Doporučujeme

Uvařte si večeři po americku

Většina Američanů žije nezdravě, a proto se také řadí mezi nejtlustší obyvatele zeměkoule. Stravují se převážně v restauracích rychlého občerstvení nebo ohřívanými polotovary v mikrovlnné troubě. Sami Američané sebekriticky nazývají tuto stravu "junk food" - doslova odpadové jídlo. Drtivá většina obyvatel národa je velmi pohodlná, a tak zcela propadá tomuto způsobu stravování. I přesto existuje domácí americká kuchyně, ale od středoevropské se liší hned v několika směrech - jednak v chutích a jednak v denním režimu jídla i ve způsobu stolování.
Uvnitř článku najdete recept na večeři po americku.

Americká snídaně může být vydatná a velmi dobrá, nemá-li člověk naspěch. Patří k ní např. vejce se slaninou, krupavé toasty, teplé lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou či cornflakes s mlékem. V poledne je čas na lehčí, většinou studenou přesnídávku. A večeře? Ta je vždy teplá a podává se velmi brzy - už mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.


Jehněčí žebírka s cuketami a arašídy

8 jehněčích kotlet, 3 stroužky česneku nasekaného najemno, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce oleje, 1 menší cuketa, 1/3 šálku vyloupaných arašídů, sůl, mletý pepř, 1/2 šálku sladké smetany, hrst čerstvých lístků šalvěje

V mističce smíchejte česnek s citrónovou šťávou a jednou lžící oleje. Směsí dobře potřete kotlety a nechte je stát 2 hodiny v chladu. Cuketu nakrájejte na tenké hranolky asi tak velikosti zápalek. Arašídy nasekejte na vále sekáčkem nebo velkým nožem nadrobno. Na pánvi rozehřejte zbytek oleje na silném ohni, z kotlet oškrábejte nožem česnek a dejte ho stranou a potom žebírka krátce, ale velmi prudce opečte po obou stranách. Pak zmírněte oheň a opékejte je dále 2-3 minuty po každé straně. Opečená žebírka přendejte na předehřátý talíř, osolte je, opepřete a udržujte na teple. Do oleje na pánvi nasypte arašídy a krátce je opražte. Přidejte cuketu, smetanu a uchovaný česnek. Promíchejte, nechte přejít varem a odstavte. Žebírka podávejte na předehřátých talířích, politá horkou omáčkou a ozdobená čerstvými šalvějovými lístky. Nejlépe chutnají s brambory v jakékoliv úpravě.


  • Vybrali jsme pro Vás