Doporučujeme

Švýcarský karotkový dort | foto: Isifa

Upečte si dezerty z mrkve

  • 10
Mrkev je nejsladší zelenina. Je královnou dětského jídelníčku, ale pochutnat si na ní mohou i dospělí.

Slaný karotkový dort s pórkem

NA 1 KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 26–28 CM

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

* 400–450 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 2 pórky
* svazek karotky
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 200 g tvrdého sýra typu ementál
* 4 vejce
* 4 lžíce smetany na šlehání
* hrst piniových oříšků

1. Listové těsto rozválíme na kulatý plát o něco větší, než je koláčová forma. Formu vyložíme těstem, vmačkáme do krajů a přečnívající okraje odřízneme. Ze zbytků těsta vyválíme tenký váleček, zatočíme ho a vytvarujeme z něj ozdobný okraj. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut předpéct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pórek důkladně opláchneme, mrkev očistíme a vše nakrájíme na asi 1/2 cm tenké plátky.

2. V pánvi rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev a krátce ji osmahneme. Přidáme pórek a ještě chvíli společně opékáme a ochutíme solí a pepřem. V misce prošleháme vejce, smetanu a hrubě strouhaný sýr se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směs vlijeme na předpečené těsto a rozložíme na ni zeleninovou náplň. Povrch posypeme piniovými oříšky a pečeme asi 30 minut do zpevnění náplně.


Copak na té mrkvi je?

Je výborným zdrojem vitaminu A – tedy jeho rostlinné formy betakarotenu, antioxidantu, který nás chrání před volnými radikály.

Prvním příznakem nedostatku vitaminu A je šeroslepost, a přitom stačí málo – koupit si pořádnou zásobu oranžového zázraku – a je po starostech. * U mrkve jako jedné z mála zelenin neplatí, že nejlepší je syrová. Mnohem více vitaminu A vstřebá lidské tělo z vařené mrkve, a když přidáte trochu tuku, vstřebáte více než polovinu obsaženého betakarotenu.


Mrkvovo-cuketové tartaletky

NA 4 FORMIČKY O ASI 12 CM

Příprava: 10 minut + 35 minut pečení

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 125 g másla
* 1 lžíce bílého jogurtu

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku, usekané nadrobno
* 1 cuketa, 4 karotky
* špetka ml. rozmarýnu
* špetka ml. zázvoru
* 200 g krémového sýra
* 2 vejce
* 4 lžíce smetany
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* hrst meduňky

1. Z mouky, soli, másla, vejce a jogurtu zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout.

2. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, rozválíme na placky a těsto vmačkáme i do okrajů a propícháme vidličkou. Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme 10–15 minut.

3. Mrkev oloupeme, cukety nakrájíme na tenčí plátky. V pánvi osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme plátky karotky a cukety a společně chvíli opékáme. Dochutíme solí a mletým rozmarýnem a zázvorem. Sýr smícháme se smetanou a vejci a směs osolíme a opepříme.

4. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovo–sýrovou náplň, na ni rozložíme opečenou zeleninu a pečeme asi 15–20 minut. Ke konci pečení posypeme povrch tartaletek strouhaným parmazánem a dopečeme. Ozdobíme lístky meduňky.

TIP
Parmazán nahraďte např. sýrem Grand Moravia nebo jiným tvrdým sýrem.

Švýcarský karotkový dort

NA 1 DORTOVOU FORMU O 26 CM

Příprava: 20 min. + 50 min. pečení

* 6 vajec
* 200 g cukru krupice
* špetka vanilky
* citronová kůra
* 250 g očištěné mrkve
* 400 g mandlí
* 30 g kukuřičné škrobové moučky
* 2 lžíce třešňovice
* trochu tuku a hrubé mouky na vymazání

Na polevu:
* 200 g cukru moučky
* 1 lžíce rumu
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce horké vody
* 5 marcipánových mrkviček na ozdobu

1. Žloutky třeme nebo šleháme s cukrem do husté pěny, přidáme trochu vanilky, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, jemně nastrouhanou syrovou mrkev a promícháme. Nakonec vmícháme jemně umleté mandle promíchané se škrobovou moučkou a třešňovicí.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem, uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 40–50 minut. Necháme chvíli zchladnout na mřížce, potom ho vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

3. Z moučkového cukru, rumu, citronové šťávy a vody umícháme bílou hladkou polevu. Potřeme jí povrch vychladlého dortu a nakonec ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

TIP
Mandle nahraďte praženými a jemně umletými lískovými oříšky.

Mrkvovo-oříšková bábovka

NA 1 BÁBOVKU

Příprava: 30 minut + 35–45 minut pečení

* 5 vajec
* 200 g třtinového cukru
* 150 g mrkve, očištěné a a jemně nastrouhané
* 2 lžíce jablečné nebo 3 pomerančové šťávy
* 150 g lískových oříšků a
* 60 g hladké mouky
* 1 lžička kypřicího prášku
* 1/2 lžičky mleté a skořice
* trochu tuku a hrubé mouky na vymazání formy
* cukr moučka na poprášení

1. Oříšky nasypeme na plech nebo pánev a nasucho je opražíme. Necháme vychladnout a jemně je umeleme nebo rozmixujeme.

2. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a vmícháme jemně nastrouhanou mrkev a ovocnou šťávu. Z bílků se špetkou cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny s mrkví. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, skořicí jemně mletými upraženými lískovými oříšky.

3. Důkladně vymazanou a vysypanou bábovkovou formu naplníme těstem pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 35–45 minut. Po upečení necháme chladnout asi 5 minut ve formě, potom ji překlopíme na mřížku necháme úplně vychladnout. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Mrkvový koláč se smetanou a kumquaty

NA 1 PEKÁČEK O ROZMĚRECH 25 X 40 CM

Příprava: 30 minut + 25 minut pečení

* 200 g mrkve
* 200 g jablek
* 200 g cukru moučky
* 1 vanilkový cukr
* 1 kypřící prášek do pečiva
* 3 vejce
* 50 g suš. brusinek
* 50 g rozinek
* 120 g hery
* hrst vlašských ořechů
* 1 lžička mleté skořice
* 270 g hladké mouky
* 1 lžička kakaa
* 200 g zakys. smetany
* 4 kumquaty

1. Jablka a mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Dáme do mísy, zasypeme moučkovým i vanilkovým cukrem a necháme 10 minut stát.

2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do směsi přidáme vejce, opláchnuté brusinky a rozinky, rozpuštěný zchladlý tuk, pokrájené ořechy a skořici. Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a lžičkou kakaa a zamícháme.

3. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme povrch stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut při 160–180 stupních, případně vyzkoušíme špejlí ve středu těsta, je-li koláč upečený. Necháme vychladnout na mřížce, překlopíme na tác a povrch potřeme kysanou smetanou. Jednotlivé řezy zdobíme plátky ovoce, ořechy a meduňkou.

TIP
Místo kumquatů podávejte s mandarinkami a meduňku zaměňte za mátu. Do těsta jsou lepší kyselejší pevná jablka než moučná.


  • Vybrali jsme pro Vás