Doporučujeme

Chystáte se slavit Valentýna? Připravte své lásce speciální romantické menu. (Ilustrační snímek)

Chystáte se slavit Valentýna? Připravte své lásce speciální romantické menu. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Valentýnské menu: Amorův šíp, karotkové pohlazení i tiramisu

  • 1
Říká se, že láska prochází žaludkem, a tak na Valentýna nenechte nic náhodě a naservírujte své lásce romantické menu od polévky po dezert. Inspiraci pro vás připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták. A nezapomeňte ani na romantický drink.

Karotkové pohlazení

Karotkové pohlazení
  • 0,5 kg baby karotky
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 celeru
  • 2 mrkve
  • 2 špetky soli špetka pepře
  • 200 ml smetany na šlehání

1. Do studené vody dáme vařit očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Osolíme a vaříme doměkka. Hotový vývar scedíme.

2. Do připraveného vývaru přidáme baby karotku, kterou ve vývaru vaříme také doměkka. Rozmixujeme a přidáme smetanu. Dochutíme pepřem a solí.

3. Zahřejeme (ale už nevaříme) a podáváme.

Amorův šíp s griotkovou omáčkou

Amorův šíp s griotkovou omáčkou
  • 800 g kuřecích prsou
  • 200 g anglické slaniny
  • 16 liči
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • 5 cl griotky
  • 10 cl bujonu
  • sůl
  • pepř
  • rajčatový protlak

1. Omyté kuřecí maso nakrájíme na větší kostky. Napícháme spolu se slaninou a liči (zbavenými pecek) na špejli jako klasický špíz. Osolíme a opepříme podle chuti a zprudka opečeme na pánvi.

2. Na pánvi orestujeme protlak, zalijeme bujonem, necháme lehce odvařit. Přilijeme griotku a necháme na mírném plameni provařit. Osolíme, opepříme.

3. Hotové špízy přeléváme omáčkou a podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem popřípadě s hranolky či kroketami.

Valentýnské tiramisu s jahodami

Valentýnské tiramisu s jahodami
  • 400 g jahod
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • 200 g mascarpone
  • káva espresso
  • 2 žloutky
  • amaretto
  • cukr krystal

1. Žloutky vyšleháme s cukrem do větší hustoty. Na jeden žloutek přidáme 1 polévkovou lžíci cukru. Vše vymícháme zhruba 8 minut.

2. Přidáme mascarpone a 1 lžíci amaretta. Znovu pečlivě zamícháme. Do vysoké sklenice klademe jahody, cukrářské piškoty lehce namočené v kávě a uzavřeme připraveným krémem.

3. Postup opakujeme, dokud není sklenice plná.

Tip: Můžeme ozdobit šlehačkou.

Tip na valentýnský drink

Martini Royale

Množství: pro 1 osobu

  • 5 cl Martini Prosecco
  • 5 cl Martini Rosato
  • led
  • plátek pomeranče na ozdobu

1. Do větší sklenice na víno vložíme led, nalijeme 5 cl Martini Prosecco a 5 cl Martini Rosato, poté promícháme.

2. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče a můžeme podávat.

Tip: Pro dokonalé sladění chutí obou ingrediencí je nutné dodržet popsané pořadí. Vermut je totiž těžší než sekt, a tak je vhodné jej do nápoje přidávat jako poslední.

Koktejl Martini Royale

  • Vybrali jsme pro Vás