Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoce se blíží a my v redakci už víme, co upečeme

  2:41aktualizováno  2:41
Je tady prosinec a s ním přichází i doba pečení vánočního cukroví, které je ve většině českých domácností teprve tou správnou předzvěstí svátků klidu a pohody. I my, redaktorky OnaDnes.cz, se na chvíli odtrhneme od monitorů a klávesnic, opásáme se zástěrami a zanoříme ruce do těsta. Následujících pět dobrot se bude letos o Vánocích podávat v našich rodinách. A co budete péct vy?

Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavla: Rozárčino pečivo

50 tipů a rad na vánoční cukroví
  • 250 g rozinek
  • 1/4 litru piva
  • 200 g cukru
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 250 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g mletého kokosu
  • 2 - 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • hřebíček

1. Přebrané rozinky zvolna povaříme v pivě a necháme vychladnout. V hlubší míse vymícháme do pěny máslo spolu s cukrem a žloutky. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a další uvedené suroviny včetně převařeného piva. Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu uležet.
2. Těsto namačkáme do máslem vymaštěných formiček na pracny a zvolna pečeme 10 - 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme vyválet a vykrajujeme z něj i libovolné tvary, které pečeme na plechu.

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sušenky hned po upečení obalit v moučkovém cukru.

Veronika: Nepečený vánoční salám

Nepečený vánoční salám
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g dětských piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ztužený tuk (rozehřátý)
  • 2 vejce
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

1. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a asi 15 minut třeme. Poté přidáme na kostičky rozkrájené dětské piškoty, vmícháme je do utřeného těsta a těsto vytvarujeme do větších válečků. Ty obalíme v kokosu nebo mletých oříšcích.
2. Necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním krájíme na kolečka.

TIP: Těsto můžeme také natlačit do formy na biskupský chlebíček, formu vyložíme folií, a po vychlazení a vyklopení ozdobit čokoládovou polevou a kandovaným ovocem.

Lucie: Vanilkové rohlíčky podle M. D. Rettigové

Vanilkové rohlíčky
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

1. Na vále smícháme mouku, máslo, cukr a mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
2. Pak z něj tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě. Ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Johana: Ořechové sušenky naší babičky

Ořechové sušenky mojí babičky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 300 g Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary formičkami, nejlepší jsou srdíčka nebo hvězdičky.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

TIP: Sušenky jsou dobré samotné, ale můžeme je slepovat nutelou, marmeládou nebo krémem, zdobit čokoládovou či cukrovou polevou a kouskem vlašského ořechu.

Petra: Slepované rohlíčky

Máčené rohlíčky

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odležet do lednice. Poté vždy kouskem těsta plníme formičky na rohlíčky, ale opravdu jen na dně formičky, hodně nabyde. Upečeme v předehřáté troubě a ještě horké vyklopíme.
2. Upečené rohlíčky slepujeme krémem připraveným z výše uvedených surovin a máčíme kraje v čokoládě. Kdo nemá rád krém, může slepit rohlíčky marmeládou.





Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.