Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Uvařte mleté maso netradičně

  0:16aktualizováno  0:16
Klasika české kuchyně se bez mletého masa neobejde. Zkuste ho ale obléci do trochu světovějšího kabátu. A také vám poradíme, jak využít vinnou klobásu.

Sekaná pečeně s kapary, okurkami a smetanovou omáčkou | foto: In Images


Sekaná pečeně s kapary, okurkami a smetanovou omáčkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 35 min. pečení a 15 min. příprava omáčky

* 600 g mletého masa
* 2 lžičky koření Divočina
* 1 menší cibule, nakrájená
* 2 kyselé okurky, nasekané
* 2 lžíce kaparů, usekaných
* 1 lžíce červeného vína
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* 1 vejce
* sůl a mletý pepř na dochucení
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce strouhanky
* hrst usekané petrželové natě nebo koriandru
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 200 ml smetany 33%
* 1 lžíce francouzské hořčice
* citronová šťáva na dochucení

1. V míse smícháme maso, koření, cibuli, okurky, kapary, víno, worcestrovou omáčku, vejce, sůl, pepř, přimícháme mouku, strouhanku a nať a zpracujeme. Přikryjeme a necháme v chladu chvíli odpočinout.

2. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Do pekáčku nalijeme lžíci oleje a masovou hmotu rozdělíme na čtyři části. Vytvarujeme čtyři stejné malé sekané, vložíme do pekáče, potřeme olejem z pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.

3. Asi po 5-10 minutách, když se maso zatáhne, podlijeme trochou vody a pečeme do zlatova. Podle potřeby přeléváme výpekem a podléváme vodou. Upečené sekané přendáme na talíř a překryjeme alobalem. Pekáček s výpekem postavíme na střední plamen, zalijeme smetanou a odmícháme a odvaříme všechny přípečky. Vmícháme hořčici, promícháme, necháme přejít varem a přecedíme do menšího kastrůlku.

4. Na mírném plameni za občasného míchání necháme omáčku zhoustnout a dochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme. Sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s vařeným bramborem, přelité smetanovou omáčkou.


Lasagne s mletým drůbežím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60 min. + 45 min. zapékání

* 250 g lasagní (12 plátků)
* 2 lžíce oleje + na vymazání
* 1 větší cibule, nakrájená
* 3-4 stroužky česneku
* 1 menší nastrouhaná mrkev
* 400 g mletého drůbežího masa
* 1 lžíce másla
* 150 ml bílého vína
* 400 g konzervovaných rajčat
* sůl
* 1-2 lžíce provensálského koření
* mletý bílý pepř
* špetka strouhaného muškátového oříšku
* 200-250 ml smetany na šlehání
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
* 200 g mozzarely

1. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. V kastrolu osmažíme na olivovém oleji pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit a zalijeme sklenkou vína.

2. Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme asi 40 minut. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.

3. Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagněmi, poklademe mozzarelou a sypeme strouhaným sýrem.

4. Zapékáme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 4045 minut, až povrch zezlátne.

TIP
Při nákupu lasagní sledujte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i dražší lasagne - čerstvé, vakuově balené.

 

 

 


Bramborový závin s vinnou klobásou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 35 min. pečení

* 20 g droždí
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce mléka
* 250 g vařených brambor
* 150 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* 3-4 lžíce strouhanky
* 40 g rozpuštěného másla
* sůl
* 400 g bílé vinné klobásy
* 16 oliv plněných papričkou
* 1 rajče, nakrájené na kousky

1. Droždí rozetřeme v misce s cukrem a vlahým mlékem a lžící mouky. Přikryjeme a necháme v teple vzejít kvásek.

2. Do mísy prolisujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a kvásek. Zaděláme a necháme 20 min. v teple kynout. Předehřejeme troubu a plech vyložíme alobalem.

3. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a vyválíme postupně dva obdélníkové pláty o délce plechu a široké asi 15 -20 cm. Střed těsta posypeme strouhankou a vymáčkneme vinnou klobásu ze střívka tak, aby pruh hmoty byl uprostřed těsta, a posypeme zbylou strouhankou. Okraje přehneme přes sebe a konce spojíme a zahneme dolů. Stejně připravíme i druhý závin.

