Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravé a chutné recepty na celý týden a hubnoucí jídelníček k tomu

  3:00aktualizováno  3:00
Chcete zhubnout? Připravili jsme pro vás týdenní jídelníček, u jednoho jídla najdete vždy recept. Pondělí věnujeme jarní zelenině, úterý vitaminům, středeční recept využije nové brambory, ve čtvrtek si můžete připravit saláty. V pátek jsme zařadili bylinky, v sobotu grilujeme a v neděli pečeme maso.

Pečená jehněčí kýta s kuskusem

Pondělí: jarní zelenina

Snídaně: chléb se žervé a ředkvičkami 1 300 kJ
Svačina: chřest s pažitkovým dipem 480 kJ
Oběd: nákyp s růžičkovou kapustou 1 400 kJ
Svačina: jarní hrášková polévka 850 kJ
Večeře: rybí karbanátky 720 kJ
Celkem: 5 750 kJ

Rybí karbanátky se špenátem

Rybí karbanátky se špenátem

Doba přípravy: 15 minut + 30 minut vaření + 30 minut odležení + 20 minut smažení
Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 720 kJ)

  • 600 g brambor
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 500 g rybího masa - filé, filety bělomasé ryby
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky nasekaných bylinek - petržel, pažitka, kopr
  • olej
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • čerstvé špenátové listy
  • tatarská omáčka

1. Brambory oloupeme, pokrájíme na kousky a povaříme doměkka v osolené vodě.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme ji do hrnce, přidáme rybí maso, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme 6 -8 minut doměkka. Povařené maso vyjmeme děrovanou naběračkou na talíř, necháme je zchladnout, rozdrobíme a odstraníme kosti.

3. Slité povařené brambory rozšťoucháme, promícháme s rybím masem a bylinkami. Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty osm karbanátků a necháme je 30 minut odležet v chladu.

4. Na pánvi rozehřejeme olej, karbanátky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a opečeme na oleji 3-4 minuty z každé strany.

5. Hotové karbanátky rozdělíme po dvou na talíře, přidáme čerstvé omyté a osušené listy špenátu a tatarskou omáčkou.

Tip: Zdravější domácí tatarku vyrobte z 200 ml majonézy, 1 lžíce nasekaných kaparů, 1 nadrobno nakrájené kyselé okurky, 1 malé nadrobno pokrájené šalotky, citronové šťávy, nasekané čerstvé pažitky, soli a čerstvě mletého pepře. Všechny ingredience smíchejte a tatarku nechte před podáváním vychladit.

Úterý: energie z vitaminů

Snídaně: brusinková kaše s ořechy 1 350 kJ
Svačina: sušené meruňky, 60 g 600 kJ
Oběd: kuřecí knedlíčky v rajčatové omáčce 1 550 kJ
Svačina: ovocný salát s jogurtem 900 kJ
Večeře: kuskus a pomeranč 1 550 kJ
Celkem: 5 950 kJ

Kuřecí knedlíčky v rajčatové omáčce s mrkví a pomeranči

Kuřecí knedlíčky v rajčatové omáčcce s mrkví a pomeranči

Doba přípravy: 40 minut + 60 minut vaření
Množství: pro 4 osoby (1 porce= 1 550 kJ)

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 menší pomeranč
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 plechovky sekaných loupaných rajčat
  • špetka skořice
  • špetka římského kmínu
  • 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1/4 lžičky šafránu
  • sůl, pepř
  • 600 g kuřecího masa nahrubo umletého
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 velké vejce
  • strouhanka
  • olej
  • cukr

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší hranolky. Pomeranč oloupeme až na dužinu, nožem vykrájíme jednotlivé dílky pomeranče, šťávu zachytíme a uchováme.

2. V hrnci rozehřejeme olej, opečeme na něm cibuli, přihodíme česnek, mrkev a společně krátce orestujeme.

3. Přidáme sekaná rajčata, vývar, šafrán, sůl, pepř a povaříme na mírném plameni nezakryté asi 20 minut.

4. Mleté kuřecí maso promícháme se solí, pepřem, najemno pokrájenou šalotkou a lžící petrželky, přidáme vejce, hmotu zahustíme trochou strouhanky.

5. Z připravené hmoty tvarujeme kuličky, obalíme je ve strouhance a opečeme zprudka krátce na pánvi s rozehřátým olejem.

6. Kuličky vložíme dovařit do omáčky, přidáme měsíčky pomeranče, zachycenou šťávu, omáčku případně dochutíme trochou cukru. Společně povaříme dalších 10 minut.

Tip: Podávejte s dušenou nebo vařenou rýží.

