Doporučujeme

Jiří Babica s manželkou

Jiří Babica s manželkou | foto:  Michal Sváček, MAFRA

U nás doma jsou Vánoce tradiční, říká Jiří Babica

  • 20
Když pracoval v Německu, chyběly českému kuchaři naše tradice. I proto se v jeho rodině neobejdou Vánoce bez klasického obalovaného kapra ani bez vánoční televizní pohádky. Slavnostní večeře je ovšem jeho doména. Jaké je vánoční menu u Babiců?

Kapří polévka s bylinkami

* hlava, kosti a vnitřnosti z kapra
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček celého pepře
* 1 mrkev
* 1 petržel
* kousek celeru
* sůl
* pepř
* 2 špetky muškátového oříšku
* 2 hrsti petrželové nati
* 200 ml smetany
* 1,5 l vody
* 4 rohlíky
* olej

Jiří Babica: Kapří polévka s bylinkami

1. Tři lžíce másla rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přiléváme horkou vodu.
2. Hlavu zbavíme žaber a očí a spolu s kostmi ji dáme do polévkového základu.
3. Přidáme koření, sůl a cibuli, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 60 minut. Potom vývar přecedíme.
4. Kapří vnitřnosti očistíme a nakrájíme je na malé kousky.
5. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, spolu s vnitřnostmi ji orestujeme na zbývajícím másle a přidáme do polévky. Vaříme dalších deset minut.
6. Přidáme nakrájenou petrželku, dochutíme muškátem a zjemníme smetanou. Polévku podáváme s krutony, které připravíme z osmažených a na kousky nakrájených rohlíků.

Lososový koktejl

* 500 g lososa bez kostí
* 250 ml zakysané smetany
* 1 citron
* 3 lžičky smetanového křenu
* 2 snítky kopru
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Lososový koktejl

1. Lososa nakrájíme na velmi malé čtverečky. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny dobře omytého citronu, citronovou šťávu, tři lžičky smetanového křenu, nasekaný kopr a zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a promícháme.
2. V dobře uzavřené míse necháme koktejl do druhého dne v lednici uležet.

Kapr v panádě

* 1000 g vykostěného kapra
* 200 g hladké mouky
* 100 g strouhanky
* 1 kypřicí prášek
* 1 lžička soli
* půl lžičky mletého pepře
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 stroužky jemně prolisovaného česneku (nebo lžička sušeného)
* 200 ml mléka
* 1 lžička sušené bazalky
* hrst jemně nakrájené petrželové nati
* olej na smažení

Jiří Babica: Kapr v panádě

1. Kapra omyjeme a nakrájíme na filety.
2. V míse smícháme mouku, strouhanku, kypřicí prášek, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku a česnek.
3. Do druhé mísy nalijeme mléko, vmícháme do něj bazalku a sekanou petrželku a nakonec i tři lžíce sypké směsi z první mísy.
4. Porce kapra pak máčíme nejdříve v mléčné kaši a potom je obalujeme v sypké "panádě". Smažíme v rozpáleném oleji.

Bramborový salát s jablky

* 1 kg brambor
* 2 cibule
* 5 vajec uvařených natvrdo
* 4 větší sladkokyselé okurky
* 3 jablka
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 3 lžíce majonézy
* 3 lžíce zakysané smetany
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Bramborový salát s jablky

1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurky, nakrájená vejce a na malé kousky nakrájená oloupaná jablka. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici, majonézu, zakysanou smetanu a promícháme.
3. Hotový salát necháme v chladničce jeden až dva dny uležet.

Vánoční krém

* 1 l mléka
* oloupaná kůra z jednoho omytého citronu
* 50 g solamylu
* 6 žloutků
* 1 lusk vanilky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 6 lžic cukru
* 3 kousky skořicové kůry
* cukr na posypání

Filip Sajler: Dýňový cheesecake

1. Z mléka odlijeme asi tři decilitry a vešleháme do něj postupně žloutky, solamyl a cukr.
2. Zbylé mléko nalijeme do rendlíku a spolu se skořicí, rozříznutým luskem vanilky a kůrou z citronu ho přivedeme k varu. Za stálého míchání pomalu přiléváme mléko se žloutky a na mírném plameni krém vaříme do zhoustnutí.
3. Nalijeme ho do žáruodolných malých misek nebo do jedné velké formy na koláč a necháme vychladnout.
4. Těsně před podáváním posypeme celý povrch cukrem, krém dáme do trouby těsně pod gril a cukr necháme zkaramelizovat.

Jiří Babica

"Obalujeme, smažíme kapra, v pět večeříme, pak přijde na řadu rozbalování dárků, v osm se pouští v televizi pohádka. Později přinášíme tácy plné chlebíčků. Ráno je pak mírně okoralé dojídáme na snídani s čajem. Všechno jsem takhle převzal od předešlých generací a nemíním na tom nic měnit," popisuje tradiční domácí Vánoce Jiří Babica.

Přípravu večeře má doma na starosti on. "Žena je spíše přes stromeček a další výzdobu," říká.

Diváci jeho pořadu mu občas píší, aby předvedl nějaký neobvyklý vánoční recept. "Ale proč? Vždyť naše české Vánoce jsou dostatečně krásné, proč je měnit? Žil jsem dlouho venku. Vadilo mi, když tam lidé tradice neudržovali. Naše Vánoce mi chyběly. Takže dodnes je mi všechno české spíše vzácné a vychutnávám si kapra a stromeček. Proto jsem připravil jídlo, které je typicky české, tedy kapra, ale přidal jsem panádu. Zkrátka, je to kapr trošku jinak než obvykle o Vánocích, ale zase ne moc."


  • Vybrali jsme pro Vás