Ona
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy

  • 21
Bezlepkové, bezlaktózové, bez bílého cukru a s ohledem na co nejmenší zatížení našeho organismu. I takové mohou být vánoční svátky. Pojďme se inspirovat a udělat něco užitečného pro své tělo třeba už o letošních vánočních svátcích.

Žádná dieta způsobená zdravotními obtížemi není příjemná. Na druhou stranu nám může poskytnout příležitost vyzkoušet zdravou životosprávu. Dietní omezení alespoň jednou za čas mohou přinést mnohé benefity i nám zdravým.

Bez lepku pro lepší trávení

Lepek (gluten) je směs bílkovin ve všech typech pšenice, ječmene, žita a ovsa. Patří mezi nejběžnější potravinové alergeny hned po kravském mléce. Jeho nesnášenlivost – celiakie – se může projevovat častými bolestmi břicha, nadýmáním, kručením v břiše, chronickými průjmy. Jenže lepek je zátěží i pro ty, kteří celiakií netrpí, a tak ho ze svého jídelníčku záměrně vynechává stále více lidí. A jaké jsou benefity bezlepkové stravy?

Pročistíte si střeva, zlepšíte kvalitu pleti, shodíte pár kilogramů a budete mít víc energie. Čím ale nahradit suroviny obsahující lepek? Při vánočním pečení můžete začít tím, že do běžné pšeničné mouky přidáte jednu třetinu mouky špaldové. Výsledný produkt tak obohatíte o vitaminy, minerální látky a vlákninu, a navíc získáte jedinečnou oříškovou chuť.

Přirozeně bezlepková obilnina je quinoa, která se hodí nejen k přípravě různých pokrmů, ale můžete z ní i umlít mouku na pečení nebo ji použít jako zavářku do polévky. Při obalování kapra či řízku použijte bezlepkovou či kukuřičnou strouhanku, která navíc při smažení nesaje tolik tuku.

Proč není cukr zdravý?

Cukr bílý, konzumní nebo řepný, to vše jsou názvy pro sacharózu. Pro svou energetickou bohatost může jeho dlouhodobá vyšší spotřeba vést až k obezitě, navíc zvyšuje hladinu glukózy v krvi, poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu.

„Nahradit bílý cukr přírodními sladidly je správný krok pro vaše zdraví. Nezapomínejte ale, že se stále jedná o jednoduché cukry. Slaďte tedy s mírou a při nákupu sledujte informace na obalech, protože i alternativní sladidla mohou být zdrojem většího množství energie. Pro jednodušší orientaci hledejte na obalech logo Vím, co jím, které zajišťuje, že poměr mezi celkovým obsahem sacharidů a jednoduchým cukrem bude v pořádku,“ říká Zuzana Douchová, výživová poradkyně projektu Vím, co jím.

Vyzkoušejte bezlepkové cukroví

Bezlepkové sušenky

Čím nahradit bílý cukr: třtinovým cukrem, ovocným cukrem – fruktózou, medem, melasou, která obsahuje stopové prvky a minerální látky jako vápník, hořčík, fosfor, železo a draslík, obilnými slady a sirupy, které mají nižší glykemický index, stévií sladkou nebo přírodními sirupy, jako jsou javorový, agávový, rýžový a kukuřičný.

Alergie, nebo intolerance?

Při laktózové intoleranci není lidské tělo schopno štěpit mléčný cukr (laktózu), který se běžně vyskytuje v mléce savců, ale také v menším množství v sušenkách, instantních potravinách, léčivech a pečivu. Nesnášenlivost laktózy se projevuje bolestí břicha, pocity sytosti nebo naopak kručením v břiše a nadýmáním. Alergie na mléko je hypersenzitivní reakce organismu nejčastěji na bílkovinu kravského mléka, ale může se vyskytovat i alergie na kozí či ovčí mléko.

Radčina kuchařka bez lepku

Kuchařku s recepty bez lepku zakoupíte s 20% slevou na Palmknihy.cz

kuchařka bez lepku

„Zatímco při laktózové intoleranci mnohdy stačí přejít na zakysané mléčné výrobky nebo vyhledat mléka či sýry se sníženým obsahem laktózy, případně zcela bez ní, při skutečné alergii na mléko je nezbytné ho vyloučit ze stravy úplně,“ upozorňuje lékařka Václava Kunová, odborná konzultantka projektu Vím, co jím.

„Pokud člověk z jakéhokoliv důvodu nemůže konzumovat mléko, jsou velmi vhodná alternativa obilninové nápoje. Jsou dokonce lepší i než sójové mléko (nesmějí pít lidé s problémy se štítnou žlázou), protože sója je také alergen a může způsobit další problémy. Obilninové nápoje obsahují vitamin B12, a i když nemáte problémy s mlékem, doporučuji s ním tyto nápoje kombinovat,“ dodává výživový poradce Václav Krejčík.

Článek vyšel v prosincovém vydání časopisu Zdraví.