Uvařte si doma elixír mládí aneb staročeské chřestové menu

  12:43
Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. Čistí pleť, napomáhá krásným vlasům, nehtům, odbourává stres, má omlazující i afrodiziakální účinky a navíc je ideální na zhubnutí, to vše prý chřest dokáže. U nás je navíc jeden z nejlepších v Evropě a právě vrcholí jeho sezona. Napadá vás jediný důvod, proč tuto zázračnou zeleninu nevyzkoušet?
Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu.

Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. | foto: Profimedia.cz

Aby byl chřest opravdu účinný, měl by se konzumovat čerstvý, ideálně hned po sklizni. Nejlepší možností je zajet si přímo k zemědělci na farmu, tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic, další nejbližší je farma Asparagus ve Velkých Levároch na Slovensku.

Kde také ochutnat chřest

Gastronomický festival Chřestfest láká na zeleninovou lahůdku již druhým rokem. Třítýdenní festival trvá až do neděle 20. května. Účastní se ho celkem jedenáct pražských, brněnských a ostravských restaurací. Všechny připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na www.chrestfest.cz

Čerstvý chřest můžete sehnat i na farmářských trzích nebo si ho objednat přímo z Hostína přes velkoobchod (provoz farmy převzala česká firma Šandera). "U chřestu je nejdůležitější čerstvost, kterou ale ověříte velmi snadno - zatlačte nehtem na řeznou plochu a vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen před pár hodinami. Dalším vodítkem je, že se chřest nesmí ohýbat jako guma, neměl by být nahnědlý, dutý či popraskaný," říká Tomáš Veřtat ze společnosti Šandera, která pravý český chřest z Hostína nabízela návštěvníkům na sobotním Středočeském chřestovém festivalu v Nelahozevsi.

"Když si chřest přinesete domů, se zpracováním dlouho neváhejte. Zvlášť, když je ze supermarketu, kam ho museli dopravit a ještě nějakou dobu tam ležel...," upozorňuje Veřtat.

Samotná příprava je pak velmi snadná. Chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů a odlomte spodní část, která obsahuje dřevnatá vlákna. Zelený chřest do salátu se loupat nemusí, záleží na tom, jak je starý.

Kuchař Jaroslav Sapík

Pěstování chřestu není ani trochu snadné. Sklízí se až třetím rokem.

"Chřest se vaří jen pár minut ve vodní lázni. Přidejte sůl, citron, pepř, šalotku, česnek, divoké koření nebo lžičku másla. Vhodný jej i cukr, bílý chřest je totiž nasládlý a dělá se do sladka," prozrazuje jednoduchou přípravu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, pod jehož dozorem se chřest pro návštěvníky festivalu v Nelahozevsi připravoval.

Pro zachování svěží barvy a křupavosti Sapík radí chřest krátce zchladit v ledu nebo ve studené vodě.

Co je dobré vědět o chřestu

  • Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku. Je buď bělený (zakrývaný před světlem) s jemnější chutí, nebo zelený.
  • Jeho sezona začíná dle počasí v 1. polovině dubna a končí 24. 6. na svatého Jana Křtitele.
  • Český chřest patří díky kvalitní písčité půdě k jedněm z nejlepších v Evropě.
  • Léčivé, regenerační, tonizující a omlazující účinky chřestu znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta.
  • Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum.
  • Vysoký obsah vitaminů, minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí a krásy. Je také dobrým zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií, proto je skvělou součástí redukčních diet.

"Chřest je výborný rovněž dušený, smažený nebo grilovaný, do salátů je zase nejlepší syrový. Poslední dobou jsou stále oblíbenější i sladké dezerty z chřestu, zvlášť v kombinaci s jahodami," dodal Sapík s tím, že nejraději připravuje ty nejednodušší staročeské chřestové recepty, jako je například chřestová polévka nebo vařený chřest se strouhankou:

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka

(Vše pro 4 osoby)

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka
  • 500 g bílého chřest a 500 g zeleného chřestu
  • 125 g přepuštěného másla
  • cherry rajčátka na ozdobení
  • sůl, pepř
  • kůra z ½ pomeranče
  • hladkolistá petrželka
  • strouhanka
  • 1 kg nových brambor, omyté, vařené ve slupce

1. Nejprve oloupeme chřest a spodní části odlomíme - můžeme je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsi vody, cukru a pomerančové šťávy přidáme trochu pomerančové kůry, špetku soli a petrželku.

2. Přivedeme ji k varu a na pařák naskládáme chřest. Můžeme ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidáme cherry rajčátka s nakrojenou slupkou. Vaříme asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký, ale pevný na skus.

3. Okapaný chřest vyrovnáme na předehřátý talíř, přelijeme máslem, posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme nové brambory vařené ve slupce. Ozdobíme sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.

Staročeská chřestová polévka

Chřestová polévka
  • 800 gramů bílého nebo zeleného chřestu 
  • sůl, bílý pepř
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml smetany
  • bílý pepř
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pažitka

1. Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme hlavičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly svěží. Zbytek nakrájíme na kousky a dáme vařit společně se slupkami do osolené a medem trošku oslazené vody. Vody dáme větší množství, protože budeme vařit asi hodinu, abychom získali opravdu vydatný vývar. 

2. Poté  vývar scedíme a chřest do polévky prolisujeme nebo ho v polévce rozmixujeme, ovšem slupky raději odstraníme, poté ochutíme bílým pepřem a podle potřeby dosolíme, přilijeme smetanu.

3. Hlavičky nakrájíme na plátky, orestujeme je na másle a dáme je do polévky. Nakonec přidáme nasekanou zelenou pažitkou.

Hostínský chřestový závin

Hostínský chřestový závin
  •  1 listové těsto (500 g)
  • 800 g zeleného chřestu
  • 400 g bílého chřestu
  • 100 ml zakysané smetany
  • 3 lžičky škrobové moučky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 žloutky
  • sůl, pepř
  • 30 g másla
  • 4 lžíce strouhanky

1. Chřest oloupeme, hlavičky odkrojíme, zbytek nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme, rozmixujeme, smícháme se smetanou, škrobovou moučkou, moukou, žloutky, osolíme, opepříme a dáme vychladnout.

2. Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, naneseme nádivku, na ni dáme na kousky nakrájené hlavičky. Svineme, povrch potřeme máslem, dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...