Ona

Uzeniny: bílkoviny a skryté tuky

To, že uzeniny nejsou zrovna nejzdravější, už ví většina lidí. Samozřejmě, dát si tu a tam kousek nikoho nezabije, ale jíst je trvale se nedoporučuje - obsahují množství soli a také tuků. Přesto je s nimi při hubnutí spojen jeden klasický omyl.

Jsou jím dietní párky.

Jejich název je nanejvýše matoucí, protože obsahují víceméně stejné množství kilojoulů, tedy energie, jako ostatní, byť nedietní párky - zhruba 1200 na deset deka, což je srovnatelné kupříkladu s celou porcí těstovinového salátu.

Lépe na tom nejsou ani párky kuřecí, protože kromě kuřecího masa mohou obsahovat sádlo a podobně, což ovšem pouhým pohledem na ně nelze zjistit. "Na uzeninách vadí z hlediska hubnutí zejména tuk," vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Jinými slovy, i když tvoří zmíněný párek jen malou část denního příjmu energie, je dost možné, že v něm člověk přijme celou svou denní dávku tuku, nadto v té nejméně zdravé podobě.

Když už uzeniny, volte kuřecí nebo krůtí šunku a připlaťte si za ty dražší, levné budou nejspíše plné vody a chemikálií, které mají zvýšit jejich váhu.

Máte potíže s váhou? Chcete zdravě zhubnout a vyhnout se jojo efektu? Poradnu dr. Ivy Málkové ze Stop obezitě najdete ZDE.