Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte dort za vysvědčení: premiantům jedničku, dobrodruhům pirátskou loď

  5:19aktualizováno  5:19
I když vaše dítko zrovna nepatří mezi premianty, i tak si zaslouží odměnu za celoroční úsilí. Co takhle zkusit upéct dort? Inspirujte se naší mramorovou jedničkou pro ty správné jedničkáře a pirátskou lodí, na její palubě všechny děti odplují vstříc novým prázdninovým dobrodružstvím.

Dort za vysvědčení | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Mramorová jednička

Pro premianty se hodí elegantně nazdobená jednička, která ale překvapí veselým vnitřkem.

300 gramů hladké mouky
Prášek do pečiva
150 gramů cukru krupice
200 gramů másla
50 ml olivového oleje
4 vejce
200 + 50 ml mléka
125 gramů bílého jogurtu
2 lžičky cukrářského barviva (růžové)
30 gramů tmavé (holandské) kakao

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Předehřejte troubu na 150 stupňů. V misce prošlehejte vejce, mléko, olivový olej, jogurt a měkké máslo. Přidejte k tomu cukr a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše pečlivě smíchejte.

Dort za vysvědčení2. Směs rozdělte do tří misek. Jednu neobarvujte, do druhé přidejte kakao a ještě asi 50 mililitrů mléka, aby obsah obou misek měl stejnou konzistenci. V třetí misce obarvěte těsto cukrářským barvivem. Barvivo (ať sypké či tekuté) přidávejte po malých dávkách, abyste získali ten správný odstín.

Dort za vysvědčení3. Hlubší plech vyložte pečícím papírem a postupně na něj nalívejte na různá místa po kouskách jednotlivě obarvená těsta. Plech pak v rukou lehce do stran pootáčejte, těsto steče i do krajů a barvy se lehce pomíchají. Pečte asi 60 minut při 150 stupních.

Dort za vysvědčení4. Vychladlý dort lehce potřete jahodovou marmeládou. Poté potáhněte rozváleným marcipánem nebo si připravte potahovou polevu z rozpuštěných růžových bonbonů marshmallow.

5. Plátky růží naložte zhruba na hodinu do směsi připravené z jednoho bílku, asi 50 gramů moučkového cukru a lžičky citronové šťávy. Položte je pak rovnoměrně na dort. Fantazii se ale meze nekladou - dortík můžete ozdobit i vyšlehanou smetanou nebo čerstvými jahodami.

Dort za vysvědčení

Citrónová pirátská loď

Překvapte své potomky pirátskou lodí. Při ochutnávání okouzlí svěží citrónovou chutí, která vyvolává sny o tropickém ráji.

140 gramů rozehřátého másla
310 gramů moučkového cukru
6 vajec
500 gramů hladké mousky
2 prášky do pečiva
300 ml mléka
1 šťáva z biocitronu
Nastrouhaná kůra z biocitronu (místo citronu můžete použít i 2 limety nebo jeden menší pomeranč)
Kousek másla a trocha hrubé mouky na vysypání plechu
Ovocný džem

Na krém:
200 gramů lučiny
200 gramů měkkého tvarohu
100 gramů moučkového cukru
5 lžic tmavého holandského kakaa

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z vajec oddělte bílky a žloutky. Vymažte plech kouskem másla a vysypte hrubou moukou vyšší plech. V misce prošlehejte změklé máslo, cukr a 6 žloutků. Postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec dejte citronovou šťávu a kůru. V druhé misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a pomalu ho přidávejte k těstu.

Dort za vysvědčení2. Těsto nalijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 40 minut při 130 stupních. Raději opatrně, aby vám těsto nevyběhlo a neudělalo bouli. Na konci můžete teplotu zvýšit na 150 stupňů, aby těsto na povrchu krásně zezlátlo.

Dort za vysvědčení3. Po upečení korpus nechte vychladnout a pak ho pokrájejte. Nejprve ho podélně rozřízněte na polovinu, z jedné strany pak z obou polovin odkrojte asi deseticentimetrový díl, který bude sloužit jako záď.

Dort za vysvědčení4. Větší díly korpusu na jedné straně seřízněte do špičky a spodní díl potřete džemem (k citronovému dortu se hodí třeba citronový nebo pomerančový). Džemem slepte k sobě i dva menší dílky, z nichž bude záď. Poté loď pomocí špejlí sestavte.

Dort za vysvědčení5. Vyšlehejte krém z lučiny, tvarohu, cukru a cukrářskou zdobičkou nazdobte zadní část paluby, případně okraje. Do krému poté přidejte kakao a nazdobte s ním zbytek lodi. Palubu poprašte barevným kokosem.

6. Kreativita má otevřená vrátka - z kulatých sušenek můžete udělat záchranné kruhy, z kousku marcipánu zase vytvarujte kotvu. My jsme na pirátskou loď posadili marcipánového krokodýla a opičku. Z miničokolády jsme udělali nástupní můstek, ze špejlí a potištěného papíru pak pirátské vlajky. Na jednu z nich můžete napsat třeba jméno vašeho milého potomka.

Dort za vysvědčení





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.