Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Utopenci: česká klasika čtyřikrát jinak

  5:23aktualizováno  5:23
Špekáčky v kyselém nálevu patří k českým specialitám, na které nedáme dopustit. Můžete je naložit se zeleninou, ale i do piva. Inspirujte se čtyřmi recepty.

Utopenci na pivu. | foto: Lukáš Procházka

Pomalu by se dalo říci, že co česká rodina, to originální recept na utopence. Základem všech by ale měly být kvalitní špekáčky. Při nákupu buďte obezřetní, abyste právě špekáček nezaměnili s buřty či opékáčky.

V případě špekáčku totiž máte jistotu, že obsahuje minimálně 40 % masa (samozřejmě, že čím víc masa, tím líp) a obsah tuku by v něm neměl být vyšší než 45 %. Oproti tomu u buřtů, vuřtů, uzenek či opékáčků množství masa není regulováno, a tak jsou plné laciných náhražek včetně sójové mouky.

Anniny utopenci

Příprava: 30 minut + odležení 7 dní

Na asi 4l lahev

* 15 špekáčků
* 1/2 sáčku pepře
* 1/2 sáčku pálivé papriky
* 4 cibule
* 20 nakládaných kozích rohů
* 400 ml octa
* 300 ml vody
* sůl
* 5 chilli papriček

1. Ze špekáčků sloupneme střívko a podélně je nařízneme. Papriku smícháme s pepřem a vnitřní naříznutou stranu špekáčků okořeníme a do štěrbiny vložíme několik koleček cibule. Takto nadívané špekáčky vložíme v několika patrech do sklenice, prokládáme cibulí a kozími rohy.
2. V hrnci smícháme ocet s vodou a necháme projít varem. Vzniklý lák dle chuti dosolíme. Vychladlým lákem zalijeme špekáčky ve sklenici tak, aby byla i horní vrstva zcela ponořena. Sklenici uzavřeme a uložíme na chladné a tmavé místo.
3. Milovníci ostřejších utopenců mohou do sklenice přidat nakládané nebo čerstvé chilli papričky.

Utopenci s kysaným zelím

Příprava: 30 minut + uležení 7 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 350 ml vody
* 200 ml octa
* 100 ml balsamikového octa
* 7 kuliček nového koření
* 10 kuliček černého pepře
* 4 bobkové listy
* 3 lžičky cukru
* 1 lžička soli

Utopenci
* 3 žluté cibule
* 2 červené cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprika
* 14 špekáčků
* 3 lžičky pálivé papriky
* 500 g kysaného zelí

1. Vodu a oba druhy octů přivedeme k varu, přihodíme koření včetně soli a cukru. Asi pět minut necháme nálev povařit, ochutnáme a podle vlastní chuti dochutíme.
2. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, chilli papriku na tenká kolečka. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme asi tak do 2/3, vysypeme mletou paprikou a naplníme několika plátky cibule, česneku a koleček paprik. Zbylou zeleninu promícháme se zelím, část ho dáme na dno sklenice, na něj poklademe několik špekáčků a jednotlivé vrstvy střídáme. Nakonec utopence přelijeme teplým nálevem (jeho množství záleží na velikosti sklenice a jak natěsno jsou v ní Utopenci naskládaní), uzavřeme sklenici a dáme ji na tmavé místo odležet.

NÁŠ TIP

Místo papriky potřete špekáčky plnotučnou horčicí.

Anniny utopenci.

Zeleninoví utopenci

Příprava: 30 minut + uležení 5-7 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 400 ml octa
* 400 ml vody
* 3 lžičky cukru
* 1 lžička soli
* 7 kuliček nového koření
* 12 černého pepře
* 4 bobkové listy

Utopenci
* 10 malých růžiček květáku
* 2 červené kapie
* 1 zelená kapie
* 1 paprika
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší křen
* 3 mrkve
* 1/2 hlávkového zelí
* 10 špekáčků

1. Ocet s vodou přivedeme k varu, přidáme koření a necháme několik minut vařit. Podle svého gusta dochutíme.
2. Růžičky květáku uvaříme do poloměkka, necháme okapat. Kapie, papriku nakrájíme na tenké proužky, celer na centimetrové špalíčky, křen na tenká kolečka, mrkev na trochu silnější. Zelí pokrájíme.
3. Špekáčky oloupeme, rozřízneme a vložíme do nich trochu zelí, pár kousků kapie a papriky. Veškerou zeleninu promícháme. Částí směsi poklademe dno, coby další vrstvu dáme několik špekáčků, pak znovu zeleninu, špekáčky... Když je sklenice plná, zalijeme utopence nálevem až po horní vrstvu. Uzavřeme a necháme odpočívat 5–7 dní.

Utopenci na pivu

Příprava: 20 minut + uležení 4-5 dní

Na asi 4l lahev

Nálev
* 500 ml černého piva
* 100 ml vody
* 50 ml octa
* 15 kuliček pepře
* 10 kuliček nového koření
* 7 listů bobkového listu
* 1 lžička chilli
* 1 lžička soli

Utopenci
* 14 špekáčků
* 5 lžic plnotučné hořčice
* 5 cibulí
* 2 papriky

1. Pivo s vodou a octem přivedeme k varu, přidáme koření a necháme okolo pěti minut povařit. Ochutnáme a dochutíme.
2. Špekáčky oloupeme, nařízneme, vymažeme hořčicí, vyklademe několika plátky cibule. Papriku pokrájíme na plátky a spolu s cibulí s ní vyklademe dno, pak přidáme špekáčky a vrstvy střídáme. Nakonec zalijeme teplým nálevem a necháme 4–5 dní uležet.

NÁŠ TIP

Pokud je na vás černé pivo příliš sladké, udělejte si řezanou verzi z 200 ml světlého a stejného množství černého.

Autoři:




Nejčtenější

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ozzy Osbourne a jeho manželka Sharon (24. ledna 2014)
Ozzyho nevěra ze mě udělala pitomce, říká Sharon Osbournová

Ozzy Osbourne (68) si vzal Sharon (64) před 34 lety. Od té doby ji několikrát podvedl a korunu tomu nasadil minulý rok, když přiznal, že si našel o hodně...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.