Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si chleba. Celozrnný, s tymiánem nebo se sušenými rajčaty

  14:16aktualizováno  14:16
Jen si to představte. Křupavá propečená kůrčička a pod ní nadýchaná střídka, která se vám zrovna rozplývá na jazyku. Doma upečený chléb je největší zázrak gastronomie a je velká pravděpodobnost, že jakmile ho jednou zkusíte, už nikdy si nepůjdete do sámošky pro šumavu. Vyzkoušejte si tři různé chleby, tmavý se slunečnicovými a sezamovými semínky, bílý ovoněný bylinkami nebo rajčatový chlebíček s příchutí i vůní Středozemí.

Domácí chleba je ta největší dobrota na světě. Zkuste si ho upéct. (Ilustrační snímek) | foto: SmartPress

Nemusíte mít přitom doma pekárnu chleba, stačí obyčejná trouba, plech a pečicí papír. Domácí pečivo si zvládne upéct každý. Není to zdaleka tak těžké, jak to vypadá. Je ovšem třeba dobře připravit a používat výhradně kvalitní a čerstvé suroviny.

"Kvalita mouky, ze které budete péct, je pro výsledek naprosto zásadní," píše foodstylistka a vášnivá kuchařka Milka Volfová ve své kuchařce Chléb v hlavní roli, kterou vydal SmartPress.

Aby se chleba povedl

Než se do toho pustíte, přečtěte si 10 rad a doporučení Mileny Volfové

1. Mouka musí být čerstvá, zejména celozrnná. Čím čerstvější, tím lepší chuť.

2. Těsto nemusíte hníst silou. Lepší je těsto roztahovat a nadzvedávat, abyste do něj zapracovali vzduch.

3. Pro jeho zpracování ale můžete použít i kuchyňského robota nebo pekárnu chleba.

4. Správně vypracované tužší těsto je lesklé, hladké, nechytá se mísy. Řidší těsto by mělo na povrchu tvořit puchýře a bubliny.

5. Tuk do kynutých těst nelijeme nikdy horký, aby kvasnice nespařil.

6. Těsto dejte kynout do tepla. Vykyne i v chladu, ale trvá to déle. Pozor ale na průvan.

7. Při pečení nechte vždy těsto 5-10 minut zapéct při vyšší teplotě, pak pokračujte podle zkušenosti s vlastní troubou.

8. Když se peče moc rychle, ztlumte teplotu a můžete ho zakrýt alobalem. Když je pecen bledý, přidejte teplotu.

9. Použitím pečicího papíru si usnadníte vyndání chleba z formy.

10. Pečivo nikdy nekrájejte horké, mohlo by se srazit.

Tmavý semínkový chléb

Tmavý semínkový chléb

Doba přípravy: 20 minut + kynutí 2 hodiny a 45 minut + pečení 45 minut
Množství: na 1 bochník

  • 350 g jemné celozrnné mouky
  • 100 g žitné tmavé mouky
  • 50 g pšeničné hladké tmavé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 15 g kmínu
  • 20 g máku
  • 35 ml melasy
  • tuk na vymazání mísy
  • 50 g sezamových semínek na ozdobu
  • 300 ml vody

1. Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto. Pokud se zdá příliš tuhé, přilijeme trochu vody a znovu propracujeme.

2. Těsto dáme do tukem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout.

3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo hustě vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 až 220°C.

4. Vykynuté těsto na pomoučněném válu prohněteme a vytvarujeme oválný bochník, který celý obalíme v sezamových semínkách.

5. Poté jej přendáme na plech a necháme přikrytý ještě 45 minut kynout. Ostrým nožem uděláme na bochníku několik zářezů.

6. Chleba pečeme asi 45 minut, dokud nezezlátne a na poklep nezní dutě.

Tip: Chléb je lehce nasládlý. Pokud chcete spíš slanější chuť, můžete vynechat melasu.

Tymiánový chléb

Tymiánový chléb

Doba přípravy:  20 minut + kynutí 1 hodina a 30 minut + pečení 55 minut
Množství: na 2 bochníky

  • 60 g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 3 lžíce mléka na kvásek
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžičky kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 2 snítky tymiánu na ozdobu
  • voda a lžíce octa na potření

1. Promícháme cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidáme vzešlý kvásek a postupně přiléváme vlažnou vodu s octem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout.

3. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejně velké bochníky a přeneseme je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku uděláme nožem řez, do kterého vložíme snítku tymiánu a necháme kynuté ještě půl hodiny kynout.

4. Troubu předehřejeme na 230°C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřeme vodou a octem a prudce 5 minut zapečeme. Pak teplotu trouby snížíme na 170°C a chléb volně dopékáme asi 50 minut. Během pečení potíráme bochníky vodou a octem.

Chlebíček se sušenými rajčaty

Chlebíček se sušenými rajčaty a parmazánem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 50 – 60 minut
Množství: na 1 chlebíček

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 300 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10 g pokrájených sušených rajčat
  • 40 g nastrouhaného parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Do mísy prosijeme mouku, kypřicí prášek, sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak, olej a rozklepneme vajíčka.

3. Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Nakonec vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

5. Pečeme 50 až 60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda není chlebíček hotový.

Tip: Máte-li rádi provensálské koření, můžete jím chlebíček posypat i na povrchu – bude mít ještě výraznější chuť.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.