Doporučujeme

Rohlíčky z kaštanů

Rohlíčky z kaštanů | foto: pro iDNES.cz

Vánoční čtenářská soutěž: Rohlíčky čtyřikrát jinak

  • 3
Bez vanilkových rohlíčků by ve většině českých rodin asi ani nebyly Vánoce. Co ale letos ochutnat něco jiného? Zkuste třeba některý z následujících rohlíčkových receptů, které do naší vánoční soutěže poslaly naše čtenářky. Své soutěžní příspěvky můžete posílat do tohoto pátku.

Rohlíčky z kaštanů

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 40 - 60 kusů podle velikosti

* 450 g kaštanů
* 210 g mouky
* 100 g moučkový cukr
* 200 g másla
* 1 cm vanilky
* trocha citronové kůry
* čokoládová poleva
* bílek
* cukr krystal na posypání

1. Kaštany oloupáme, vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka.
2. Potom odstraníme slupku a nastrouháme je. Mouku smícháme s cukrem, přidáme nastrouhané kaštany, posekané změklé máslo, tlučenou vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme těsto, které dáme do chladna odpočinout.
3. Ze ztuhlého těsta nakrájíme stejně velké kousky, které formujeme do tvaru rohlíčků a potřeme je bílkem. Posypeme krystalovým cukrem.
4. Ty, které budeme zdobit čokoládovou polevou, nesypeme cukrem. Pečeme na plechu s pečicím papírem asi 15 minut dorůžova.

TIP: Rohlíčky jsou klasické cukroví. K němu si můžeme dát kávu, čaj, kakao či kapučíno.

autor: bertice

Vanilkové rohlíčky

Počet porcí: asi 40 ks

* 20 dkg másla (ne Heru či jiný tuk)
* 8 dkg lískových oříšků
* 8 dkg moučkového cukru
* 28 dkg hladké mouky
+ vanilkový cukr na obalení rohlíčků

1. Změklé máslo a všechny ostatní suroviny zpracujeme, těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice asi na 2 hodinky.
2. Z těsta potom tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 175 stupních asi 8 - 10 minut (respektive, až začnou lehce zlátnout) a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
3. Hotové cukroví uložíme do dobře uzavíratelné dózy nebo krabice.

TIP: Vanilkové rohlíčky jsou oblíbené snad v každé domácnosti. Tento recept, se u nás dědí z generace na generaci a já na něj nedám dopustit.

autor: momo76

Marcipánovo-pistáciové rohlíčky

Marcipánovo-pistáciové rohlíčky

Doba přípravy: 1 hodina

* 400 g marcipánové hmoty
* 2 vejce
* 60 g moučkového cukru
* 2 balíčky vanilkového cukru
* pár kapek rumové a citrónové tresti
* 80 g škrobové moučky (Solamyl)
* čokoládová poleva a nasekané pistácie (nesolené)

1. Marcipán si nakrájíme na drobné kousky, aby se lépe zpracovával.
2. Přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, ochutíme několika kapkami rumové a citronové tresti, přimícháme škrobovou moučku a vypracujeme hladkou hmotu.
3. Na plech si dáme pečicí papír a pomocí sáčku na zdobení vytlačujeme rohlíčky.
4. Pečeme asi 12 minut ve vyhřáté troubě.
5. Vychladlé rohlíčky polijeme čokoládovou polevou a posypeme pistáciemi.

autor: sisska

Prababiččiny vánoční rohlíčky

Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 2 plechy

* 20 dkg hladké mouky
* 12 dkg tuku
* 8 dkg mletých ořechů
* 3 dkg cukru
* 10 dkg vanilkového cukru

1. Všechny suroviny smísíme dohromady.
2. Přes mlýnek (nebo i ručně) děláme rohlíčky.
3. Pečeme při 180 stupních asi 10 - 15 minut.

TIP: Děláváme s maminkou každým rokem začátkem prosince, až na Vánoce je to lepší (uležené).

autor: kamuska


  • Vybrali jsme pro Vás