Jogurtová zmrzlina s třešněmi
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + 4 hodiny mražení
* 350 ml smetany na šlehání
* 150 g hustého bílého jogurtu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 g hořké kvalitní čokolády
* 100 g třešní + trochu k podávání
* 50 ml griotky
* oplatky nebo trubičky k podávání
1. Třešně omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a v misce promícháme s griotkou.
2. Čokoládu nahrubo nastrouháme a vychladíme. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem téměř dotuha, vmícháme jogurt s moučkovým cukrem a promícháme. Nakonec zapracujeme čokoládu a vyždímané a okapané třešně. Směs přendáme do kovové misky a dáme mrazit.
3. Krém každou půlhodinu promícháme vidličkou, aby hmota rovnoměrně zmrzla a netvořily se krystalky ledu. Mražení trvá celkem asi 4 hodiny. Nakonec nožem vmícháme pár tahy griotku z marinovaných třešní.
4. Z hotové zmrzliny vytvarujeme lžící na zmrzlinu nebo kleštěmi kopečky a podáváme se sladkými trubičkami a zdobené třešněmi.
Zmrzlinový salon ve VídniVědci z vídeňské univerzity nedávno zjistili, že zmrzlina má antistresové účinky, takže její konzumace přispívá k dobré náladě. Vídeňané o tom vědí své, v pojídání mražené laskominy patří mezi evropskou špičku. Najdete tam hned několik zmrzlinových salonů, které stojí za to navštívit. Jedničkou je salon Tichy, jemuž slávu přinesly zmrzlinové knedlíky Eis-Marillenknödel. Kopečky vanilkové zmrzliny s meruňkovou marmeládou z Wachau a posypané mletými lískovými ořechy a práškovým cukrem se už brzy po svém vzniku staly kulinářskou senzací a Kurtu Tichemu přinesly přezdívku Zmrzlinový baron. Dostali jste chuť? Tak zavítejte do čtvrti Favoriten na Reumannplatz č. 13. |
Čokoládová a vanilková zmrzlina
PRO 8-10 OSOB
Příprava: 60 minut + doba na mražení
* 250 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 250 ml smetany na šlehání
* 4 – 5 žloutků
* 150 g moučkového cukru
Na čokoládovou zmrzlinu:
* 500 ml mléka
* 120 g moučkového cukru
* 4 žloutky
* 150 g hořké kvalitní čokolády + trochu k podávání
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce vody
* oplatky nebo trubičky k podávání
1. Mléko na vanilkovou zmrzlinu svaříme s rozpůleným vanilkovým luskem a necháme vychladnout. Semínka z vanilky vyškrábneme zpět do mléka. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, zašleháme mléko, přilijeme smetanu a šleháme metličkami ve vodní lázni nad párou do zhoustnutí. Směs mícháme a necháme vychladnout, propasírujeme přes jemné síto, přendáme do zmrzlinového strojku nebo kovové misky a dáme zmrazit.
2. Do misky nalámeme téměř celou čokoládu, asi 20 g nastrouháme nahrubo a dáme zmrazit. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni společně se 2 lžícemi vody a vanilkovým cukrem. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem a mlékem na hustý krém. Odstavíme z ohně, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a propasírujeme přes jemné síto. Do vychladlé směsi přidáme ztuhlou čokoládu a zmrazíme nejlépe ve zmrzlinovém strojku podle návodu na obalu.
3. Před podáváním necháme obě zmrzliny povolit, zmrzlinovou lžící nebo kleštěmi vytvarujeme kopeček vanilkové zmrzliny, zarovnáme nožem a stejně tak vykrojíme druhou čokoládovou polokouli. Obě poloviny spojíme k sobě.
Smetanová zmrzlina s jahodami
PRO 4 – 6 OSOB
Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení
* 5 žloutků
* 180 g moučkového cukru
* 200 ml smetany na šlehání
* 400 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 200 – 250 g jahod
* trubičky nebo oplatky k podávání
1. Do kotlíku nebo větší mísy vhodné na vodní lázeň dáme žloutky, cukr, smetanu, mléko a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku.
2. Kotlík postavíme na hrnec s vroucí vodou a nad párou šleháme do zhoustnutí, dokud krém nedrží na metle. Odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Nakonec hmotu propasírujeme přes jemné síto a za pravidelného promíchávání zmrazíme ve zmrzlinovém strojku podle návodu nebo v kovové misce v mrazničce. Jahody očistíme a část jich nakrájíme na tenké plátky, zbytek si necháme na ozdobu.
3. Když je zmrzlina téměř tuhá, vmícháme plátky jahod a domrazíme. Podáváme s oplatkami a zbylými jahodami.
TIP |
Meruňková zmrzlina
PRO 4 – 6 OSOB
Příprava: 30 minut + 4 hodiny mražení
* 500 g meruněk, vypeckovaných
* 120 g moučkového cukru
* 100 ml meruňkového 100% džusu
* 200 ml smetany na šlehání
1. Meruňky překrájíme, vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a podlijeme asi 3 lžícemi vody. Dusíme je do změknutí a pak je rozmixujeme a prolisujeme.
2. Protlak promícháme s meruňkovým džusem a do polotuha ušlehanou smetanou. Ještě jednou promícháme nebo promixujeme a přendáme do kovové misky nebo zmrzlinového strojku. Směs dáme mrazit. Při použití misky každou půlhodinu hmotu promícháme, celkem mražení trvá asi 4 hodiny.
3. Hotovou zmrzlinu před podáváním přendáme do ledničky a potom trochu povolenou zmrzlinu naporcujeme a podáváme.
TIP |
Kávová smetanová zmrzlina
PRO 6 OSOB
Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení
* 50 g mleté kávy
* 400 ml mléka
* 400 ml smetany na šlehání
* 7 žloutků
* 230 g moučkového cukru
* 2 lžíce kávového likéru
* kávová zrnka na ozdobu ( i v čokoládě)
* trubičky a oplatky k podávání
1. Čerstvě mletou kávu zalijeme horkým mlékem, zakryjeme poklicí a necháme asi půlhodinu stát. Poté ji přecedíme přes kávový filtr. Ve velké míse nebo kotlíku ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přilijeme mléčnou kávu a smetanu a metličkou šleháme ve vodní lázni nad párou (mísu postavíme na hrnec s vroucí vodou) do zhoustnutí.
2. Hustou směs přecedíme přes jemné sítko a dochutíme kávovým likérem, promícháme a dáme zmrazit do zmrzlinového strojku nebo do kovové misky do mrazničky. Zmrzlinu před podáváním necháme povolit, potom porcujeme a servírujeme s oplatkami a kávovými zrnky.
TIP |