Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tvaroh je zdravý a dietní. Nebojte se ho v kuchyni používat častěji

  0:03aktualizováno  0:03
Je lehký, dobrý a hodí se nejen pro sportovce. Jestli vám ale dochází nápady, jak tvaroh připravit, přinášíme pět sladkých i slaných receptů.

Rajčata plněná tvarohem. | foto: Isifa

Proč si občas dopřát trochu tvarohu?

Je dietní: Kalorická hodnota polotučného tvarohu je ve 100 g cca 460 kJ. Je tak vhodnější než tavené či smetanové sýry.
Mléčné bílkoviny: Jsou lehce stravitelné a tělu dodávají vyváženou směs aminokyselin. Navíc v tvarohu najdete i bílkovinu kasein, který ovlivňuje růst a ochraňuje buňky jater.
Obsahuje vápník: Ten je důležitý hlavně pro děti v období růstu, starší chrání před osteoporózou a zubními kazy.
Zasytí: I několik hodin poté máte pocit plného žaludku, nemáte tak rychle hlad.

Rajčata plněná tvarohem

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká masitá rajčata
* 100 g másla
* 500 g měkkého polotučného tvarohu
* 100 ml smetany nebo mléka
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* 1 svazek jarní cibulky
* pažitka

1. Rajčata omyjeme a seřízneme vrchní část se stonkem. Z vnitřku vydlabeme dužinu, vypláchneme jej a necháme okapat nebo jej vysušíme ubrouskem. Pažitku a jarní cibulku také opláchneme a osušíme, nasekáme nadrobno. Stejně tak vydlabanou dužinu.
2. Změklé máslo utřeme dohladka, přimícháme tvaroh a podle potřeby přilijeme trochu smetany. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
3. Do vyšlehaného tvarohu přisypeme nakrájenou pažitku, jarní cibulku a dužinu. Rajčata naplníme tvarohovou pomazánkou a dáme vychladit do ledničky.

NÁŠ TIP

Touto tvarohovou směsí se dají plnit i papriky. Do tvarohu můžete přidat i pokrájenou ředkvičku, nastrouhanou kedlubnu či mrkev nebo různé bylinky. Pomazánku můžete namazat také na čerstvý chléb nebo bagetu.

Rybí pomazánka s tvarohem

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 g měkkého tvarohu
* 150 g filé
* 150 g lososa nebo jiné ryby
* bobkový list
* sůl
* nové koření
* citron
* pažitka
* petrželka
* výhonek řapíkatého celeru
* jarní cibulka
* kopr

1. V osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením dáme zvlášť povařit filé a lososa. Měkké uvařené maso rozebereme prsty na kousky a odstraníme kosti.
2. Tvaroh našleháme, osolíme a rozdělíme na dvě části.
3. Do jedné části tvarohu zamícháme nasekaný kopr, cibulku a kousky lososa. Do druhé části pomazánky přidáme nakrájený výhonek řapíkatého celeru, pažitku a filé. Ozdobíme petrželkou a servírujeme s chlebem či bagetou, s klínky omytého citronu.

NÁŠ TIP

Pomazánku můžete vyrobit i z uzené ryby, kterou máte rádi.
Vydatnější a barevnější bude s uvařeným vejcem, nastrouhanou syrovou mrkví či celerem.

Dort z tvarohu a ananasu

Příprava: 30 minut + pečení 12 minut

Pro 8 osob

* 300 g máslových sušenek
* 100 g rozpuštěného másla
* 500 g měkkého tvarohu
* 200 g lučiny
* 1 smetanový jogurt
* 12 plátků želatiny nebo 5 lžiček práškové
* 150 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 ananas

1. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečicím papírem, boky lehce vymažeme máslem. Rozdrcené sušenky promícháme s rozpuštěným máslem a lžící je natlačíme na dno formy. Zapečeme je zhruba 8-12 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů a necháme vychladnout.
2. Tvaroh ušleháme s lučinou, smetanovým jogurtem a cukrem. Pár lžic tvarohové náplně oddělíme a vmícháme do rozpuštěné želatiny. Obě směsi pečlivě prošleháme.
3. Sušenkový korpus poklademe plátky ananasu, na ně rozetřeme tvaroh a necháme v chladničce ztuhnout. Před servírováním ozdobíme zbytkem ananasu.

NÁŠ TIP

Dort chladne a tuhne minimálně 4 hodiny, připravte ho proto s předstihem. Místo čerstvého ananasu můžete použít konzervovaný.

Koláč s jablky a brusinkami

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

Těsto:
* 150 g hladké mouky
* 150 g másla
* 80 g cukru moučka
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 lžičky kypřícího prášku

Náplň:
* 500 g měkkého tvarohu
* 2 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 3 jablka
* 100 g sušených brusinek

1. Brusinky zalijeme v misce horkou vodou a necháme je nabobtnat.
2. Do prosáté mouky přimícháme kypřicí prášek a moučkový cukr, přidáme na kousky rozkrájené máslo, žloutek, vanilkový cukr a rychle zpracujeme v hladké těsto. To rozválíme nebo vtlačíme do vymazané formy a necháme půl hodiny odležet v chladu.
3. Tvaroh rozetřeme se žloutky a zkypříme tuhým sněhem z bílků s moučkovým cukrem.
4. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenčí měsíčky. Brusinky necháme okapat na cedníku.
5. Těsto krátce zapečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 5-7 minut. Formu vyjmeme, necháme vychladnout, potřeme tvarohem, zapícháme do něj měsíčky jablek a posypeme brusinkami. Dopečeme v mírně vyhřáté troubě.

NÁŠ TIP

Brusinky můžete použít i mražené, jen je nechte rozmrznout a okapat. Do tvarohu přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu.

Sekaná z tvarohu a sýra

Příprava: 20 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg mletého masa (hovězí a vepřové)
* 250 g měkkého tvarohu
* 150 g strouhaného sýra
* 1 menší cibule
* 1 pórek
* česnek
* majoránka
* paprika
* sůl
* pepř

1. Utřeme česnek se solí. Cibuli a pórek nakrájíme na malé kousky a vmícháme do tvarohu i s dalším kořením a strouhaným sýrem. Takto ochucený tvaroh důkladně promícháme s mletým masem.
2. Ruce si namočíme ve studené vodě a z masa vytvarujeme několik menších bochánků, které klademe na vyšší plech nebo do pekáče. Dáme je do předehřáté trouby na 200-220 stupňů a zapečeme nasucho. Pak je podlijeme sklenkou vody a pečeme asi 45 minut.

NÁŠ TIP

Tvaroh by měl nahradit vejce, pečivo a strouhanku. Pokud se rozhodnete péct sekanou jako jednu šišku, bez vejce by se mohla při pečení rozpadnout nebo by se velmi špatně porcovala. Proto jsou menší bochánky lepší.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.