Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upravené recepty Desidera Uvíry

  12:05aktualizováno  12:05
Cikánská cibulačka byla doporučována romským léčitelem jako prostředek proti zácpě a jako prevence proti onemocnění srdce a cév.


Cikánská cibulačka

90 g másla * 1 kg tence nakrájené cibule * sůl * pepř * 1,5 l zeleninového vývaru * 2 lžičky cukru * 250 ml červeného vína * 2 na kolečka pokrájené rohlíky * 90 g strouhaného sýra

Ve velkém hrnci rozpusťte 60 g másla. Přidejte cibuli, sůl a pepř. Zakryjte a duste cibuli asi 20 minut na mírném ohni do měkka, ne do hněda. Mezitím svařte vývar na jednu třetinu, tím se zvýrazní jeho chuť. Cibuli pocukrujte a za občasného míchání smažte asi 10-12 minut, dokud nezezlátne. Přilijte vývar a víno. Polévku přiveďte k varu, částečně zakryjte a vařte na mírném ohni 30 minut. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozpusťte máslo a potřete jím plátky rohlíků z obou stran. Na plechu je opečte do zlatova. Plátky posypte sýrem a dopečte.


Gratinované brambory
jsou výborným zdrojem vitaminu C, draslíku a také tolik podceňované vlákniny

750 g lojovitých brambor * 600 ml mléka * muškátový oříšek * sůl * pepř * 300 ml smetany * 45 g strouhaného sýra * 1 stroužek česneku * rozpuštěné máslo

Oloupané brambory pokrájejte na 3 mm silné plátky. Mléko přiveďte v hrnci k mírnému varu a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. V ochuceném mléce vařte brambory 10 minut. Uvařené brambory nechte poté okapat, dejte do nového hrnce a přilijte smetanu. Duste na mírném ohni 10 až 15 minut. Zapékací misku vytřete česnekem a vymažte máslem. Troubu předehřejte alespoň na 190 stupňů. Uvařené brambory přendejte se smetanou do vymazané misky a posypte sýrem. Zapékejte v troubě asi 20-25 minut do zlatova.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.