Potřebujete:
* 350 g margarínu
* 350 g moučkového cukru
* 6 vajec
* 450 g hladké mouky
* 4 lžíce mléka nebo brandy
* 1 lžička skořice
* 1/2 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 450 g rozinek
* strouhaná kůra z jednoho pomeranče a z jednoho citrónu
* 100 g citronátu
* 125 g kandovaných třešní
* 250 g sekaných mandlí
* 50 g kandovaného zázvoru (nebo jiného kandovaného ovoce)
* libovolné ovoce a ořech na ozdobu
* 4 lžíce meruňkové marmelády
1. Margarín, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme postupně mouku a tekutinu. Okořeníme, lehce vmícháme rozinky, pomerančovou a citrónovou kůru, sekaný citronát.
2. Dále přidáme rozpůlené a pomoučněné kandované třešně, mandle a posekaný kandovaný zázvor. Dortovou formu vytřeme margarínem a vyložíme pergamenovým papírem.
3. Okraj formy by měl mít výšku nejméně 8 cm. Naplníme ji těstem a povrch poklademe ovocem a ořechy (nevtlačujeme!). Pečeme ve vyhřáté troubě. V polovině pečení přikryjeme povrch dortu pergamenovým papírem.
4. Necháme vychladnout ve formě. Meruňkovou marmeládu zahřejeme, propasírujeme a natřeme na teplý koláč. Pečeme 3 hodiny při teplotě 140 stupňů. Dort je nejlepší za týden. Měli bychom ho tedy upéci už alespoň týden dopředu a uskladnit ho zabalený v alobalu.