Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte partnerovi koule s chilli nebo zadečky na kari

  0:47aktualizováno  0:47
Co takhle jednou provětrat klasické recepty na vánoční cukroví a zařadit i něco pikantního, pálivého, exotického... a nezvyklého?

Arašídové ohnivé koule - Foceno na nádobí Villeroy & Boch | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Po pár dnech se můžou ládovat přeslazeným cukrovím už jenom silné povahy, se kterými jejich zdevastované chuťové buňky přerušily raději spojení. Co když se však ta sladká nadílka naruší jinou rafinovanou chutí? To se pak dějí divy a chuťové buňky blaženě pookřejí. Chlapské cukroví vzbudí rozruch, dodá mdlým odpoledním šťávu a hlavně sklidí úspěch! A možná vám chlapi budou i rádi pomáhat...

Arašídové ohnivé koule

(intenzivní hořkosladká chuť)

ASI 35 KS

Příprava: 30 min. + chlazení

* 200 g hořké čokolády se 70 % kakaa
* 150 ml husté smetany na vaření (např. Rama)
* 200 g nesolených loupaných arašídů
* 80 g hnědého cukru
* 40 g másla
* 2 lžíce fernetu citrus (lze vynechat)
* 1⁄2 až 1 lžička chilli koření podle chuti

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit nasekanou čokoládu s máslem, cukrem a smetanou.

2. Když je vše rozpuštěné a promíchané, přidejte chilli koření, třetinu arašídů (nenasekaných) a fernet. Vše promíchejte a dejte vychladit na hodinu, až směs ztuhne do konzistence, ze které se dá hmota vykrajovat lžičkou.

3. Pomocí dvou malých lžiček vykrajujte ze směsi hrudky, které obalujte v misce se zbylými jemně sekanými arašídy. Hrudky lžičkou skládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte zcela ztuhnout. Pak je vyskládejte (můžete každou dát do papírového košíčku) do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Fernet můžete z receptu vynechat a popíjet ho k hrudkám, neboť i Vánoce mají své dny...

Zázvorové dlouhé nosy

(šťavnatá kyselkavá chuť)

ASI 50 KS

Příprava: 30 min. + chlazení 1 hod.

* 250 g proslazeného zázvoru (k dostání v prodejnách se suchými plody)
* 250 g přírodních kešu oříšků (i zlomků)
* 60 g přírodních celých kešu oříšků
* 30 g másla
* 4 lžíce citronové šťávy
* kůra z 1⁄2 dobře omytého citronu

1. Všechny suroviny (kromě celých kešu oříšků na ozdobu) dejte do sekací nádoby mixéru a promixujte. Když je vše na drobné kousky a směs hrudkuje, je to ta správná konzistence.

2. Ze směsi tvořte kuličky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Širší konec kešu oříšku zatlačte do středu každé kuličky. Dejte ztuhnout do chladna.

3. Přeskládejte do vzduchotěsné krabičky (můžete každý kousek dát do papírového košíčku) a uchovávejte v chladnu.

Tip:
Pokud máte zázvor moc proschlý a směs nedrží pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

Zrzaví kari mravenci

(slaná exotická chuť)

NA 2 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + pečení 1 plechu 15 min.

* 300 g hladké mouky
* 240 g tuku na pečení
* 80 g strouhaného kokosu
* 2 lžičky soli
* 2 lžičky kari koření

1. Všechny suroviny zpracujte do tvárného těsta.

2. Z těsta tvořte malé kuličky (o průměru 1 cm) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy tři kuličky k sobě přitiskněte, spojte je do řady a tvořte tak mravence.

3. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Zkuste polovinu kokosu nahradit mletými vlašskými oříšky a získáte zajímavou kombinaci.
Spojit můžete také pouze dvě kuličky a dostanete zcela nové tvary − třeba prsíčka nebo zadečky!

Slaninová fára

(slaná pikantní chuť)

NA 4 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + chlazení těsta 30 min. + pečení 1 plechu 10 min.

Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 100 g másla
* 100 g cibule (1 střední)
* 80 g anglické slaniny
* 1 žloutek
* 2 lžičky soli
* pepř podle chuti

Krém:
* 120 g pomazánkového másla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Cibuli se slaninou nasekejte v sekací nádobě tyčového mixéru najemno. Smíchejte s moukou, máslem, žloutkem a solí. Podle chuti opepřete

2. Propracované těsto zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

3. Těsto rozdělte do 2 dílů a vyválejte na jemně pomoučené ploše dotenka (jako na linecké cukroví). Formičkou vykrajujte tvary (nejlépe pánům blízké, já jsem zvolila autíčka, ale šly by i prasátka :-), které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 10 minut, až těsto zrůžoví.

4. Nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s rozmačkaným česnekem a podle potřeby i solí. Polovinu sušenek potřete krémem a zbylé sušenky na ně přitiskněte.

5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a spotřebujte nejlépe do týdne.

Tip:
Krém můžete úplně vynechat a podávat vykrajované tvary samotné, čímž víc vynikne slaninová chuť a prodlouží se trvanlivost. Těsto pak může být i silnější.

RECEPTY pro iDNES.cz vymyslela a na svém manželovi vyzkoušela zapálená kuchařka Lenka Požárová, autorka vtipných designových kuchařek. Více na www.zapalena-kucharka.cz

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.