K večeři si dejte raději salát. Tuk z posledního jídla dne se do břicha ukládá nejrychleji. (Ilustrační snímek)

K večeři si dejte raději salát. Tuk z posledního jídla dne se do břicha ukládá nejrychleji. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Tuk z večeře se ukládá nejrychleji. Tři hodiny po ní je břicho větší

  • 29
Zajímavý a nezvykle rychlý proces ukládání tuků ze zkonzumovaného pokrmu objevili a popsali vědci z Oxfordské univerzity. Průměrná osoba zaznamená nárůst tukové tkáně v oblasti břicha už tři hodiny po konzumaci tučné večeře, objem tohoto tuku má přitom velikost asi dvě až tři čajové lžičky. Přitom nejrychleji se takto tuk ukládá právě ke konci dne.

Takže zatímco tuk ze snídaně se tohoto rychlého procesu ukládání účastní jen v malém množství, tuk z večeře už v nadpoloviční míře. Týká se to přitom drobných kapének tuku, které se ze střev vstřebávají přímo do krve.

"Nově popsaný proces je velmi rychlý. Buňky v tukové tkáni kolem pasu chytají tukové částečky plynoucí krví a ihned je zabudovávají do sebe jako zásoby," tvrdí profesor Fredrik Karpe z Oxfordské univerzity. Už tři hodiny po večeři má břišní tuk o dvě až tři čajové lžičky větší objem.

Přitom ze snídaně se tohoto procesu účastní jen malé množství tuku, zatímco z večeře více než polovina. To je kvůli hormonálním změnám, k nimž dochází během dne. Tento proces ukládání tukových částic je ale dočasný, neboť většinou je tento tuk po krátkém čase vypuštěn zpět a použit k výživě svalů.

"Pokud se ale člověk přejídá, pak dochází ke konstantní akumulaci a tloustnutí," dodává profesor Karpe.