Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

  11:25aktualizováno  11:25
Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny. | foto: tinajedoma

Vánočka tradičně symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky a někde připravují zcela „obyčejnou“ a máčejí ji ve vánoční omáčce ze sušeného ovoce.

Fotogalerie

Podle zvyků by měla ležet vánočka i na štědrovečerní tabuli pro štěstí do dalšího roku, bohatá hostina s různými druhy surovin pak měla zajistit bohatství i do následujících let. Pokud byste si ji rádi sami upekli a nemáte recept, můžete se inspirovat receptem blogerky Tiny. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

Jako druhou vánoční sladkost můžete vyzkoušet makové opékance. Jsou sice trošku náročnější na přípravu, ale věřte, že se vám investovaná energie vrátí.

Tradiční vánočka

Ingredience:

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny.
  • 400 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých ořechů (libovolných)
  • 1 droždí
  • 80 g krystalového cukru
  • 150 až 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky a jedno vejce na potření
  • špetka soli
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
  • 50 g vlašských ořechů

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta.
  2. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi dvěma lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.
  3. Přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.
  4. Na plechu nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180 °C a potom snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji pečicím papírem.

Makové opékance

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Jsou náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné. A jsou výborné i na druhý den, jen tak studené.

Makové opékance
  • 1/2 l mléka
  • 150 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g mletého máku

Postup:

  1. Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto: Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu prosejte 400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca 10 – 15 minut kynout.
  3. Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů, dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Jak dělají vánočku v pekařství:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Dvojité potěšení. Jahody nejen báječně chutnají, ale prospívají i naší pleti.
Jahodová sezona: dejte si je dvakrát. Jednou na talíř, podruhé na pleť

Jahoda je nejen chutná bobule, známá a milovaná všemi od dětství, skvěle také poslouží jako kosmetický přípravek. Domácí maska či peeling dokážou probudit pleť...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých příznaků demence. Nespavost i změna chutí

Pro ztrátu paměti v pokročilém věku se vžil pojem skleróza, nicméně zapomínání a poruchy paměti nejsou jediným a ani nemusí být prvním příznakem nastupující...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.