Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Udělejte si mojito, daiquiri nebo piňa coladu doma. Naučíme vás to

  11:21aktualizováno  11:21
Míchané nápoje neboli koktejly – to je hit několika posledních sezon. Alkoholické i nealkoholické potěšení si můžete dopřát i doma. Budete se divit, jak snadné to může být.

KLASIKA I ABSOLUTNÍ NOVINKA S CHILLI PAPRIČKOU

Daiquiri

Jahodové daiquiri

* 4 cl bílého kubánského rumu
* 1 cl cointreau
* 2 cl limetové šťávy
* 2 cl citronové šťávy
* 1 cl jahodového sirupu.

OZDOBA:
čerstvá jahoda a kolečko limety nebo citronu

POSTUP:
Přísady rozmixujte s několika kostkami ledu.

Mojito

Mojito

* 5 cl bílého nebo zlatého rumu
* 1/2 limety
* 1 cl limetového sirupu
* 2 lžíce hnědého třtinového cukru
* 9-12 lístků máty

OZDOBA:
snítka máty

POSTUP:
Ve sklenici podrtíme nakrájenou limetu, rum, mátu a cukr, přidáme drcený led a dolijeme perlivou vodou.

Piňa colada

Piňa colada

* 4 cl bílého rumu
* 2 cl smetany
* 1 cl kokosového sirupu
* 14 cl ananasového džusu

OZDOBA:
skrojek a lístek ananasu

POSTUP:
Přísady protřepeme v šejkru s ledem, přecedíme do skla na pár kostek ledu a podáváme.

Charisma

Charisma

RECEPT NA CHARISMA PROZRADIL EXKLUZIVNĚ PRO ONU DNES ROMAN UHLÍŘ

* 2 cl Absolut Peppar
* 2 cl Bols Melon
* 2x stříknutí Angostury Bitter
* 8 cl brusinkového džusu

OZDOBA:
jahoda, chilli paprička, bazalkový list

POSTUP:
Promíchejte všechny ingredience v šejkru a servírujte do předchlazených skleniček, ozdobte a podávejte.

Barmanská latina

STRAINER: barové sítko
DASH: neboli střik označuje množství 0,25 cl
TWIST: tenký proužek citronové kůry vykrojený do spirály
CRUST: ozdobení sklenice například cukrem, kokosem nebo solí MUDDLER: drtítko na citrusové plody (např do mojita)
STRAIGHT UP: vychlazený nápoj servírovaný bez ledu

Počátky míchaných nápojů se nejčastěji spojují s prohibicí, která ve dvacátých letech panovala ve Spojených státech. Alkohol se s nealkoholickými nápoji sice kombinoval už dřív, ale právě v době, kdy byla pouhá konzumace alkoholického drinku trestána vězením, se naplno rozvinula. Alhohol se tenkrát míchal s kdečím, třeba s medem, zázvorovou limonádou – zkrátka se vším, co alespoň trochu teklo a co mělo tak silné aroma, že typická vůně alkoholu zůstala částečně skrytá před policejními raziemi.

Boom míchaných nápojů jako společenské události pak svět zažil v osmdesátých letech. Piňa Colada, suché martini, všemožné daiquiri – koktejly se pily všude, v barech, na diskotékách, v klubech. Jenže Česko bylo od západu oddělené železnou oponou, a tak se u nás drinky exotických názvů daly objednat jen v obzváště luxusních restauracích. A ostatní pili becherovku s tonikem, kolu s rumem, odvážnější si poroučeli smrtelný mix peprmintového likéru, griotky a rumu.

Kdo si myslí, že namíchat dobrý koktejl je úkol jen pro profesionála, toho vyvedeme z omylu. Malý domácí bar si může pořídit každý – začátečníkovi bude stačit šejkr, sítko a odměrka. Tohle poloprofesionální vybavení doporučuje také barman z Cloud 9 Sky&Lounge Baru v pražském hotelu Hilton Prague Roman Uhlíř. A nesmí chybět fantazie, i když ani s ní se to nesmí přehánět.

"Chce to kvalitní nealkoholické nápoje a nepřekombinovat variace," říká Roman Uhlíř a dodává: "Lidé také často doma do drinků nalijí zbytečně moc alkoholu a to výsledné chuti spíše uškodí."

Pro začátek si tedy připravte spíš jen pár základních surovin, i z nich už můžete vykouzlit poklad. Výhodou domácí přípravy koktejlů je především kreativita, kterou přináší. Upravit si totiž můžete výslednou chuť, když se zdá být drink příliš kyselý – klidně přidejte cukr nebo sirup, a když moc silný, klidně si ho nařeďte. I když příliš zasahovat do klasických receptur nedoporučuje ani Roman Uhlíř, který pro Cloud 9 vytvořil 9 nových drinků.

"Klasiku neměním, jen občas použiji kvalitnější destilát nebo vytvořím ‚new classic‘ a doplním chuť a vůni čerstvým ovocem." Pokud budete míchat koktejly z kvalitního alkoholu a nevystřídáte jich za večer příliš, garantujeme, že vás hlava druhý den bolet nemusí. Kdysi byl totiž koktejl něco jako zákusek, a kdo by jedl celý dort?  

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.