Doporučujeme

Vánočka speciál

- Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 l vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě zkynout.

1/2 kg polohrubé mouky
3 dkg kvasnic
8 dkg moučkového cukru
10 dkg másla
2 žloutky
1/2 dkg soli
trochu citrónové kůry
3/16 l mléka
5 dkg rozinek
1 vejce na potření

Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme k cukr, sůl, citronovou kůru, dobře promícháme a pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a zkynulý kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec k němu přidáme rozinky a řídké vlahé máslo. Těsto promícháme a necháme zkynout.
Zkynulé těsto srazíme vařečkou, aby kleslo a necháme je opět kynout. Sražení opakujeme dvakrát nebo třikrát.

Těsto pak rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl rozdělíme na tři stějně těžké kusy a druhý díl na pět stejně těžkých kusů. Z těchto kusů vyválíme stejně dlouhé prameny. Tři stejně silné spleteme, upletený cop opatrně přendáme na pomaštěný papír, položený na plechu, po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme ho bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první. Střed opět promáčkeneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku.

Upletenou vánočku necháme asi půl hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny.

Vánočka


  • Vybrali jsme pro Vás