Doba přípravy: 60 minut
Množství: 10 porcí
- 3 kg brambor "Keřkovské rohlíčky" z Vysočiny (salátové)
- 1 sklenice tatarky Poličanka (250 ml)
- 2 sklenice tradiční české majonézy Poličanka (250 ml)
- 6 ks vajec uvařených na tvrdo
- 1 plechovka sterilovaného hrášku (340 g)
- 1 plechovka sterilované kukuřice (340 g)
- 4 větší domácí sterilované okurky
- 2 velké mrkve
- 1 velká žlutá cibule
- 3 sterilované červené kapie
- 20 dkg kvalitní šunky - krájené (nejlépe od kosti)
- 1 dl láku ze sterilované kapie + 1 dl láku ze sterilovaných okurek
- sůl, pepř
1. Do velkého hrnce dáme vařit do vody umyté brambory ve slupce. Brambory by měly být přibližně stejně velké, aby se uvařily všechny stejně do měkka. V rámci úspory času dáme do stejného hrnce uvařit i mrkve a vejce. Jakmile píchnutím do brambor zjistíme, že jsou měkké, slijeme vodu a necháme je vychladnout.
2. Po vychladnutí brambory oloupeme a přes drátěné kolečko protlačíme na hranolky. Uvařené mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vejce uvařená na tvrdo po ochlazení oloupeme a přes stejné drátěné kolečko jako brambory protlačíme, čímž se nám z nich vytvoří drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na velmi jemno, dáme do sítka a spaříme vařící vodou z konvice, čímž ztratí cibule palčivost, ale zůstane příjemně křupavá. Sterilované okurky a kapie taktéž pokrájíme na kostičky. Plátky šunky nakrájíme na krátké nudličky.
3. Do "megavelké" mísy dáme nakrájené připravené suroviny, kromě brambor.
Přidáme všechnu majonézu, tatarku, lák z kapie a okurek. Vše dobře promícháme a brambory přidáme na konec. Osolíme a opepříme podle chuti. Následně za pomocí toho nejspolehlivějšího míchacího nástroje - rukou - promícháme tak, aby vznikla vynikající lahůdka, která je nenahraditelná zejména u štědrovečerního stolu, ale i při rodinných oslavách.
Poznámka: Salát připravujeme den předem, aby se všechny obsažené ingredience a chutě příjemně spojily do druhého dne, kdy bude s láskou servírován.