Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


V zimě na Mallorku? Aspoň s našimi recepty

  0:27aktualizováno  0:27
Utečte před zimou a rozmoklým sněhem na populární ostrov. Alespoň v rámci své kuchyně.

Zeleninový hrnec s chlebem | foto: Isifa

Zeleninový hrnec s chlebem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut dušení

500 g květáku
250 g zelených fazolek
200 g cukrového hrášku (lusky)
200 g kapusty svazek lahůdkové cibule
1 hlavička česneku
2 rajčata
sůl a mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
chléb k podávání

1. Zeleninu omyjeme a očistíme. Květák rozebereme na růžičky, fazolky a hrášek na konci u stopky seřízneme a odstraníme vlákna, kapustu rozdělíme na listy a překrájíme na menší kusy. Cibuli a oloupaný česnek nakrájíme na plátky a rajčatům vykrojíme zelený střed a překrojíme je na čtvrtiny.

2. Všechnu zeleninu vložíme do zapékací mísy nebo kastrolu, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Podáváme horké s plátky chleba nebo jiným pečivem.

TIP
Zeleninu můžete libovolně měnit podle své chuti a sezony, přidat brambory, papriky, různé tykvičky, cukety apod. a zeleninu zalít vodou, do které přidáte špetku cukru, citronovou šťávu a olej nebo máslo.
 


Poklady baleárské kuchyně

* Na Baleárských ostrovech se chová zvláštní druh černých vepřů. Vepřové maso tak tvoří základ jídelníčku spolu se zeleninou a mořskými plody.

* V místních sadech najdete mandloně, jejichž ořechy se sklízí ručně. K dostání jsou na místních trzích.

* Stejně jako v ostatních středomořských státech ani na Mallorce nešetří kvalitním olivovým olejem

* Tradičním pokrmem je polévka sopa mallorquina – najdete v ní vepřové nebo králičí maso, spoustu zeleniny a zahuštěná je strouhankou – velmi syté jídlo!

* Nenechte si ujít zážitek v podobě klobásy sobresada, ta obsahuje libové maso z černých vepřů a paprikové koření. Používá se jak do teplých jídel, tak ji můžete jen tak nakrájet na prkénku a zakusovat bílý chléb.
Místní z ní dělají výbornou mletou pomazánku. 

Kuřecí stehna s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 40 minut pečení

4 kuřecí stehna
sůl a mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, na plátky
100 ml bílého vína
trochu vody nebo kuřecí vývaru
4 bobkové listy
špetka rozemnutého tymiánu
2 mrkve
600 g brambor
1 červená chilli paprička bez semínek
2 lžíce mletých mandlí
menší svazek nasekané petrželky

1. Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo pekáčku rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vložíme porce kuřete, krátce osmahneme a podlijeme vínem a trochou vody nebo vývaru. Okořeníme tymiánem, přidáme bobkový list a mrkev nakrájenou na větší špalíčky, kostičky brambor a osolíme.

2. Maso se zeleninou dusíme na sporáku nebo v předehřáté troubě asi 40 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo kuřecím vývarem. Ke konci dušení přidáme nakrájenou chilli papričku a dodusíme do změknutí. Nakonec porce kuřete posypeme mletými mandlemi a usekanou petrželkou a podáváme se šťávou z kuřete a zeleniny.

TIP
Kuře posypané mandlemi pokapejte trochou másla a citronové šťávy a dejte na chvilku zapéct pod gril nebo do trouby a při podávání posypte petrželkou.

Rýže s klobáskami a kuřecími játry

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

300 g rýže, nejlépe rizotové
4 lžíce olivového oleje
400 g kuřecích jater
200 g paprikové klobásy
50 g anglické slaniny
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, najemno usekané
2 rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená
100–150 g hrášku, mraženého
600 ml vývaru, zeleninového nebo kuřecího
sůl a mletý pepř

1. V hlubší velké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájenou klobásu a slaninu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme stranou. Přidáme lžíci oleje a ze všech stran opečeme nakrájená kuřecí játra, opékáme asi 5 minut a přendáme je k opečené klobáse a slanině, přikryjeme a uchováme teplé. Přilijeme zbylý olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájená oloupaná rajčata a chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

2. Do směsi nasypeme opláchnutou a spařenou rýži, promícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci dušení přidáme hrášek a rýži promícháme vidličkou společně s opečenou klobásou, slaninou a játry. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIP
Paprikovou klobásu nahraďte chorizem nebo jinou pikantní uzeninou. Část vývaru můžete nahradit trochou bílého vína.

Jehněčí kýta s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny dušení a vaření

600 g jehněčí kýty
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl a mletý pepř
6 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
400–500 g zelených fazolek (mražených)
hrst petrželky
1 cibule
1 chilli paprička
4 velké lžíce švestkových povidel
150 ml červeného suchého vína
cukr a citronová šťáva na dochucení

1. Omyté a osušené maso potřeme utřeným stroužkem česneku, osolíme a opepříme. Maso ze všech stran opečeme na lžíci olivového oleje, přidáme máslo, rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě do měkka, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny. Během dušení maso podle potřeby podléváme vodou.

2. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě na skus, slijeme a necháme okapat. Polovinu pokrájené cibule a část česneku necháme zesklovatět na lžíci oleje a promícháme s fazolkami a petrželkou. Podle chuti osolíme a opepříme a chuť dotáhneme pár kapkami vinného octa, nejlépe balzamikového.

3. Na omáčku rozehřejeme v kastrůlku lžíci oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme asi 3 minuty. Přidáme pokrájenou papričku, osmahneme, vmícháme švestková povidla, přilijeme víno, šťávu z masa, rozmícháme a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Dochutíme solí, popřípadě cukrem a citronovou šťávou či octem. Maso necháme chvíli odležet a podáváme s fazolkami, přelité švestkovou omáčkou a pečenými bramborami.

Mandlový dort

NA 1 DORTOVOU NEBO KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

6 vajec
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
90 g cukrářských piškotů
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
cukr moučka na poprášení

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Piškoty a mandle umeleme nebo rozmixujeme v robotu a v míse promícháme s kakaem. Cukr se žloutky ušleháme do bílé pěny.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně ke žloutkům společně se směsí mletých mandlí, piškotů a kakaa.

3. Těsto ihned vlijeme do dobře vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Necháme částečně vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Dort můžeme přizdobit, třeba na něj položit šablonky z papíru ve tvaru hvězdiček, a teprve pak dort posypat moučkovým cukrem.

TIP
Do těsta můžete ještě vmíchat hrst hruběji posekaných oříšků nebo mandlí, vynechat kakao a přidat trochu mleté skořice.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.