Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké mámení: karamelové kuličky a cupcakes se srdíčky pro zamilované

  1:39aktualizováno  1:39
Vadí vám, že je Valentýn komerční svátek? Pak zapomeňte na nákup přáníčka nebo čokolády a vyrobte pro svého miláčka vlastní dárek. Podle receptů z knihy Sladký design bude působit jako od profesionála.

Cupcakes ze srdce | foto: z knihy Sladká design Hanky Rawlings

Na 12 cupcakes:

Postup vykrajování ozdob z fondánu

Postup vykrajování ozdob z fondánu

  • 175 g změklého másla
  • 160 g krystalového cukru
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 200 ml kysaného podmáslí
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z bio citronu

  1. Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  3. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  5. Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
  6. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
  7. Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
  8. Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
  9. Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte, nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne.

Na ozdobení cupcakes:

Ozdobte si dort

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům, Sladký design - pečení a zdobení s Hankou Rawlings slibuje, že otevře i začátečníkům dveře k profesionálnímu zdobení. Zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Stačí vědět, jak na to.

Sladký design – pečení a zdobení s Hankou Rawlings, vydal Smart Press, 2013
  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 100 g bílého fondánu
  • 150 g světle žlutého fondánu (můžete použít gelové barvivo Wilton, Lemon Yellow)
  • 150 g světle růžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Pink)
  • 150 g meruňkově oranžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Creamy Peach)
  • Trocha vody v malé mističce
  •  Moučkový cukr
  • Kulaté vykrajovátko, průměr 6 a 8 cm (podle množství ganache)
  • Rádlo na stuhy
  • Silikonová pracovní podložka
  • Malý silikonový váleček
  • Malířská špachtle
  • Tenký štětec

  1. Cupcaky seřízněte na vrchu do rovna a naneste na ně ganache. Následně cupcaky potáhněte fondánem.
  2. Připravený obarvený fondán rukou propracujte, aby byl pěkně vláčný. Pracovní podložku posypte trochou moučkového cukru a všechny tři barvy fondánu rozválejte.
  3. Rádlem naznačte vzor stuhy na všechny tři obarvené fondány. Vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 4 vzorovaná kolečka od každé barvy a přilepte je trochou vody na cupcakes s bílým fondánem.
  4. Vykrájejte malá srdíčka čtyř velikostí. Opatrně prstem uhlaďte roztřepené okraje a nechte zaschnout. Sestavte a nalepte trochou vody na cupcakes.
  5. Hotové dortíky dozdobte oranžovou stuhou.

Karamelové kuličky

Karamelové kuličky

Nejprve si připravte dortový korpus podle následujících kroků a nechte jej vychladnout.

  • 125 g másla
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z bio citronu
  • 75 ml kysaného podmáslí

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  4. Do světlého nadýchaného másla přidávejte postupně jedno vejce po druhém, stále šlehejte.
  5. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké suroviny vmíchejte do těsta robotem na nižší otáčky. Do mísy robotu přidávejte střídavě malé dávky suché směsi a podmáslí.
  6. Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete.
  7. Pečte 50 minut. Dort je upečen, pokud má zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu dortu je po vytažení suchá.

Suroviny na 20 kuliček:

  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 750 g karamelové čokolády Callebaut v peckách
  • 100 g bílé belgické čokolády Callebaut v peckách
  • Bronzový nebo zlatý perleťový pudr
  • Pečicí papír
  • Velký kulatý štětec
  • Lžíce

TIP na konec

Z lednice kuličky na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly.

  1. Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
  2. Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.
  4. Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.
  5. Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr.
  6. Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout. Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek


OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Levný kočárek?
Levný kočárek?

Za polovinu i levněji seženete kočárky na bazaru eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.