Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ty nejlepší letní experimenty z ovoce

  0:08aktualizováno  0:08
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší speciality, ve kterých se ovoce z letní zahrady představí v nečekaných souvislostech.

Malinové tiramisu | foto: In Images


Co jste o nich nevěděli

MERUŇKY z 22 % obsahují cukr, kromě toho i vitamin C a vlákninu pektin

RYBÍZ má málo kalorií, hodně vlákniny a vitaminu C

ANGREŠT je bohatý na vitaminy C a B, hořčík a vápník 

BORŮVKY jsou babským lékem na slabé a unavené oči. Nechybí jim ani vitamin C

MALINY jsou plné vitaminu C a B a beta karotenu, z minerálů mají hodně hořčíku, draslíku, fosforu, železa a mědi

OSTRUŽINY mají z ovoce, které u nás roste, nejvyšší obsah hořčíku 



Meruňkovo-rybízový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 45–55 min.

* 1 kg meruněk
* šťáva z 1 citronu
* 250 g červeného rybízu
* 1 kg želírovacího cukru
* 300 ml vody

1. Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme do skleněné mísy. Zakapeme je citronovou šťávou, zakryjeme a necháme chvíli stát. Cukr s vodou povaříme v kastrole se silným dnem na hustý sirup, přidáme meruňky a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.

2. Rybíz omyjeme, očistíme, přidáme k meruňkám a společně vaříme dalších 5–10 minut do zhoustnutí. Správnou konzistenci a schopnost rosolování poznáme, když trochu džemu kápneme na talířek, během několika minut by měl ztuhnout. Kastrol s džemem odstavíme z ohně, necháme chvíli stát a usadit a sebereme z povrchu pěnu. Plníme do dobře umytých a vyvařených horkých sklenic a uzavřeme.

 

TIP
Jemný džem připravíme, když v polovině varu ovoce propasírujeme nebo rozmixujeme a dále dovaříme. Do džemu můžete na konci vaření kápnout pro lepší chuť trochu mandlového likéru.



Malinové tiramisu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15–20 min. + na chlazení min. 4 hod

* 12–16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
* 250 g maskarpone
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce vaječného likéru
* 200 ml smetany ke šlehání, nejméně 33%
* cukr moučka na ochucení smetany, podle chuti
* 400–500 g čerstvých malin
* 2 kostičky hořké kvalitní čokolády
* 4 lžičky kakaa holandského typu

1. Do misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty a zakapeme je pomerančovou šťávou. Maskarpone utřeme s vanilkovým cukrem, postupně přilijeme vaječný koňak a dobře promícháme.

2. Ušlehanou smetanu s trochou cukru vmícháme do krému. Přibližně dvě třetiny krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme většinu připravených malin a na ně zbylý smetanový krém. Povrch ozdobíme odloženými malinami, hrubě strouhanou hořkou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami a poprášíme kakaem.


Cheesecake s angreštem

NA FORMU O O 23 CM

Příprava: 25 min. + 30 min. na odpočinutí těsta + 35–45 min. pečení

Na těsto:
* 180 g hladké mouky + trochu na vál
* 50 g cukru moučky
* 125 g másla
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g měkkého plnotučného tvarohu
* 3 vejce + 1 žloutek
* kůra z 1 citronu, jemně nastrouhaná
* 2 lžíce citronové šťávy
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g zakysané krémovité smetany
* 2 lžíce hrubé krupice
* 300 g angreštu

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v ledničce nejméně půl hodiny. Angrešt omyjeme, osušíme a očistíme.

2. Tvaroh utřeme se žloutky, kůrou a šťávou s cukrem, vmícháme zakysanou smetanu. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a promícháme s krupicí. Všechno spojíme s tvarohem.

3. Těsto přeneseme do formy a rovnoměrně vmačkáme na dno i do okrajů. Propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

4. Na těsto rozložíme většinu angreštu a rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe zbylým angreštem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35–45 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň nezpevní. Necháme vychladnout na mřížce.

TIP
Místo tvarohu použijte plnotučný krémový sýr nebo vyzkoušejte ricottu.



Šarlota s rybízovým želé

PRO FORMU NA 2 L

Příprava: 75 minut + 3,5 hodiny chlazení

* 500 g červeného rybízu
* 500 ml vody
* 180 g cukru krupice nebo želírovacího cukru
* 250 ml mléka
* 500 ml smetany 33%
* 6 žloutků
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml rybízového likéru
* 10 g jemně mleté želatiny
* 200 g cukrářských piškotů
* trochu oleje na potření mísy

1. Rybíz očistíme, asi dvě třetiny, dáme vařit s vodou, pomačkáme a vaříme, dokud ovoce nepustí šťávu, a pak přecedíme přes jemné síto. Čirou šťávu dále svaříme na polovinu, během vaření sbíráme pěnu a mícháme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.

2. Připravíme si 2 nerezové mísy s kulatým dnem o objemu asi 2 l a menší asi 1,5 l. Větší mísu vypláchneme studenou vodou, na dno vložíme část kuliček rybízu a zalijeme teplým rosolem. Menší misku z vnější strany potřeme olejem a vložíme doprostřed větší mísy s rosolem a naplníme ji podle potřeby studenou vodou.
Mezi stěny nasypeme zbylé kuličky rybízu a dáme chladit. Svaříme si mléko s polovinou smetany a odstavíme z ohně.

3. Žloutky ušleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem do husté pěny a smícháme se směsí horkého mléka a smetany. Krém za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Práškovou želatinu necháme podle návodu na obalu nabobtnat v pár lžících vody a rozmícháme v horké směsi. Nakonec vmícháme rybízový likér a vychladíme. Úplně nakonec přidáme šlehačku.

4. Mísu s rosolem vyndáme z ledničky, vyjmeme menší misku a vzniklý prostor naplníme částí krému, poklademe několika piškoty, opět potřeme krémem a takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí. Končíme vrstvou krému a chladíme minimálně 3 hodiny.

Karamelizované meruňky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min

* 4 větší meruňky
* 2 lžičky rybízové zavařeniny
* 4 lžičky másla
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 mandle
* 4 snítky máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Zapékací misku nebo grilovací tácek vytřeme máslem. Meruňky naskládáme do zapékací nebo grilovací misky. Důlek po pecce naplníme trochou zavařeniny a vtlačíme do ní kousek másla. Povrch posypeme třtinovým cukrem.

2. Zapékáme pod grilem nebo v dobře rozpálené troubě seshora, dokud cukr nezkaramelizuje. Podáváme teplé, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené snítkou máty a loupanou mandlí.

TIP
Podávejte se zmrzlinou nebo smetanou. Meruňky můžete ještě před naplněním a pocukrováním pokapat libovolným likérem, například mandlovým nebo ovocným. Na potření jsou nejvhodnější ostřejší a výraznější zavařeniny, například z červeného nebo černého rybízu. 


Autoři:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Dáši: Z manžela se v důchodu stal líný a nerudný dědek

Jsem už tři roky v důchodu a užívám si to. Těšila jsem se, až i manžel přestane pracovat a budeme si společně „plnit sny“. Místo toho denně poslouchám, co ho...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.