Valentýnské sexy menu: chilli preclíky, cupcaky i omamné koktejly

  8:52
Svátek svatého Valentýna může být skvělou záminkou pro dlouhou večeři o několika chodech doplněnou omamnými koktejly.
Pálivá preclíková srdce pro ty, co hoří láskou jsou dílem blogerky Elly.

Pálivá preclíková srdce pro ty, co hoří láskou jsou dílem blogerky Elly. | foto: Elly pro pecenijeradost.cz

Valentýnské preclíky s chilli

podle receptu blogerky Elly pro pecenijeradost.cz

Ingredience:

Pálivé preclíky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g uvařených brambor
  • sůl podle chuti
  • vejce na potření
  • chilli koření na posypání i do těsta

Pracovní postup:

Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.

Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.

Tuňák s chlebovým salátkem

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Tuňák s chlebovým salátkem
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 100 g bílého pečiva
  • 2 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 50 g černých oliv
  • plochá petržel
  • bazalka
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Bílé pečivo si nakrájíme na kostky a opečeme ho dozlatova v troubě. Ve vroucí vodě spaříme rajče, dokud nepopraská slupka (asi 1 minutu) a poté ho vložíme do ledové vody. Z rajčete oloupeme slupku, rozkrojíme a zbavíme jej semínek. Takto nakrájené rajče nakrájíme na kostičky.

Očistíme papriku, kterou také pokrájíme na kostičky. Olivy a šalotku nasekáme na drobno. Vše vložíme do mísy a smícháme s kapkou vinného octa a olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, lístky bazalky a petržele.

Na pánvi opečeme osoleného a opepřeného tuňáka z každé strany cca půl minuty. Poté ještě vložíme na 2 minuty do trouby při 180 °C.

Tuňáka nafilírujeme přes vlákno a zakápneme olivovým olejem.

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou
  • 360 g vepřové panenky
  • 400 g muškátové dýně
  • 100 g mladé kapustičky
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • mléko

Pracovní postup:

Očistíme dýni, pokrájíme ji na kostky a uvaříme v osolené vodě. Potom přidáme mléko a máslo. Společně rozmixujeme. Očistíme vepřovou panenku, kterou osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran a přidáme oříšek másla a tymián. Poté vložíme do trouby, kde panenku pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.

Maso po vytažení z trouby necháme odpočinout. Mezi tím si rozebereme na jednotlivé lístky kapustičky a spaříme je ve vodě asi 2 minuty. Necháme odkapat, lehce je orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.

Vanilkové cupcakes

podle Tomáše Dražského, šéfcukráře restaurace Cotto Crudo

Ingredience na 10 košíčků:

Restaurace Cotto Crudo připravila speciální sedmichodové degustační valentýnské...
  • 60 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 60 g mléka
  • 1⁄2 vanilkového lusku
  • 2 g kypřícího prášku
  • 6 g sušeného mléka
  • 82 g hladké mouky (s vysokým obsahem lepku např. Manitoba)

Krém:

  • 0,5 l mléka
  • 80 g pudinkového prášku
  • 180 g salko
  • 125 g cukru
  • 250 g másla

Pracovní postup:

Povolené máslo šleháme s cukrem 5 minut. Přidáme vejce a šleháme dalších 5 minut. Spojíme suché části a najednou je přidáme do mixéru. Mícháme na střední rychlost a zároveň vléváme mléko. Krátce, ale důkladně vše spojíme.

Hmotu vlijeme do papírových košíčků a ve formě pečeme na 170°C 20 až 24 minut.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, který následně vychladíme. Do vychlazeného krému pomalu vmícháme máslo, aby se vše spojilo, a poté krátce zašleháme salko. Používané máslo i salko musí mít stejnou – pokojovou teplotu, aby se krém krásně spojil a nesrazil se.

Krém nanášíme pomocí sáčku s ozdobou cukrářskou špičkou a dál následně zdobíme.

Koktejl Pure Elegance

Ingredience:

Koktejl Pure Elegance
  • 1cl Pražské vodky
  • 2 střiky St.Germain Elderflower Liquere
  • 3 cl Monin Sangria
  • 2 cl Cappy nektaru z černého rybízu
  • 2 střiky lime fresh
  • 7 cl Bohemia Sektu demi sec
  • na ozdobu: cukrové perličky, grapefruitová a pomerančová kůra, citronová tráva

Pracovní postup:

Všechny ingredience nadávkujeme do shakeru, důkladně protřepáme a servírujeme do fléten na šampaňské. Cukrové perličky necháme plavat na dně sklenky, trávu naaranžujeme podobně jako slámku a kůru z pomeranče či citronu umístíme na hranu vysoké sklenky.

Koktejl Xanté Frozen Berry

Tento drink ze slavného švédského hruškového koňaku s likérem si vás získá šťavnatou chutí jahod, citronů a hrušek.

Ingredience:

Xanté Frozen Berry
  • 4 cl Xanté
  • 4 cl jahodového pyré
  • 4 cl citronové šťávy
  • čerstvé jahody
  • ledová tříšť

Pracovní postup:

V shakeru smícháme jahodové pyré (snadno si ho vyrobíme rozmixováním jahod), likér xanté, citronovou šťávu a ledovou tříšť. Servírujeme do libovolné sklenice a ozdobíme čerstvou jahodou.

Koktejl Dark Devil

Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí blended skotské whisky vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Náročnější konzumenti si ho však mohou vylepšit přidáním zázvorového piva. Vsaďte se, že tahle neobvyklá kombinace vás během prožívané romantiky naprosto dostane.

Ingredience:

Dark Devil snoubí skotskou whiskey s brusinkou
  • 5cl Johnnie Walker Black Label
  • 5cl brusinkového džusu
  • 5cl zázvorového piva

Pracovní postup:

Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.

Floridita Daiquiri

Ingredience:

Frozen Floridita Daiquiri
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • šťáva z poloviny limety
  • několik kapek likéru Maraschino
  • 1 šálek drceného ledu
  • 6 cl rumu Havana Club Añejo 3 Años
  • sklenice: Martini / V-shape

Pracovní postup:

Do mixéru vložíme drcený led, přidáme všechny ingredience, promixujeme a celý obsah mixéru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobíme.

Tip: Právě kapky Maraschino je specialita baru Floridita. Standardní Daiquiri připravíte bez tohoto likéru.

Mattoni Rh+

Pokud si chcete romantickou večeři užít při všech smyslech, pak se držte nealkoholického koktejlu nebo vody, nebo jimi alespoň prokládejte sklenky alkoholu.

Nealkoholický koktejl Mattoni Rh+

Ingredience:

  • 2 cl džusu Granini grep
  • 2 cl bitter sirupu
  • 2 cl Grenadini
  • 2 cl citronové šťávy
  • perlivá Mattoni na dolití
  • rozmarýn a plátek grepu na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.

Koktejl Bohemia Rhapsody

Ingredience:

Koktejl Bohemian Rhapsody
  • 4 cl Jahodový likér Monin
  • 2 cl Cinzano Limetto
  • 1 cl Passionfruit sirup Monin
  • 2 cl Limetový fresh
  • Bohemia Sekt rosé brut
  • zástřik limetovou kůrou

Pracovní postup:

Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...