4. Oba přesuneme na pomaštěný alobal a povrch potřeme zbylým máslem. Těsto propícháme, aby mohla unikat pára. Pečeme při 200 stupních asi pět minut, potom zmírníme teplotu na 170-180 stupňů a pečeme dalších 25-30 minut. Upečené záviny krájíme na řezy a zdobíme olivou nebo kouskem rajčete.

TIP
Masový závin můžete připravit i z hotového listového těsta nebo klobáskovou směsí naplnit bagetku, kterou zabalíte do alobalu potřeného máslem a pečete asi 35-40 minut.

 

 

 


Cheeseburger se zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 8 min. grilování a 5 minut dokončení

* 600 g mletého zadního hovězího masa
* 1 lžíce worcestrové omáčky
* olej na potření mřížky
* 1 barbeque omáčka
* 4 plátky sýra, nejlépe čedaru
* 1 plísňový sýr camembert nebo hermelín
* 4 hamburgerové žemle
* 5 lžic kečupu (podle chuti)
* 4 lžičky hořčice (podle chuti)
* 1 bílá cibule, nakrájená
* 4 tenké plátky rajčat nebo červené papriky
* 4 listy salátu
* smažené bramborové hranolky, nemusí být

1. Mleté hovězí maso promícháme se lžící kečupu a worcestrovou omáčkou. Ze směsi uděláme 4 stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané. Vytvoříme vyšší karbanátek, přendáme na tác, přikryjeme alobalem a necháme v chladu ztuhnout.

2. Mezitím si nakrájíme zeleninu a hermelín na 4 stejnoměrná kolečka. Rozpálíme gril nebo grilovací pánev. Předehřátou grilovací mřížku potřeme olejem a připravené hamburgery grilujeme po obou stranách, vždy asi 3 minuty. Během pečení je stále potíráme omáčkou BBQ a často je otáčíme. Ke konci pečení na ně položíme plátek čedaru, rajčete nebo papriky a plátek hermelínu a sýr necháme částečně roztát.

3. Žemle podélně rozkrojíme a necháme chvíli rozpéct. Na každou dáme list salátu, maso se sýrem, kečup, hořčici a kolečka cibule a přiklopíme.

TIP
Hamburgery můžeme připravit stejně dobře z kuřecího nebo krůtího masa, ale z kvalitního libového hovězího jsou nejchutnější. Je-li mleté maso moc suché, přimíchejte do něj trochu červeného vína.

 

 

 

 


Chilli con carne s limetkou a tortillami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60 min.

* 1 lžíce olivového oleje
* 50 g anglické slaniny
* 1 větší cibule, nakrájená
* 3 stroužky česneku, sekané
* 1-2 lžičky chilli koření
* 1 lžička drceného kmínu
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 400 - 500 g mletého hovězího masa
* 400 g konzervovaných drcených rajčat
* 250-300 ml vody nebo masového vývaru
* 400 g sterilovaných červených fazolí
* kostička hořké čokolády
* 1 lžička tmavého třtinového cukru na dochucení
* sůl a mletý pepř
* pšeničné tortilly a limetka nebo citron k podávání

1. V hlubší pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm kostičky slaniny, trvá to asi 5 minut. Přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Vmícháme maso, chilli koření a kmín a opékáme ze všech stran.

2. Maso rozmícháme vařečkou tak, aby bylo stejnoměrně dohněda opečené. Posypeme mletou paprikou, promícháme a ihned zalijeme sterilovanými rajčaty a vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí asi 20 minut.

3. Nakonec přidáme slité fazole a společně dusíme ještě dalších 10 minut, během dušení dochutíme kouskem hořké čokolády, cukrem a solí. Před podáváním necháme asi 10 minut stát, aby se chutě propojily. Tortilly prohřejeme nasucho na pánvi nebo pod grilem a podáváme s limetkou nebo citronem.

TIP
Místo chilli koření použijte hotovou směs koření chilli con carne, máte-li rádi ostřejší, přidejte pokrájenou čerstvou chilli papriku bez semínek. Můžete podávat se smetanou.

 

 

 

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.