poleva na zdobení
- Mouku prosejeme se špetkou soli. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
- Ve vodní lázni prošleháme cukr, máslo, vejce, med, rum a perníkové koření, přimícháme jedlou sodu a do hmoty zapracujeme mouku.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary po dvou. Pečeme dozlatova.
- Pistácie oloupeme, mandle nakrájíme, marcipán rozválíme, vykrájíme ozdoby.
- Perníčky spojíme marmeládou. Ozdoby z marcipánu, pistácií a mandlí přilepíme bílkem.
Banánky s čokoládou
Příprava 15 minut
odležení 24 hodin, pečení 10-12 minut
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 1/4 lžičky citronové kůry
- 2 žloutky
- 2 lžíce octa
- čokoládová poleva
- Z mouky, cukru, másla, citronové kůry, žloutků, octa vypracujeme těsto, které necháme odležet den v chladu zabalené ve fólii.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme papírem. Těsto krátce propracujeme, přes masový strojek vytlačujeme banánky stejné délky.
- Banánky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova 10-15 minut, podle velikosti. Po vychladnutí slepíme rozehřátou čokoládou.