Doba přípravy: cca 80 minut bez suš
Množství: cca 30 kusů
Těsto:
70g mletých piškotů
80g mletých loupaných mandlí (nebo ořechů)
100g moučkového cukru
1 lžíce rumu
1 lříce mléka
Na krém:
150g másla
100g cukru
Na dohotovení:
40g mléčné čokoládové polevy
10g bílé čokoládové polevy
30 piškotů
60 půlených loupaných mandlí
cca 5 plátků kandované papáji
TipTučňáky lze stejně jako vosí hnízda plnit vaječným likérem a lepit oblíbeným máslovým krémem. |
Postup:
1. Mleté piškoty, mandle (ořechy), máslo, cukr, rum a mléko zpracujeme na vláčné těsto.
2. Plníme do formiček včelých úlů, po vyklepnutí do hlavičky ( cca 1 cm id vrcholu) vmáčkneme nakrájené trojúhelníčky papáji jako zobáčky. Necháme do druhého dne zaschnout při pokojové teplotě.
3. Úly lepíme máslovým krémem (nebo lze i nutellou - dle chuti a zvyku) na piškoty.
4. Natřeme rozpuštěnou mléčnou čokoládou vršek nad zobákem a cca půlku (aby zbylo bílé břicho) a přilepíme půlky mandlí jako křídla.
5. Po zatuhnutí doděláme bílou čokoládou a špejlí (zdobítkem) oči.