Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vanilkové rohlíčky a šest dalších receptů na klasické vánoční cukroví

aktualizováno 
Jednička mezi vánočním cukrovím, která vám provoní byt, jsou vanilkové rohlíčky. K nim vám přinášíme šest dalších receptů na tradiční dobroty. Nechybí mezi nimi linecká kolečka ani pracny.

Vanilkové rohlíčky | foto: Profimedia.cz

Vanilkové rohlíčky

280 g hladké mouky, 200 g másla (případně hery), 100 g moučkového cukru, 120 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků.

Postup:

1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.

Včelí úly

50 g másla, 50 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 160 g dětských piškotů, 1 polévkovou lžíci svařeného mléka, na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu

Náplň: 150 g másla, 150 g moučkového cukru a dle chuti přidat rum nebo vaječný koňak

Postup:

1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme s celou směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.

2. Náplň vytvoříme tak, že změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty náplně rum nebo vaječný koňak.

3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do formičky část piškotového těsta, vytvoříme např. druhým koncem vařečky důlek a do něj vložíme náplň a vyklepneme na celý piškot. Uložíme v chladu. Rozležení 2 až 3 dny.

Zázvorky

280 g moučkového cukru, 280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, šťáva z 1⁄2 citrónu, špetka prášku do pečiva

Postup:

1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citrónovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme do vychladnutí. Hmotu smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.

2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Vložíme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Pracny

300 g hladké mouky, 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk), 250 g moučkového cukru, 130 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 roztlučený hřebíček (případně badyán), 1 celé vejce a dle chuti skořice a kakao

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

2. Na pomoučněným vále vytvoříme z těsta váleček a připravíme si pravidelné díly. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170°C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kokosky

300 g cukru krystal, 200 g strouhaného kokosu, citrónová kůra z 1 citrónu, tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh teplý a lesklý. Vyjmeme a za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.

2. Lžičkou na pečícím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100°C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.

Linecké kolečka

210 g hladké mouky, 140 g másla (případně hery), 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra z 1 citrónu a rybízová marmeláda

Postup:

1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.

2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.

Plněné ořechy

120 g strouhaných loupaných mandlí, 80 g moučkového cukru, 180 g polohrubé mouky, 140 g másla (případně hery)

nádivka: 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, dle chuti rum

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.

2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem a přidáme vejce, strouhanou čokoládu a podle chuti rum.

3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.


DESET BABIČČINÝCH RAD

1. Každá trouba nepeče stejnoměrně. Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky nepřipalovaly.
2. Když nemáme pečící papír a nechceme, aby cukroví nezůstávalo na plechu, nemyjeme plech nikdy vodou. Řádně jej vytřeme papírem a tence potřeme tukem. Přichytí-li se cukroví, postavíme ještě teplý plech na mokrý hadr.
3. Loňské a předloňské ořechy budou lepší, namočíme-li je na několik dní do osolené studené vody.
4. Vlašské a lískové oříšky zbavíme slupky, když je v troubě mírně opražíme. Pak je třeme v utěrce a slupky odpadávají. Mandle postačí přelít vařící vodou.
5. Hrozinky prolijeme a propláchneme vařící vodou, napěchujeme do zavařovací sklenice, zalijeme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednější a chutnější.
6. Žloutky nabudou, přidáme-li k nim při šlehání lžíci vlažné vody.
7. Z bílků lépe ušleháme sníh, přidáme.li několik zrnek soli a lžičku vody.
8. Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme při pečení do trouby nádobu s vodou. Vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře póry.
9. Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme jen studeným mlékem a tuk do těsta přidáváme rozpuštěny a zchlazený.
10. Přidáme-li do těsta na vánočku a do litého perníkového těsta jeden až dva brambory, vydrží nám pečivo vláčné.

Autor:




Nejčtenější

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Od narození miminka s manželem nemáme sex

Před půl rokem se nám narodila úžasná holčička. S manželem jsme se na ni moc těšili, ale s jejím příchodem jsme zcela přišli o sex. Bude to takhle napořád?...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

Masáže ajurvéda
Léčivá bylinná masáž s čerstvým kokosem je prevencí proti stresu

Jen málokdo odolá vůni a chuti kokosu, která neodmyslitelně patří k létu, sluníčku a relaxaci. Palmové plody se však mohou pochlubit i dalšími vlastnostmi,...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.