Doporučujeme

Domácí chleba je ta největší dobrota na světě. Zkuste si ho upéct. (Ilustrační snímek) | foto: SmartPress

Upečte si chleba. Celozrnný, s tymiánem nebo se sušenými rajčaty

  • 29
Jen si to představte. Křupavá propečená kůrčička a pod ní nadýchaná střídka, která se vám zrovna rozplývá na jazyku. Doma upečený chléb je největší zázrak gastronomie a je velká pravděpodobnost, že jakmile ho jednou zkusíte, už nikdy si nepůjdete do sámošky pro šumavu. Vyzkoušejte si tři různé chleby, tmavý se slunečnicovými a sezamovými semínky, bílý ovoněný bylinkami nebo rajčatový chlebíček s příchutí i vůní Středozemí.

Nemusíte mít přitom doma pekárnu chleba, stačí obyčejná trouba, plech a pečicí papír. Domácí pečivo si zvládne upéct každý. Není to zdaleka tak těžké, jak to vypadá. Je ovšem třeba dobře připravit a používat výhradně kvalitní a čerstvé suroviny.

"Kvalita mouky, ze které budete péct, je pro výsledek naprosto zásadní," píše foodstylistka a vášnivá kuchařka Milka Volfová ve své kuchařce Chléb v hlavní roli, kterou vydal SmartPress.

Aby se chleba povedl

Než se do toho pustíte, přečtěte si 10 rad a doporučení Mileny Volfové

1. Mouka musí být čerstvá, zejména celozrnná. Čím čerstvější, tím lepší chuť.

2. Těsto nemusíte hníst silou. Lepší je těsto roztahovat a nadzvedávat, abyste do něj zapracovali vzduch.

3. Pro jeho zpracování ale můžete použít i kuchyňského robota nebo pekárnu chleba.

4. Správně vypracované tužší těsto je lesklé, hladké, nechytá se mísy. Řidší těsto by mělo na povrchu tvořit puchýře a bubliny.

5. Tuk do kynutých těst nelijeme nikdy horký, aby kvasnice nespařil.

6. Těsto dejte kynout do tepla. Vykyne i v chladu, ale trvá to déle. Pozor ale na průvan.

7. Při pečení nechte vždy těsto 5-10 minut zapéct při vyšší teplotě, pak pokračujte podle zkušenosti s vlastní troubou.

8. Když se peče moc rychle, ztlumte teplotu a můžete ho zakrýt alobalem. Když je pecen bledý, přidejte teplotu.

9. Použitím pečicího papíru si usnadníte vyndání chleba z formy.

10. Pečivo nikdy nekrájejte horké, mohlo by se srazit.

Tmavý semínkový chléb

Tmavý semínkový chléb

Doba přípravy: 20 minut + kynutí 2 hodiny a 45 minut + pečení 45 minut
Množství: na 1 bochník

  • 350 g jemné celozrnné mouky
  • 100 g žitné tmavé mouky
  • 50 g pšeničné hladké tmavé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 15 g kmínu
  • 20 g máku
  • 35 ml melasy
  • tuk na vymazání mísy
  • 50 g sezamových semínek na ozdobu
  • 300 ml vody

1. Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto. Pokud se zdá příliš tuhé, přilijeme trochu vody a znovu propracujeme.

2. Těsto dáme do tukem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout.

3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo hustě vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 až 220°C.

4. Vykynuté těsto na pomoučněném válu prohněteme a vytvarujeme oválný bochník, který celý obalíme v sezamových semínkách.

5. Poté jej přendáme na plech a necháme přikrytý ještě 45 minut kynout. Ostrým nožem uděláme na bochníku několik zářezů.

6. Chleba pečeme asi 45 minut, dokud nezezlátne a na poklep nezní dutě.

Tip: Chléb je lehce nasládlý. Pokud chcete spíš slanější chuť, můžete vynechat melasu.

Tymiánový chléb

Tymiánový chléb

Doba přípravy:  20 minut + kynutí 1 hodina a 30 minut + pečení 55 minut
Množství: na 2 bochníky

  • 60 g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 3 lžíce mléka na kvásek
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžičky kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 2 snítky tymiánu na ozdobu
  • voda a lžíce octa na potření

1. Promícháme cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidáme vzešlý kvásek a postupně přiléváme vlažnou vodu s octem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout.

3. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejně velké bochníky a přeneseme je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku uděláme nožem řez, do kterého vložíme snítku tymiánu a necháme kynuté ještě půl hodiny kynout.

4. Troubu předehřejeme na 230°C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřeme vodou a octem a prudce 5 minut zapečeme. Pak teplotu trouby snížíme na 170°C a chléb volně dopékáme asi 50 minut. Během pečení potíráme bochníky vodou a octem.

Chlebíček se sušenými rajčaty

Chlebíček se sušenými rajčaty a parmazánem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 50 – 60 minut
Množství: na 1 chlebíček

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 300 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10 g pokrájených sušených rajčat
  • 40 g nastrouhaného parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Do mísy prosijeme mouku, kypřicí prášek, sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak, olej a rozklepneme vajíčka.

3. Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Nakonec vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

5. Pečeme 50 až 60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda není chlebíček hotový.

Tip: Máte-li rádi provensálské koření, můžete jím chlebíček posypat i na povrchu – bude mít ještě výraznější chuť.


  • Vybrali jsme pro Vás