Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Učíme se nakládat okurky i jinou zeleninu

  0:03aktualizováno  0:03
Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem, o rychlokvaškách nemluvě. Do sladkokyselého nálevu ale můžete naložit i jinou zeleninu.

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulí | foto: Stockfood.cz

Kořeněné sterilované okurkyKořeněné sterilované okurky

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na asi 4-5 sklenic po 0,7 l

* 1,5-2 kg okurek (5-7 cm)
* 900 ml vody
* 250 ml octa 8%
* 35 g soli
* 31 tbl. sacharinu
* 5cm kousek křenu
* 10 stroužků česneku
* 5 lžiček hořčičného semínka
* 5 ks hřebíčku
* 15 celých pepřů
* 15 kuliček nového koření
* 5 bobkových listů
* svazek kopru
* 2-3 cibule
* kousek celeru

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme.

2. V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme zchladnout.

3. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kousek oloupaného celeru, plátky cibule a dva stroužky oloupaného česneku. Přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru.

4. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

Tip
Dno sklenic můžete vyložit křenovým listem a okurky můžete proložit navíc snítkou estragonu, přidat kolečka mrkve a sacharin nahradit cukrem.

Okurkové řezy ve vinném octěOkurkové řezy ve vinném octě

Příprava: 40 minut + doba na nasolení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 2 kg polních nebo salátových okurek
* 1 l bílého vinného octa
* cukr dle chuti
* sůl
* 2 lžičky hořčičných semínek
* 2 cibule na plátky nebo proužky
* 4 snítky kopru

1. Okurky dobře omyjeme, nakrájíme na podélné řezy a zbavíme jader. Řezy dobře nasolíme a necháme v porcelánové míse uležet do druhého dne.

2. Cibuli nakrájíme na plátky nebo proužky a svaříme s octem a cukrem. Nálev můžeme i přisolit. Z okurek slijeme vodu, naskládáme je do sklenic, proložíme koprem a zalijeme je vařícím vinným octem s cibulí a kořením, aby byly potopené až po okraj.

3. Zavíčkujeme suchými vyvařenými víčky a otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Necháme úplně vychladnout a uchováme v chladu. Nechte uležet 10-14 dní a konzumujte.

Tip
U mladších okurek s malými semeny nemusíte semínka odstraňovat. U větších a starších okurek lžící seškrábněte měkkou dužinu i se semeny a slupku oloupejte.

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulíSladkokyselé okurky s česnekem a cibulí

Příprava: 45 minut + doba na vychladnutí

Na 3 kg nakládaných okurek (asi 9 sklenic o obsahu 0,75 l)

* 3 kg menších okurek
* 100 g křenu
* 1 hlavička česneku
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 3 bobkové listy
* 1 lžička celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 170 g cukru
* 70 g soli
* 600 ml octa 8%
* svazek kopru

1. Okurky namočíme ve studené vodě, vydrbeme kartáčkem a opláchneme. Poté je propícháme na několika místech vidličkou.

2. Do velkého hrnce dáme vařit dva litry vody, přidáme celé koření, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr, sůl a uvedeme k varu.

3. Přilijeme ocet, vložíme okurky a mírným varem vaříme asi 5 minut. Vypneme a necháme v nálevu vychladnout. Potom okurky slijeme, narovnáme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a dále uchováme v chladu.

4. Takto připravené okurky můžeme rovnou po vychladnutí konzumovat. Chcete-li je dále skladovat, zalijte okurky ve sklenicích znovu horkým nálevem.

Nakládačky s červenou cibulíNakládačky s červenou cibulí

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg malých okurek
* 2 červené cibule
* 1 hlavička česneku
* 1 lžíce celého pepře
* 12 kuliček nového koření
* 4 snítky kopru
* 4 snítky estragonu
* 1 l vody + 0,5 l octa 8%
* 40 g soli

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a potom důkladně omyjeme kartáčkem a opláchneme. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujeme do sklenic.

2. Během skládání je prokládáme plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem.

3. Vodu se solí a octem svaříme na nálev a přelijeme jím okurky tak, aby byly potopené a nálev sahal asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 až 85 stupňů 20 minut.

Tip
Okurky můžete před vložením do sklenic propíchat vidličkou, zalít vařícím nálevem s přísadou konzervačních látek, např. Deko, uzavřít a nechat uležet. Pokud použijete na nálev přípravky bez konzervačních látek, raději je i sterilujte.

Pikantní fazolové luskyPikantní fazolové lusky

Příprava: 20 minut + 40 minut sterilování

Na asi 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg fazolkových lusků (žluté i zelené)
* 1 hlavička česneku
* hrst kopru
* 1 lžíce celého pepře
* 1 l vody
* 0,25 l octa 8%
* 70 g cukru
* 30 g soli

1. Fazolové lusky omyjeme, seřízneme stopky a špičky a stáhneme vlákno.

2. Do sklenic narovnáme střídavě žluté a zelené lusky, proložíme česnekem, pepřem a zalijeme vroucím nálevem 1 cm pod okraj.

3. Sterilujeme 40 minut při mírném varu.

Zelenina ve sladkokyselém nálevuZelenina ve sladkokyselém nálevu

Příprava: 30 minut + asi 15 minut sterilování + doba na uležení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 1 kg cherry rajčátek
* 600 g salátových okurek
* 400 g malých cibulek
* 1 hlavička česneku
* svazek bylinek
* 8 menších bobkových listů
* 4 kuličky nového koření
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 lžíce celého pepře

Na nálev:
* 700 ml vody
* 50 g cukru krupice
* 30 g soli
* 300 ml vinného bílého octa

1. Rajčata, okurky a bylinky omyjeme a osušíme. Cibulky a česnek oloupeme. Okurky nakrájíme na příčné plátky vroubkovaným nožem.

2. V hrnci svaříme vodu, cukr, sůl a ocet na nálev. Do zavařovacích sklenic naskládáme v jedné vrstvě rajčátka, pokračujeme vrstvou okurek, potom cibulek, přidáme několik stroužků česneku, opět naskládáme vrstvu okurek a sklenici doplníme rajčaty.

3. Zeleninu při plnění do sklenic lehce pěchujeme a prokládáme bylinkami, kořením a hořčičným semínkem.

4. Naplněné sklenice zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, ale tak, aby byla zelenina potopená, uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut při 85-90 stupních. Aby byly nakládané lilky opravdovou chuťovou bombou, vybírejte ty o průměru 5 až 8 cm, nepříliš měkké, s lesklou, hladkou slupkou beze skvrn a s jasně zeleným stonkem i čepičkou. Přerostlé a přestárlé kusy totiž bývají vodnaté a hořké.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.