Piškoty se zmrzlinou
Na 12-16 kusů, dle velikosti
Příprava: 45 minut
* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g hrubé mouky
* 100 g cukru moučka
* trochu tuku na vymazání pečicího papíru
* 3 druhy zmrzliny, celkem asi 500 ml
* rozmanitá směs bonbonů a želé na ozdobu
* ovocná omáčka nebo pyré k podávání, hotový výrobek
1. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme do něj skoro celý zbytek cukru, trochu cukru, asi 2 lžíce, si necháme na poprášení piškotů. Obě hmoty zlehka smícháme, poprášíme prosátou moukou a opatrně zapracujeme do směsi. Nemícháme.
2. Plech vyložíme pomaštěným pečicím papírem. Těsto vložíme do zdobicího sáčku s hladkou širokou trubičkou a na pečicí papír nastříkáme bochánky o průměru asi 3-5 cm a těstem obkroužíme okraje, aby byly o něco vyšší. Piškoty poprášíme zbylým cukrem, necháme chvíli zaschnout a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečené piškoty stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
3. Na upečené studené piškoty posadíme po kopečku zmrzliny, ozdobíme bonbony a podáváme s trochou ovocné omáčky nebo ovocného pyré.
Rychlá oslava* Dort s klidným svědomím můžete koupit i v cukrárně. V létě vybírejte lehčí, s ovocem, bezmáslového krému. Zkuste třeba www.lemoncafe.cz, dorty tu vypadají a chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí. |
Jogurtový dort s vaflemi a želé
Na formu o průměru 22-26 cm
Příprava: 20 minut + doba na uležení
* 250-300 g ovocných vaflí
* 250 ml šlehačky
* 2 lžíce cukru moučky
* 400 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
* 270-300 g barevných želé bonbonů
* 200 g jahod na ozdobu
* pár lístků meduňky
1. Dortovou otvírací formu vyložíme alobalem nebo fólií. Ve šlehači ušleháme smetanu s cukrem, vmícháme jogurt nebo zakysanou smetanu a zlehka vytvoříme hladký krém. Do krému zapracujeme pokrájené želé.
2. Dno formy a stěny vyložíme vaflemi a formu naplníme krémem s želé a povrch krému uhladíme. Formu přikryjeme fólií a necháme uležet v lednici nejméně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Před podáváním dort vyjmeme z formy.
3. Povrch dortu ozdobíme lístky meduňky nebo máty, čerstvými jahodami, krájíme na jednotlivé řezy a podáváme.
Tip Povrch dortu můžete ozdobit hoblinkami čokolády, mandlovými lupínky či mletými ořechy. Pokud použijete obyčejný jogurt, vmíchejte do něj 10-20 g práškové želatiny, připravené podle návodu na obalu |
Piškotová bomba s třešněmi
Pro 6-8 osob
Příprava: 45 minut
* 4 vejce
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky
* máslo na potření
* 80 g malinové marmelády
* 500 ml smetany, 33%
* cukr moučka dle chuti
* 2 ztužovače šlehačky
* 200 g třešní
1. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme tuhý sníh, poprášíme prosátou moukou a opatrně a zlehka zapracujeme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut.
2. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír a necháme ho položený na těstě, dokud nevychladne. Plát potřeme marmeládou, stočíme do rolády, necháme v chladu ztuhnout a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Formu nebo kulatou hlubokou mísu vyložíme potravinářskou fólií a potom po celé ploše plátky rolády. Část si jich necháme na uzavření formy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a trochou cukru.
3. Třešně omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Na plátky rolády rozetřeme část smetany, poklademe ji několika třešněmi a formu doplníme smetanou a zbylým ovocem. Bombu uzavřeme plátky rolády, přetáhneme fólií a necháme ztuhnout.
Dort se žloutkovým krémem
Na formu o průměru 26 cm
Příprava: 15 minut/pečení 45-50 minut
* 6 vajec
* 160 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 lž. citronové kůry
* 180 g hrubé mouky
* 500 ml šlehačky
* 1 ztužovač šlehačky
* 50 g marcipánu
Na krém:
* 300 ml mléka
* 1 pudink
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce cukru
* 100 g másla
* 4-5 jahod
1. Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme zbylý cukr. Obě hmoty spojíme s prosátou moukou a těsto ihned nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170-180 stupních asi 45-50 minut.
2. Po úplném vychladnutí sejmeme formu a korpus nadvakrát vodorovně prokrojíme. Na krém si uvaříme z mléka hustý pudink, osladíme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Pudink promícháme s cukrem a postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Polovinu krému dáme stranou a do zbytku zamícháme rozmačkané jahody. Spodní plát potřeme jahodovým krémem, prostřední vanilkovým a přikryjeme posledním plátem těsta.
3. Celý povrch dortu potřeme ušlehanou smetanou se ztužovačem a dáme vychladit. Z marcipánu vyválíme na cukrem poprášené ploše tenký plát a vykrájíme z něj 16 srdíček. Jahodu nakrájíme na tenké dílky jako těla motýlků a ze stopek jahod vyrobíme tykadla. Sestavíme motýlky a podáváme.
Čokoládový dort
Příprava: 30 minut/pečení 45-55 minut
* 6 vajec
* 160 g cukru
* 160 g másla
* 160 g tmavé čokolády
* 100 g lískových oříšků
* 160 g hrubé mouky
* 200 g čokoládové polevy
* směs bonbonů a marcipánových ozdob
* 50 ml šlehačky
1. Změklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou zchladlou čokoládu a ještě chvíli mícháme. Přidáme prosátou mouku, posekané ořechy a ušlehaný tuhý sníh z bílků. Velmi zlehka spojíme a promícháme.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 170-180 stupních asi 45-55 minut. Vyjmeme z trouby a necháme i ve formě vychladnout na mřížce. Zchladlý korpus překlopíme na pečicí papír, sejmeme formu a necháme vystydnout. Těsto rozkrojíme na dvě stejné poloviny do tvaru ledvinky, položíme na mřížku a obě části potřeme čokoládovou polevou. Navrch přitiskneme marcipánové ozdoby a dáme ztuhnout.
3. Do jedné části dortu zapíchneme ze shora plastové kolíčky, posadíme na ně druhou část dortu jako víko a lehce zatlačíme, aby zbyl mezi oběma dorty volný prostor, který naplníme bonbony. Povrch dozdobíme šlehačkou