Středa: nové brambory

Snídaně: rybí pomazánka s chlebem 1 200 kJ
Svačina: müsli tyčinka káva latté 650 kJ
Oběd: salát z nových brambor 1 580 kJ
Svačina: bramboračka s houbami 750 kJ
Večeře: pečené kuře s bramborami a salátem 1 600 kJ
Celkem: 5 780 kJ

Salát z nových brambor a žampionů

Salát z nových brambor a žampionů

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 620 kJ)

  • 3/4 kg drobných nových brambor
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 10 -12 malých žampionů
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 2 lžíce kaparů
  • hrst zelených oliv
  • 2 lžíce nasekané pažitky

1. Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a povaříme je v osolené vodě doměkka.

2. V misce promícháme olivový olej, prolisovaný stroužek česneku a ocet.

3. Žampiony očistíme, slaninu nakrájíme na menší kousky.

4. Uvařené brambory slijeme, necháme je okapat, větší přepůlíme a vsypeme do mísy. Zalijeme připravenou zálivkou, promícháme a zakryjeme pokličkou, uchováme v teple.

5. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm dokřupava slaninu, vyjmeme ji na talíř vyložený papírovými ubrousky.

6. Na zbylém tuku z pánve krátce orestujeme žampiony. Houby a slaninu přidáme do mísy s bramborami, přidáme olivy, propláchnuté kapary a promícháme.

7. Hotový salát ozdobíme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.

Čtvrtek: saláty

Snídaně: kukuřičné lupínky s hruškou 1 270 kJ
Svačina: žlutý meloun s goudou 880 kJ
Oběd: uzený pstruh s chřestem 1 620 kJ
Svačina: tvaroh s okurkou 720 kJ
Večeře: salát s uzeným jazykem 1 700 kJ
Celkem: 6 190 kJ

Uzený pstruh s vejcem a chřestem

Uzený pstruh s vejcem a chřestem

Doba přípravy: 15 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 580 kJ)

  • 500 g zeleného chřestu
  • sůl
  • cukr
  • 4 velká vejce
  • 1 balení baby romano salátu
  • 1 svazek ředkviček
  • 4 filety z uzeného pstruha
  • koprová zálivka

1. Stonky chřestu omyjeme, odřízneme spodní dřevnatou část. Chřest svážeme kuchyňským provázkem, vložíme do vroucí vody s lžičkou soli, lžičkou cukru a povaříme 4-6 minut. Povařený chřest vyjmeme a zchladíme ve studené vodě.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.

3. Salátové listy omyjeme a osušíme, ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky.

4. Filety z uzeného pstruha rozebereme na malé kousky.

5. Na talíře rozdělíme maso z pstruha, salátové listy, ředkvičky, chřest, ochutíme solí s čerstvě mletým pepřem a podáváme s koprovou zálivkou a čerstvou bagetou.

Tip: Koprová zálivka - dvě snítky kopru najemno nasekáme, promícháme s kelímkem zakysané smetany, dochutíme bílým pepřem, solí a několika kapkami limetkové šťávy.

Pátek: bylinky

Snídaně: bylinkový tvaroh nebo cuketová pomazánka + chléb 1 360 kJ
Svačina: 1/2 palačinky s tvarohem, meduňkou a mátou 800 kJ
Oběd: bylinkové špagety: s bazalkou, tymiánem, pažitkou 1 750 kJ
Svačina: mozzarella s rajčaty a bazalkou 700 kJ
Večeře: kuskus s bylinkami a tofu 1 500 kJ
Celkem: 6 110 kJ

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka a bylinkový tvaroh

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina odležení + 3-4 hodiny chlazení
(1 porce = 1 360 kJ)

  • 1 menší cuketa
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 400 g lučiny
  • 1/4 malé chilli papričky
  • celozrnný chléb

1. Cuketu pokrájíme na malé kousky, cibulku nasekáme. Do plastikového sáčku dáme sůl, cukr a vinný ocet, přidáme pokrájenou cuketu a cibulku, promícháme, ze sáčku vytlačíme vzduch a uzavřeme. Necháme hodinu odležet.

2. Síto vyložíme plátěným ubrouskem nebo utěrkou, obsah sáčku vyklopíme do síta a vymačkáme přebytečnou tekutinu.

3. Sýr rozmixujeme s nasekanou chilli papričkou. Vmícháme cuketu s cibulí a 3-4 hodiny chladíme. Podáváme s celozrnným chlebem.

