Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V českých nemocnicích lidé hladoví

  1:00aktualizováno  1:00
Zní to hrozivě, ale je to realita: pacienti v českých nemocnicích často trpí hlady a na následky podvýživy někteří i umírají. Čísla dokazují, že pětatřicet procent pacientů, kteří přijdou do nemocnic, trpí lehčím stupněm podvýživy.

Nemají tedy dostatek živin, hlavně bílkovin, vitaminů a minerálů.

Dalších pět procent je dokonce těžce podvyživených.

Pobytem v nemocnici se přitom jejich podvýživa nezlepší, ale naopak zhorší. Dokazuje to šetření českých odborníků na výživu, kteří si vzali příklad z britského výzkumu.

"Je to paradox: teplotu vám sestřičky běhají měřit čtyřikrát denně, ale že jste už čtyři dny nic nesnědla a skoro nic nevypila, nesleduje nikdo," říká lékař Zdeněk Zadák.

V praxi to podle něho znamená, že v nemocnici s tisícovkou lůžek průměrně zemře 35 lidí na komplikace způsobené nesprávnou výživou.

"Na jednu stranu ti lidé dostávají léky za miliony - třeba onkologická léčba stojí až půl milionu korun za deset dnů - a na druhou stranu umírají kvůli špatné péči, protože nikdo nesleduje, jestli jsou správně živeni," říká Zadák.

Důvod, proč to tak je, není jen v tom, že porce v nemocnicích jsou malé. Pacientům nemoc často vezme chuť k jídlu nebo se sami najíst nemohou. Ale není nikdo, kdo by jim pomohl. 

Když se pacient pořádně nají, ušetří za léky
Je to jednoduché: když člověk v nemocnici pořádně jí, lékaři ušetří za léky a pacient méně trpí. Lékaři a dietní sestry z Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči zkoumali, jaký vliv má správná výživa na zdraví pacientů. A čísla, ke kterým došli, šokovala i je samé.

"Ukázalo se, že náklady na stravu u těch jedenadvaceti pacientů, které jsme hlídali, vzrostly celkem o patnáct tisíc korun. Ale suma za léky, a to hlavně za antibiotika, se pětinásobně snížila," popisuje výsledek experimentu lékař z Thomayerovy nemocnice Pavel Kohout.

Nemocnice tak za měsíc ušetřila jen na lécích 150 tisíc korun. "A to jsme ještě nepřipočítali menší spotřebu zdravotnického materiálu, protože když ti lidé dostávali správnou výživu, tak se jim o deset dnů zkrátila doba hojení ran a proleženin," říká Kohout.

Výzkum vlastně potvrdil jen to, co už dávno všichni vědí - že i strava léčí. Jak výzkum vypadal? Dietní sestry u pacientů měsíc hlídaly, aby dostávali stravu šitou na míru, kterou opravdu snědli. A pokud nemohli, nebo nebyli schopni se sami najíst, pak jim lékaři nasadili umělou výživu.

Pacienty nikdo nehlídá
Šestaosmdesátiletého Jaroslava přivezla jeho žena do nemocnice ve chvíli, kdy už doma skoro týden nejedl. Neměl jak. Nádor mu vykousal polovinu tváře a krku, takže už nemohl polykat.

"Chtěla jsem jen, aby dostal nějakou infuzi, a pak bychom si ho vzali zpátky, aby umřel doma," vzpomíná Jaroslavova o jedenáct let mladší žena Doubravka Skřečková.

"Opakovala jsem to všem lékařům i sestřičkám, ale nikoho to nezajímalo. Muže dali na pokoj a k obědu mu přinesli misku polévky se lžičkou. K večeři totéž. Sám nic nevnímal a já bych ho nakrmila, ale neměl čím polykat, když mu krk způli chyběl," popisuje Doubravka Skřečková.

"Za půl hodiny vždycky přišla sestra a plnou misku odnesla." Pan Jaroslav zemřel druhý den ráno bez toho, že by nějakou výživu dostal.

Odborníci i dietní sestry připouštějí, že podobné případy se pořád ještě dějí. "Funguje takové to staré myšlení: no dobře, nejí, tak nejí, to je jeho problém, že bude mít hlad. A nikoho nenapadne, že ten člověk třeba ztratil chuť k jídlu, protože má horečku," říká odborník na výživu Zdeněk Zadák.

Podle zkušeností dietních sester není vina jen na straně nemocnic. Pacienti často raději nejedí a nepijí, protože se bojí, že budou zvracet, nebo se třeba stydí, že budou muset prosit sestry o pomoc, až budou potřebovat na toaletu.

"Řešíme to tak, že když pacient přijde, zjistíme, do jakého rizika podvýživy spadá. Pokud se ukáže, že tu to riziko hrozí, tak si ho přebírá dietní sestra a ptá se, na co má chuť, co obvykle jí a spolu s ‚laboratorním bonzákem', tedy s výsledky vyšetření, kde se ukáže, co mu chybí, mu sestaví dietní plán. A dbá na to, aby ho dodržel," popisuje Pavel Kohout praxi, kterou jeho nemocnice nedávno zavedla.

Podobný systém funguje i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.





Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nedaří se vám otěhotnět? Šest tipů, které usnadní početí

Za neúspěšnou snahou otěhotnět může stát několik překvapivých faktorů. Stres, starší partner, ale i nadváha. Zjistěte, co všechno si hlídat a na co pamatovat,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Jídlem k produktivitě. Pomůže banán, losos i brokolice

Rychle povzbudit myšlení, lépe se soustředit na učení nebo zvýšit produktivitu v práci – všechno jde i bez léků a syntetických doplňků stravy. Zkuste do...  celý článek

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.