Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Uvařte si doma elixír mládí aneb staročeské chřestové menu

  12:43aktualizováno  12:43
Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. Čistí pleť, napomáhá krásným vlasům, nehtům, odbourává stres, má omlazující i afrodiziakální účinky a navíc je ideální na zhubnutí, to vše prý chřest dokáže. U nás je navíc jeden z nejlepších v Evropě a právě vrcholí jeho sezona. Napadá vás jediný důvod, proč tuto zázračnou zeleninu nevyzkoušet?

Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. | foto: Profimedia.cz

Aby byl chřest opravdu účinný, měl by se konzumovat čerstvý, ideálně hned po sklizni. Nejlepší možností je zajet si přímo k zemědělci na farmu, tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic, další nejbližší je farma Asparagus ve Velkých Levároch na Slovensku.

Kde také ochutnat chřest

Gastronomický festival Chřestfest láká na zeleninovou lahůdku již druhým rokem. Třítýdenní festival trvá až do neděle 20. května. Účastní se ho celkem jedenáct pražských, brněnských a ostravských restaurací. Všechny připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na www.chrestfest.cz

Čerstvý chřest můžete sehnat i na farmářských trzích nebo si ho objednat přímo z Hostína přes velkoobchod (provoz farmy převzala česká firma Šandera). "U chřestu je nejdůležitější čerstvost, kterou ale ověříte velmi snadno - zatlačte nehtem na řeznou plochu a vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen před pár hodinami. Dalším vodítkem je, že se chřest nesmí ohýbat jako guma, neměl by být nahnědlý, dutý či popraskaný," říká Tomáš Veřtat ze společnosti Šandera, která pravý český chřest z Hostína nabízela návštěvníkům na sobotním Středočeském chřestovém festivalu v Nelahozevsi.

"Když si chřest přinesete domů, se zpracováním dlouho neváhejte. Zvlášť, když je ze supermarketu, kam ho museli dopravit a ještě nějakou dobu tam ležel...," upozorňuje Veřtat.

Samotná příprava je pak velmi snadná. Chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů a odlomte spodní část, která obsahuje dřevnatá vlákna. Zelený chřest do salátu se loupat nemusí, záleží na tom, jak je starý.

Kuchař Jaroslav Sapík

Kuchař Jaroslav Sapík

Pěstování chřestu není ani trochu snadné. Po vysázení se chřest celé další dva...

Pěstování chřestu není ani trochu snadné. Sklízí se až třetím rokem.

"Chřest se vaří jen pár minut ve vodní lázni. Přidejte sůl, citron, pepř, šalotku, česnek, divoké koření nebo lžičku másla. Vhodný jej i cukr, bílý chřest je totiž nasládlý a dělá se do sladka," prozrazuje jednoduchou přípravu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, pod jehož dozorem se chřest pro návštěvníky festivalu v Nelahozevsi připravoval.

Pro zachování svěží barvy a křupavosti Sapík radí chřest krátce zchladit v ledu nebo ve studené vodě.

Co je dobré vědět o chřestu

  • Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku. Je buď bělený (zakrývaný před světlem) s jemnější chutí, nebo zelený.
  • Jeho sezona začíná dle počasí v 1. polovině dubna a končí 24. 6. na svatého Jana Křtitele.
  • Český chřest patří díky kvalitní písčité půdě k jedněm z nejlepších v Evropě.
  • Léčivé, regenerační, tonizující a omlazující účinky chřestu znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta.
  • Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum.
  • Vysoký obsah vitaminů, minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí a krásy. Je také dobrým zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií, proto je skvělou součástí redukčních diet.

"Chřest je výborný rovněž dušený, smažený nebo grilovaný, do salátů je zase nejlepší syrový. Poslední dobou jsou stále oblíbenější i sladké dezerty z chřestu, zvlášť v kombinaci s jahodami," dodal Sapík s tím, že nejraději připravuje ty nejednodušší staročeské chřestové recepty, jako je například chřestová polévka nebo vařený chřest se strouhankou:

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka

(Vše pro 4 osoby)

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka
  • 500 g bílého chřest a 500 g zeleného chřestu
  • 125 g přepuštěného másla
  • cherry rajčátka na ozdobení
  • sůl, pepř
  • kůra z ½ pomeranče
  • hladkolistá petrželka
  • strouhanka
  • 1 kg nových brambor, omyté, vařené ve slupce

1. Nejprve oloupeme chřest a spodní části odlomíme - můžeme je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsi vody, cukru a pomerančové šťávy přidáme trochu pomerančové kůry, špetku soli a petrželku.

2. Přivedeme ji k varu a na pařák naskládáme chřest. Můžeme ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidáme cherry rajčátka s nakrojenou slupkou. Vaříme asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký, ale pevný na skus.

3. Okapaný chřest vyrovnáme na předehřátý talíř, přelijeme máslem, posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme nové brambory vařené ve slupce. Ozdobíme sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.

Staročeská chřestová polévka

Chřestová polévka
  • 800 gramů bílého nebo zeleného chřestu 
  • sůl, bílý pepř
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml smetany
  • bílý pepř
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pažitka

1. Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme hlavičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly svěží. Zbytek nakrájíme na kousky a dáme vařit společně se slupkami do osolené a medem trošku oslazené vody. Vody dáme větší množství, protože budeme vařit asi hodinu, abychom získali opravdu vydatný vývar. 

2. Poté  vývar scedíme a chřest do polévky prolisujeme nebo ho v polévce rozmixujeme, ovšem slupky raději odstraníme, poté ochutíme bílým pepřem a podle potřeby dosolíme, přilijeme smetanu.

3. Hlavičky nakrájíme na plátky, orestujeme je na másle a dáme je do polévky. Nakonec přidáme nasekanou zelenou pažitkou.

Hostínský chřestový závin

Hostínský chřestový závin
  •  1 listové těsto (500 g)
  • 800 g zeleného chřestu
  • 400 g bílého chřestu
  • 100 ml zakysané smetany
  • 3 lžičky škrobové moučky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 žloutky
  • sůl, pepř
  • 30 g másla
  • 4 lžíce strouhanky

1. Chřest oloupeme, hlavičky odkrojíme, zbytek nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme, rozmixujeme, smícháme se smetanou, škrobovou moučkou, moukou, žloutky, osolíme, opepříme a dáme vychladnout.

2. Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, naneseme nádivku, na ni dáme na kousky nakrájené hlavičky. Svineme, povrch potřeme máslem, dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.





Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.