Doporučujeme

Býčí žlázy, nebo slepičí vývar, ve skutečnosti zřejmě tolik nezáleží, co před milováním sníte, ale jestli to s jídlem nepřeženete. (Ilustrační snímek)

Býčí žlázy, nebo slepičí vývar, ve skutečnosti zřejmě tolik nezáleží, co před milováním sníte, ale jestli to s jídlem nepřeženete. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Valentýn a čokoláda? Ne, šéfkuchař servíruje milencům býčí varlata

  • 41
Zahoďte chřest a ústřice a dejte si můj slaný koláč! Takovým sloganem láká ke koupi nové afrodiziakální pochoutky šéfkuchař Charlie Bigham z Velké Británie. Svůj plněný koláč z listového těsta naplnil býčími varlaty, která jsou údajně nabitá pohlavními hormony, dodávají energii a nabíjejí sexuální chtíč u mužů i žen.

Bigham tvrdí, že jeho koláč je ideální volbou pro valentýnskou večeři, která předchází úžasnému milování. Už v samotném návodu na přípravu koláče vyzývá zákazníky, aby vypnuli telefon, zapálili svíčky a oblékli se do něčeho pohodlného.

Koláč, který obsahuje kromě býčích žláz také ženšen a likér Mama Juana, je k prý dostání na webu Ocado.com. Prodejce ale varuje, že má k dispozici jen omezené zásoby.

Speciality z pohlavních žláz jsou ovšem k dostání i v některých českých gastronomických zařízeních, s jejich oblibou u zákazníků to ovšem není nijak horké. Ať už na Valentýna nebo jindy v roce si přece jen raději objednají řízek, guláš nebo vepřo-knedlo-zelo. Tedy klasiku, která sice neslibuje zázraky v posteli, zato je příslibem chuťového prožitku...

Tuna varlat na talíři

Britský šéfkuchař ovšem není zdaleka jediný, kdo přísahá na zázračné afrodiziakální účinky zvířecích varlat. Například známý srbský kuchař Ljubomir Erovič ve své nedávno vydané elektronické kuchařce The Testicle Cookbook: Cooking with Balls nabízí množství receptů i s video ukázkami, jak žlázy chutně upravit (podívejte se zde).

Podle něj se dají s úspěchem konzumovat všechny samčí žlázy. "Kromě lidských, samozřejmě," připomíná. "Ale nejlepší afrodiziakální účinky mají varlata beranů a hřebců."

Pětačtyřicetiletý kuchař žlázy nejen využívá v kuchyni, ale také se věnuje jejich propagaci. Založil například tradici světového kuchařského klání, které probíhá v Srbsku pravidelně již od roku 2004, na kterém se nad varlaty v hrncích a pekáčích setkávají šéfkuchaři z celé Evropy. Během tohoto šampionátu je údajně spotřebována tuna samčích žláz.

Jídlo a sex. Dvě neřesti, které se doplňují

Ačkoliv afrodiziakální účinky přisuzuje lidstvo odedávna mnoha potravinám, včetně samčích pohlavních žláz, jejich skutečné výsledky v sexuální oblasti nebyly nikdy skutečně vědecky prokázány. A zdá se, že většina lidí se také afrodiziakálními vlastnostmi jídel, která si dopřávají před sexem, moc nezaobírá.

Například britský food blogger Stefan Gates uskutečnil mezi svými přáteli a příznivci na sociálních sítích výzkum, ve kterém zjišťoval, jaké jídlo jedli před tím, než se naposledy milovali. Nejvíce respondentů (14 %) odpovědělo, že měli nějaké jídlo se spoustou alkoholu, dále se objevovaly odpovědi jako: jídlo "s sebou", drahé jídlo, curry, čokoláda, ryby, lehké jídlo, jídlo vařené mužem a teprve na devátém místě údajně afrodiziakální ústřice.

Místo vášně rozpaky

"Potraviny ale mohou být také antiafrodiziakum," upozorňuje britský bloger. "Jay Rayner, který hodnotí restaurace pro The Observer, mi jednou řekl, že pokud se dobře najíte, tak jediné, co pak budete chtít dělat v posteli, bude mírný povzdech: ,Dobrou, miláčku´.."

Také slavný český food bloger pan Cuketka pochybuje o afrodiziakálních účincích konzumace žláz: "Pokud vím, tak žádné prokázané spojení s vlivem na potenci nebo sexuální apetit není. Co ale býčí žlázy při romantické večeři určitě dovedou, je uvést protějšek nebo méně zkušeného strávníka do rozpaků (a částečně tím pokazit večer). Osobně bych se při podobných romantických a podobně zamýšlených večeřích soustředil spíše na komfort, atmosféru a kvalitu jídla. Raritkám, které nikdo nemá moc v oblibě, bych se spíše vyhýbal," doporučuje.

Pokud se ale přece jen chcete doma blýsknout neobvyklou pochoutkou, radí pan Cuketka, jak na ni: "I pro nezkušené labužníky je vhodná úprava, kdy se žlázy fritují v těstíčku nebo v křupavé krustě. Kontrast s křupavým povrchem lehce odvede pozornost od trochu nezvyklé textury žláz a takto z ní naopak udělá přednost. Oku je pod krustou skryt i trochu nevalný, našedlý vzhled."


  • Vybrali jsme pro Vás