Takže zatímco tuk ze snídaně se tohoto rychlého procesu ukládání účastní jen v malém množství, tuk z večeře už v nadpoloviční míře. Týká se to přitom drobných kapének tuku, které se ze střev vstřebávají přímo do krve.
"Nově popsaný proces je velmi rychlý. Buňky v tukové tkáni kolem pasu chytají tukové částečky plynoucí krví a ihned je zabudovávají do sebe jako zásoby," tvrdí profesor Fredrik Karpe z Oxfordské univerzity. Už tři hodiny po večeři má břišní tuk o dvě až tři čajové lžičky větší objem.
Přitom ze snídaně se tohoto procesu účastní jen malé množství tuku, zatímco z večeře více než polovina. To je kvůli hormonálním změnám, k nimž dochází během dne. Tento proces ukládání tukových částic je ale dočasný, neboť většinou je tento tuk po krátkém čase vypuštěn zpět a použit k výživě svalů.
"Pokud se ale člověk přejídá, pak dochází ke konstantní akumulaci a tloustnutí," dodává profesor Karpe.