Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoce upečené v teplovzdušné troubě

  12:56aktualizováno  12:56
Ruce jí jen kmitají, vzduchem se line vůně, u níž snad Každý začne nevědomky polykat sliny. Tak vaří Daniela Šrůtková. Vedle kuchařského umění však umí mnohem víc. S těmi nejmodernějšími přístroji, jejichž návody k použití občas vyděsí i absolventa vysoké školy, totiž dokáže zacházet jakoby nic. Proto také učí ve výcvikovém středisku používal prodavače i zákazníky domácí spotřebiče.

Spousta kuchařek tvrdí, že jejich trouba je ta nejlepší, a nechtějí péci v jiné. Není to škoda?

Chápu, že když se v té „své“ učili péci pár let, že se jí nechtějí vzdát, že nemají zájem absolvovat další pokusný maraton, třeba s novou teplovzdušnou troubou. Jenže se nemusí bát. Tyto trouby, ať už jsou od kteréhokoli výrobce, pečou všechny naprosto stejně. Přitom nejde o žádný technický zázrak, výrobci si vzali za vzor obyčejnou starou pec, kde obíhá teplý vzduch. Kuchařky by měly vědět, že v plynové troubě se peče nejhůř. Protože žár jde jen odspodu, svrchu nic. Každá plynová trouba je přitom jiná. Teprve když ji důkladně poznáte a vychytáte takzvaně všechny mouchy, máte po problémech. Jenže to chce ji hodně používat, a něco takového dnešní zaměstnané ženy stíhají jen stěží. Proto lidem doporučuji teplovzdušné trouby.

U nich nelze udělat chybu?

Nikdo není neomylný. Kuchařky se například občas nedrží doporučené teploty. Na starých troubách přesné stupně ani nebyly, a tak to „nějak nastavily“. Jenže to je obrovská chyba. Každá věc vyžaduje svou teplotu. Nic se sice nepokazí 180 stupni Celsia, ale lepší je držet se té doporučené. A to třeba u piškotu znamená 150 až 160 stupňů Celsia, lístkové těsto snese až 250 stupňů, zato pusinky dělám jen při 80 až 90 stupních. Záleží ovšem také na tom, jak budou velké, zda jsou jen sněhové, nebo ořechové. Kuře se má péci na 180 stupňů, jakmile dáte maso nad 240 stupňů, budete je mít vysušené a ještě „zaprskanou“ troubu.

Čím pak lze takovou troubu čistit?

Příliš nedoporučuji spreje, protože častým používáním by mohlo dojít k poškození křemíkové vrstvy Perfect Cleanu, který pokládám za ideální povrch. Trouby s pyrolýzou dokážou spálit nečistotu doslova na prach. Když ale budete dělat jídlo na oněch doporučovaných 180 stupňů Celsia, budete vám to sice trvat o pět minut déle, ale maso bude křehké a trouba čistá.

U teplovzdušné trouby výrobci tvrdí, že v ní lze připravovat třeba tři různé pokrmy, od masa na česneku, brambor až po moučník - a přitom nic nepřevezme vůni druhého pokrmu. Spousta lidí tomu ale nevěří...

Klidně můžou. Platí to stoprocentně. Proto zveme zákazníky na předváděcí vaření, aby si všechno sami vyzkoušeli. Teprve pak pochopí, že třeba kotletu s jehlou mají dělat na 180, a ne na 230 stupňů. Pak do trouby dáte brambory a nakonec moučník. Všechno je hotové najednou a voní to přesně tak, jak má..

A máte recept i na klidné Vánoce?

Všechno chce svůj čas a klid. Klidně si řekněte - zítra je taky den. Napečte si třeba víc řízků nebo něco jiného, abyste nemuseli vařit každý den, a pak to ohřejte v troubě do 100 stupňů Celsia, aby byla kůrka křupavá. Při vyšší teplotě by se maso peklo dál. Ale bez zakrytí! Jakmile jídlo přikryjete, všechno změkne. A když vaše rodina nemá ráda vánoční cukroví, nenuťte je obdivovat vaše výtvory. Můj syn a manžel o ně nikdy nestáli, zato „ožrale] kompot“, to byl jejich favorit. O „suchém“ cukroví vždycky tvrdili, že se jim práší z pusy.

Rady pro kuchařky od Daniely Šrůtkové:

* Když se peče větší kus masa vcelku, nesmí se hned po vyjmutí z trouby začít krájet. Naopak je třeba ho zabalit do alobalu a nechat asi 10 minut takzvaně dojít. Teplota se ještě zvýší, maso „dojde“ a šťáva se krásně rozloží. Maso se „zatáhne“ a po nakrájení bude krásně šťavnaté.

* Skvělé je vařit nebo péci ve skle. Dobře se myje a vodí teplo, je do něj krásně vidět.

* Pro pohodlí kuchařky je třeba nechat pečící troubu instalovat tak, aby se člověk nemusel ohýbat. Když je hospodyně malá, musí si dát pozor, aby jí architekt „nezvedl“ troubu, ale i mikrovlnku - ta se dává nad pečící troubu - výš než je třeba.

Autor:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.