Na 12 cupcakes:
- 175 g změklého másla
- 160 g krystalového cukru
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 200 ml kysaného podmáslí
- 250 g prosáté polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- kůra z bio citronu
- Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
- Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
- Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
- Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
- Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
- Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
- Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
- Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
- Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte, nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne.
Na ozdobení cupcakes:
Ozdobte si dortDejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům, Sladký design - pečení a zdobení s Hankou Rawlings slibuje, že otevře i začátečníkům dveře k profesionálnímu zdobení. Zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Stačí vědět, jak na to. |
- 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
- 100 g bílého fondánu
- 150 g světle žlutého fondánu (můžete použít gelové barvivo Wilton, Lemon Yellow)
- 150 g světle růžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Pink)
- 150 g meruňkově oranžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Creamy Peach)
- Trocha vody v malé mističce
- Moučkový cukr
- Kulaté vykrajovátko, průměr 6 a 8 cm (podle množství ganache)
- Rádlo na stuhy
- Silikonová pracovní podložka
- Malý silikonový váleček
- Malířská špachtle
- Tenký štětec
- Cupcaky seřízněte na vrchu do rovna a naneste na ně ganache. Následně cupcaky potáhněte fondánem.
- Připravený obarvený fondán rukou propracujte, aby byl pěkně vláčný. Pracovní podložku posypte trochou moučkového cukru a všechny tři barvy fondánu rozválejte.
- Rádlem naznačte vzor stuhy na všechny tři obarvené fondány. Vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 4 vzorovaná kolečka od každé barvy a přilepte je trochou vody na cupcakes s bílým fondánem.
- Vykrájejte malá srdíčka čtyř velikostí. Opatrně prstem uhlaďte roztřepené okraje a nechte zaschnout. Sestavte a nalepte trochou vody na cupcakes.
- Hotové dortíky dozdobte oranžovou stuhou.
Karamelové kuličky
Nejprve si připravte dortový korpus podle následujících kroků a nechte jej vychladnout.
- 125 g másla
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 100 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 250 g prosáté polohrubé mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- kůra z bio citronu
- 75 ml kysaného podmáslí
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
- Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
- Do světlého nadýchaného másla přidávejte postupně jedno vejce po druhém, stále šlehejte.
- Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké suroviny vmíchejte do těsta robotem na nižší otáčky. Do mísy robotu přidávejte střídavě malé dávky suché směsi a podmáslí.
- Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte 50 minut. Dort je upečen, pokud má zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu dortu je po vytažení suchá.
Suroviny na 20 kuliček:
- 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
- 750 g karamelové čokolády Callebaut v peckách
- 100 g bílé belgické čokolády Callebaut v peckách
- Bronzový nebo zlatý perleťový pudr
- Pečicí papír
- Velký kulatý štětec
- Lžíce
TIP na konecZ lednice kuličky na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly. |
- Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
- Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
- Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.
- Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.
- Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr.
- Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout. Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.