Doba přípravy: 30 - 60 minut
Množství: 12 porcí
- 2 kg brambor typu A
- 4 střední mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 200 g mraženého hrášku
- 1 - 2 bílé cibule
- 3 jablka
- 8 nakládaných okurek + lák
- 1 jogurt
- 250 ml majonézy
- 200 g eidamu
- sůl
1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce a necháme do dalšího dne vychladnout. Další den si uvaříme oloupanou mrkev a celer do poloměkka. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky popř. použijeme mřížku na brambory a dáme do velké mísy.
2. Přidáme mražený hrášek, na drobné kostičky nakrájenou mrkev, celer, okurky, oloupaná jablka, cibuli a nahrubo nastrouhaný eidam. Vše důkladně promícháme s majonézou a jogurtem a dochutíme solí a lákem z okurek.
3. Podáváme s kaprem či řízkem v trojobalu nebo na přírodní způsob.
Poznámka: Pokud použijeme sálat samostatně či na chlebíčky, doporučuji přimíchat 200 g šunkového salámu nakrájeného na drobné kostičky.