Bylinkový tvaroh

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina odležení
(1 porce = 1 360 kJ)

  • 1 velký stroužek česneku
  • hrst směsi čerstvých bylinek - koriandr, petrželka, pažitka, bazalka
  • 1/4 kg měkkého tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 střední mrkev
  • plátky křehkého chleba

1. Bylinky omyjeme ve studené vodě, necháme okapat, vysušíme v papírových ubrouscích a najemno nasekáme. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.

2. V misce utřeme dohladka tvaroh se zakysanou smetanou, vmícháme prolisovaný česnek, bylinky a pomazánku dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem.

3. Pomazánku uložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v chladu hodinu odležet. Mrkev nastrouháme, pomazánku natřeme na polovinu křehkých chlebů, posypeme mrkví a přiklopíme druhou polovinou chlebů.

Sobota: grilování

Snídaně: toast s kozím sýrem a ředkvičkami 1 340 kJ
Svačina: rohlík s vejcem a rajčetem 630 kJ
Oběd: grilovaný steak z lososa s vařenou kapustou 1 680 kJ
Svačina: bramboračka s houbami 750 kJ
Večeře: grilovaná zelenina s mozzarellou 1 450 kJ
Celkem: 5 850 kJ

Grilovaná zelenina se sýrovým dipem

Grilovaná zelenina se sýrovým dipem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut grilování
Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 450 kJ)

  • 70 g sýra s modrou plísní
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • 1 malý lilek
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 cuketa
  • 200 g mozzarelly

1. Sýr najemno nastrouháme a utřeme v misce s tvarohem, přidáme majonézu a utřeme dohladka. Vsypeme pažitku a promícháme. Odložíme do chladu.

2. Zeleninu omyjeme a osušíme. Lilek pokrájíme na silnější plátky, papriky rozpůlíme, vykrojíme jádřinec se stopkou a naplocho je rukou rozmáčkneme. Cuketu podélně pokrájíme na plátky.

3. Plátky zeleniny potřeme mašlovačkou rozšlehaným olejem s citronovou šťávou a ochutíme solí a pepřem.

4. Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opékáme lilek 6-8 minut po každé straně, papriky 5-6 minut a cukety 4-5 minut.

5. Mozzarellu nakrájíme na plátky. Na talíře rozdělíme střídavě plátky zeleniny a mozzarellu a podáváme ještě teplé s celozrnnou bagetou a připraveným dipem.

Tip: Ke grilované zelenině a mozzarelle můžete přidat další vrstvy - plátky masitých velkých rajčat nebo grilované portobello žampiony.

Neděle: maso

Snídaně: vajíčka, slanina, fazolky, toast 1 460 kJ
Svačina: šunkový závitek + knäckebrot 400 kJ
Oběd: pečená jehněčí kýta 1 590 kJ
Svačina: prosciutto s melounem 815 kJ
Večeře: hovězí se špenátem a pečenými celkem bramborami 1 440 kJ
Celkem: 5 705 kJ

Pečená jehněčí kýta s kuskusem

Pečená jehněčí kýta s kuskusem

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut pečení
Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1590 kJ)

  • 1,5-2 kg jehněčí kýty
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 malé červené cibule
  • sušený rozmarýn

Na kuskus:

  • 300 g kuskusu
  • 300-400 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky nasekaných mátových lístků
  • 1 lžička nasekaných petrželových listů
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry

1. Kost omyté a osušené jehněčí kýty obřízneme nožem a uvolníme. Kýtu potřeme směsí utřeného česneku, čerstvého zázvoru, soli, pepře a 2 lžic oleje. Při pokojové teplotě necháme 30 minut odležet.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenčí měsíčky.

3. Pekáč vyložíme měsíčky cibule, posypeme sušeným rozmarýnem, zakapeme zbylým olejem, přidáme kýtu, podlejeme trochou vody a pečeme půl hodiny pod poklopem.

4. Po půlhodině pečení kýtu odkryjeme, přelijeme výpekem, případně podlijeme a dopečeme další půlhodinu odkrytou.

5. Odměříme zeleninový vývar podle návodu na přípravu kuskusu, přidáme 2 lžíce oleje, trochu soli, přivedeme k varu, zalijeme jím kuskus, zakryjeme a necháme odstát 4-5 minut. Pak kuskus promícháme a načechráme vidličkou, vmícháme nasekanou mátu a petržel, citronovou kůru, dochutíme solí, pepřem a dobře promícháme.

6. Upečenou kýtu necháme 10 minut odpočinout. Cibuli vyjmeme z pekáče děrovanou naběračkou a vmícháme ji do kuskusu.

7. Kýtu podáváme na velkém talíři na vrstvě kuskusu.

Autoři:




Nejčtenější

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.