Doporučujeme

Upéct cookies je snadné i pro kuchařky začátečnice. (Ilustrační snímek)

Upéct cookies je snadné i pro kuchařky začátečnice. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Upečte si americké sušenky neboli cookies

  • 7
Máte-li rádi sladké a nejste příznivci kynutých buchet nebo nadýchaných bábovek, pak si zkuste připravit americké sušenky cookies. Jsou snadné na přípravu a tak dobré, že stěží vydrží déle než dva dny. Jsou také praktické jako svačina pro školáky, do práce nebo na výlet.
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 Hera (250 g)
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • 400 g čokolády
  • 2 lžíce kakaa

Vyzkoušejte také

1. Heru nejprve necháme změknout a spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma vejci vyšleháme jemnou pěnu. Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a půl hrnku vlažného mléka.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pomocí sekáčku nebo hmoždíře nasekáme tmavou čokoládu a zapracujeme ji do první části těsta.
3. Do druhé půlky těsta dáme dvě lžíce kakaa a smícháme s rozdrcenou bílou čokoládou.
4. Z těsta vytvarujeme kuličky a pokládáme je na plech pokrytý pečicím papírem. Světlé sušenky se většinou roztečou víc než kakaové, proto je dobré dávat je dál od sebe.
5. Cookies pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Další várku už raději vyndáme po 15 minutách, sušenky se spálí raz dva. Aby se při sundavání z plechu nerozlámaly, je třeba je nechat chvíli vychladnout.

TIP: Americké sušenky jsou nejlepší druhý den, krásně se rozleží a chutě se prolnou. Pokud byste chtěli sušenky udělat třeba citronové, přidejte do nich citronovou kůru. Ale nešetřete s ní. Dáte-li jen trochu, nebudou mít sušenky požadovanou chuť. Americké sušenky můžete také vylepšit přidáním nasekaných ořechů, hrozinek nebo kandovaného ovoce.


  • Vybrali jsme pro Vás