Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Valentýnské sexy menu: chilli preclíky, cupcaky i omamné koktejly

  8:52aktualizováno  8:52
Svátek svatého Valentýna může být skvělou záminkou pro dlouhou večeři o několika chodech doplněnou omamnými koktejly.

Pálivá preclíková srdce pro ty, co hoří láskou jsou dílem blogerky Elly. | foto: Elly pro pecenijeradost.cz

Valentýnské preclíky s chilli

podle receptu blogerky Elly pro pecenijeradost.cz

Ingredience:

Pálivé preclíky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g uvařených brambor
  • sůl podle chuti
  • vejce na potření
  • chilli koření na posypání i do těsta

Pracovní postup:

Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

Fotogalerie

Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.

Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.

Tuňák s chlebovým salátkem

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Tuňák s chlebovým salátkem
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 100 g bílého pečiva
  • 2 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 50 g černých oliv
  • plochá petržel
  • bazalka
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Bílé pečivo si nakrájíme na kostky a opečeme ho dozlatova v troubě. Ve vroucí vodě spaříme rajče, dokud nepopraská slupka (asi 1 minutu) a poté ho vložíme do ledové vody. Z rajčete oloupeme slupku, rozkrojíme a zbavíme jej semínek. Takto nakrájené rajče nakrájíme na kostičky.

Očistíme papriku, kterou také pokrájíme na kostičky. Olivy a šalotku nasekáme na drobno. Vše vložíme do mísy a smícháme s kapkou vinného octa a olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, lístky bazalky a petržele.

Na pánvi opečeme osoleného a opepřeného tuňáka z každé strany cca půl minuty. Poté ještě vložíme na 2 minuty do trouby při 180 °C.

Tuňáka nafilírujeme přes vlákno a zakápneme olivovým olejem.

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou
  • 360 g vepřové panenky
  • 400 g muškátové dýně
  • 100 g mladé kapustičky
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • mléko

Pracovní postup:

Očistíme dýni, pokrájíme ji na kostky a uvaříme v osolené vodě. Potom přidáme mléko a máslo. Společně rozmixujeme. Očistíme vepřovou panenku, kterou osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran a přidáme oříšek másla a tymián. Poté vložíme do trouby, kde panenku pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.

Maso po vytažení z trouby necháme odpočinout. Mezi tím si rozebereme na jednotlivé lístky kapustičky a spaříme je ve vodě asi 2 minuty. Necháme odkapat, lehce je orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.

Vanilkové cupcakes

podle Tomáše Dražského, šéfcukráře restaurace Cotto Crudo

Ingredience na 10 košíčků:

Restaurace Cotto Crudo připravila speciální sedmichodové degustační valentýnské menu, i lahodné vanilkové cupcakes.
  • 60 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 60 g mléka
  • 1⁄2 vanilkového lusku
  • 2 g kypřícího prášku
  • 6 g sušeného mléka
  • 82 g hladké mouky (s vysokým obsahem lepku např. Manitoba)

Krém:

  • 0,5 l mléka
  • 80 g pudinkového prášku
  • 180 g salko
  • 125 g cukru
  • 250 g másla

Pracovní postup:

Povolené máslo šleháme s cukrem 5 minut. Přidáme vejce a šleháme dalších 5 minut. Spojíme suché části a najednou je přidáme do mixéru. Mícháme na střední rychlost a zároveň vléváme mléko. Krátce, ale důkladně vše spojíme.

Hmotu vlijeme do papírových košíčků a ve formě pečeme na 170°C 20 až 24 minut.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, který následně vychladíme. Do vychlazeného krému pomalu vmícháme máslo, aby se vše spojilo, a poté krátce zašleháme salko. Používané máslo i salko musí mít stejnou – pokojovou teplotu, aby se krém krásně spojil a nesrazil se.

Krém nanášíme pomocí sáčku s ozdobou cukrářskou špičkou a dál následně zdobíme.

Koktejl Pure Elegance

Ingredience:

Koktejl Pure Elegance
  • 1cl Pražské vodky
  • 2 střiky St.Germain Elderflower Liquere
  • 3 cl Monin Sangria
  • 2 cl Cappy nektaru z černého rybízu
  • 2 střiky lime fresh
  • 7 cl Bohemia Sektu demi sec
  • na ozdobu: cukrové perličky, grapefruitová a pomerančová kůra, citronová tráva

Pracovní postup:

Všechny ingredience nadávkujeme do shakeru, důkladně protřepáme a servírujeme do fléten na šampaňské. Cukrové perličky necháme plavat na dně sklenky, trávu naaranžujeme podobně jako slámku a kůru z pomeranče či citronu umístíme na hranu vysoké sklenky.

Koktejl Xanté Frozen Berry

Tento drink ze slavného švédského hruškového koňaku s likérem si vás získá šťavnatou chutí jahod, citronů a hrušek.

Ingredience:

Xanté Frozen Berry
  • 4 cl Xanté
  • 4 cl jahodového pyré
  • 4 cl citronové šťávy
  • čerstvé jahody
  • ledová tříšť

Pracovní postup:

V shakeru smícháme jahodové pyré (snadno si ho vyrobíme rozmixováním jahod), likér xanté, citronovou šťávu a ledovou tříšť. Servírujeme do libovolné sklenice a ozdobíme čerstvou jahodou.

Koktejl Dark Devil

Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí blended skotské whisky vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Náročnější konzumenti si ho však mohou vylepšit přidáním zázvorového piva. Vsaďte se, že tahle neobvyklá kombinace vás během prožívané romantiky naprosto dostane.

Ingredience:

Dark Devil snoubí skotskou whiskey s brusinkou
  • 5cl Johnnie Walker Black Label
  • 5cl brusinkového džusu
  • 5cl zázvorového piva

Pracovní postup:

Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.

Floridita Daiquiri

Ingredience:

Frozen Floridita Daiquiri
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • šťáva z poloviny limety
  • několik kapek likéru Maraschino
  • 1 šálek drceného ledu
  • 6 cl rumu Havana Club Añejo 3 Años
  • sklenice: Martini / V-shape

Pracovní postup:

Do mixéru vložíme drcený led, přidáme všechny ingredience, promixujeme a celý obsah mixéru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobíme.

Tip: Právě kapky Maraschino je specialita baru Floridita. Standardní Daiquiri připravíte bez tohoto likéru.

Mattoni Rh+

Pokud si chcete romantickou večeři užít při všech smyslech, pak se držte nealkoholického koktejlu nebo vody, nebo jimi alespoň prokládejte sklenky alkoholu.

Nealkoholický koktejl Mattoni Rh+

Ingredience:

  • 2 cl džusu Granini grep
  • 2 cl bitter sirupu
  • 2 cl Grenadini
  • 2 cl citronové šťávy
  • perlivá Mattoni na dolití
  • rozmarýn a plátek grepu na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.

Koktejl Bohemia Rhapsody

Ingredience:

Koktejl Bohemian Rhapsody
  • 4 cl Jahodový likér Monin
  • 2 cl Cinzano Limetto
  • 1 cl Passionfruit sirup Monin
  • 2 cl Limetový fresh
  • Bohemia Sekt rosé brut
  • zástřik limetovou kůrou

Pracovní postup:

Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem.

Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.