Ty nejlepší jahodové šarloty a nápoje

  0:53
I bez trouby můžete vyčarovat skutečný cukrářský skvost. Nepečený dort, který za své jméno vděčí anglické královně, je jednoduchý, osvěžující a chutná skoro všem.
Šarlota s želé

Šarlota s želé | foto: Profimedia.cz

Šarlota s želé

Na 6-8 porcí

Příprava: 30 minut 

* 1 sáček želé + 4 pl. želatiny
* 300 g jahod + kousek reveně
* 250-300 g cukrářských piškotů 
* 160 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 500 ml smetany ke šlehání, 33%
* 50 ml ovocné pálenky

1. Formu vyložíme fólií. Na dno nalijeme ovocné želé připravené podle návodu. Vložíme do něj několik přepůlených jahod a kousky povařené reveně – dáme ztuhnout. Zbylé jahody překrájíme a promícháme s alkoholem.

2. Polovinu cukru vyšleháme s mascarpone a vanilk. cukrem. Smetanu ušleháme se zbylým cukrem, vmícháme želatinu připravenou dle návodu a spojíme s krémem z mascarpone. Nakonec vmícháme jahody. Formu vyložíme kolem stěn piškoty, vnitřek naplníme krémem s jahodami a povrch pokryjeme zbylými piškoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Jahodová šarlota s mákem

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 20 minut + doba na chlazení a ztuhnutí

* 300-350 g cukrářských piškotů
* 100 ml sherry
* 600 ml smetany na šlehání, 33%
* 1-2 lžíce cukru moučky 
* 1 vanilkový cukr 
* 2 ztužovače šlehačky, neslazené
* 250-300 g jahod
* trochu máku na posypání

1. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme na dně i po stěnách piškoty a pokapeme sherry. Jahody omyjeme, očistíme, osušíme a překrájíme na větší kusy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a cukrem na tuhou šlehačku.

2. Na piškoty rozetřeme část ušlehané smetany, poklademe polovinou jahod, opět překryjeme vrstvou smetany a jahodami, na které namažeme zbylou šlehačku. Povrch dortu vyskládáme piškoty, přikryjeme fólií a dáme ztuhnout a chladit.

3. Při podávání krájíme ostrým nožem na jednotlivé porce, které lehce posypeme mákem.

Tip
Aby šlehačka dobře ztuhla, je nutné použít smetanu na šlehání s minimálně 33 % tuku a ztužovačem nebo smetanu na šlehání s alespoň 40 % tuku.
 

Pohár šarlota

Na 4 porce

Příprava: 30 minut

* 12-16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce griotky + 2 žloutky
* 450 g jahod + 50 g bílé čokolády
* 1 lžíce citronové šťávy
* vanilkový cukr, 3 lž. cukru krupice
* 250-300 ml smetany ke šlehání

1. Polovinu jahod posypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme citron. šťávou a rozmačkáme. Směs protlačíme přes sítko. Žloutky s vanilkovým a zbylým cukrem našleháme ve vodní lázni do husté pěny, stáhneme z lázně a zašleháme jahodový protlak.

2. Promícháme s ušlehanou smetanou. Na dno sklenic dáme krém, nalámané piškoty, pokapeme částí griotky a protlaku, posypeme čokoládou, doplníme zbylými jahodami, piškoty a krémem. Dáme chladit.

Jogurtová šarlota

Na 4 porce

Příprava: 20 minut

* 250 g cukrářských piškotů
* 50 ml kokosového nebo kávového likéru
* 250-300 g jahod
* hrst malin
* 200 g bílého jogurtu
* 200 g zakysané lahůdkové smetany
* 200-250 ml smetany, 35% 
* 1-2 lžíce cukru moučka 
* 1 vanilkový cukr

1. Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií, na dno a stěny vyskládáme piškoty. Pokapeme je likérem a formu naplníme krémem připraveným z jogurtu, zakysané smetany a dotuha ušlehané smetany s oběma cukry. Do krému zamáčkneme několik omytých, očištěných a okapaných jahod.

2. Přetáhneme fólií a necháme ztuhnout v lednici. Pomocí fólie vyjmeme z formy, nakrájíme na širší řezy a podáváme ozdobené zbylými jahodami a malinami.

Jahodové drinky

Vychutnejte si jahody v tekutém stavu. potěšíte jimi letní hosty, a když vynecháte alkohol, i děti.

Limonáda

Pro 4 osoby

Příprava: 10-15 minut

* 300 g jahod 
* šťáva z jednoho citronu 
* 4 lžíce cukru moučka, dle chuti 
* 1/2 citronu k podávání
* sodovky na dolití
* led

Led rozdrtíme válečkem nebo v mixéru na ledovou tříšť. Jahody, cukr a citronovou šťávu rozmixujeme na kaši. Ledovou tříští naplníme sklenice do 3/4, přidáme rozmělněné jahody a dolijeme sodovkou pod okraj. Vložíme po plátku citronu, promícháme lžičkou nebo brčkem a podáváme.

Tip
Jahodový protlak ještě propasírujte přes jemné sítko. Do hotové limonády můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty nebo meduňky.
 

Bowle

Na 2 litry

Příprava: 10 minut

* 1 l 100% ananasové šťávy
* 1 l vody nebo sodovky
* 200 g jahod
* 200 g dužiny ananasu
* šťáva z 1 citronu na dochucení
* třtinový cukr dle chuti, nemusí být 
* led k podávání

Jahody omyjeme, očistíme, přepůlíme a vložíme do džbánu nebo mísy na bowli. Přidáme pokrájenou dužinu ananasu, zalijeme dobře vychlazeným džusem, vodou nebo sodovkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme. Podáváme dobře vychlazené. Podle potřeby doslaďte cukrem.

Tip
Alkoholickou verzi připravte z 1/2 l bílého vína a láhve suchého sektu, vynechejte ananasový džus a dolijte sodovkou.

Shake

Pro 4 osoby

Příprava: 10 min

* 400 g lesních jahod + trochu na ozdobu 
* 600 g bílého jogurtu
* cukr třtinový nebo krupice dle chuti, asi 4 lžičky
* 1 lžíce mandlí + 4 lžíce mandlových lupínků na ozdobu

Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s jogurtem, cukrem a mandlemi. rozdělíme do sklenic, necháme vychladit a podáváme ozdobené lesními jahodami a mandlovými lupínky.

Tip
Mandle nahraďte jemnými ovesnými vločkami a lesní jahody libovolným bobulovitým ovocem, např. borůvkami, malinami nebo zahradními jahodami.

Sirup

Na 1 litr

Příprava: 10-15 minut

* 1,5-2 kg jahod
* 1,5-1,7 kg cukru krupice + 2 lžíce na posypání 
* 20 g kyseliny citronové

Očištěné jahody rozmačkáme, posypeme dvěma lžícemi cukru a necháme přikryté stát 24 hodin. Potom jahody přecedíme a vylisujeme přes jemné plátno nebo v odšťavovači. Odměříme litr ovocné šťávy, přidáme cukr a kyselinu citronovou a rychle zahřejeme pod bod varu. Zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, popřípadě stáhneme pomocí lžíce pěnu. Necháme zchladnout na 40 stupňů, plníme do důkladně vymytých lahví a uzavřeme.

Tip
Na 1 l ovocné šťávy přidejte 1,5-1,7 kg cukru podle vyzrálosti jahod, pokud dáte méně cukru, plňte do lahví ihned po rozpuštění cukru při teplotě 85 stupňů.

Autoři:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...