Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Třikrát brambory: vytvořte z obvyklé přílohy žádané hlavní jídlo

  2:24aktualizováno  2:24
Jestli má nějaká surovina v české kuchyni pevné postavení, tak je to brambora. Milujeme ji jako přílohu, vykouzlit z ní dokážeme i vynikající hlavní jídla. A protože podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří, nabízíme vám další inspiraci.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem. | foto: Isifa

Při výběru brambor byste měli vědět, jaké jídlo z nich budete připravovat. Existuje několik druhů brambor a každý se hodí pro něco jiného. Varný typ A se hodí "na loupačku" nebo do bramborového salátu a ke gratinování, typ B se hodí na přílohy, na hranolky, do polévek nebo i do salátů, typ C pak hlavně k přípravě kaší, na bramboráky, na bramborové těsto nebo k pečení ve slupce.

Pokud ale už máte zemáky doma a netušíte, jaký jsou typ, použijte snadný fígl. Bramboru rozpulte a půlkami o sebe chvíli třete - pokud se k sobě začnou lepit, je to důkaz, že v sobě mají dost škrobu a hodí se například na knedlíky. Jestli se ale objeví naopak voda, jsou ideální na salát. Pokud chcete brambory zbavit nadměrné škrobivosti, namočte je oloupané a pokrájené na půl hodiny do studené vody.

Při vaření dáváme brambory vždy do vroucí osolené vody, aby se v nich uchovalo co nejvíce prospěšných látek. Jestli preferujete brambory oloupané či ve slupce, je už na vás.

S jarem, po dlouhé době skladování, bychom si u brambor měli dávat pozor na hlízy, v kterých se objevuje jedovatý solanin, a ty naklíčené raději už nepoužívat. Pokud ano, všechny klíčky odstraňte a očka po nich vyřízněte do hloubky. Z brambor je třeba odstranit i zelená nezralá místa, kde je také zvýšená koncentrace solaninu. Zbavte se i zmrzlých brambor, které zesládnou, nebo je použijte na přípravu sladkých jídel.

Bramborové měsíčky

Bramborové měsíčky.

Příprava: 15 minut + pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 cibule nebo 1 větší jarní cibulka
• 4 rajčata
• 1 malá chilli paprička
• olivový olej
• 1 lžička balsamikového octa
• čerstvá petržel
• 800 g brambor
• sůl, pepř
• 2 lžíce sezamových semínek

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričku rozkrojíme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
3. Cibuli a chilli papričku orestujeme na lžíci oleje, přidáme nakrájená rajčata a společně s balsamikovým octem povaříme asi 3-5 minut, aby se odpařila část tekutiny. Necháme vychladnout a přimícháme nasekanou petržel.
4. Omyté brambory osušíme, nakrájíme na měsíčky, promícháme se 4 lžícemi olivového oleje, solí, pepřem a sezamovými semínky a dáme péct na 30 až 40 minut podle velikosti brambor.
5. Hotové upečené brambory dosolíme a podáváme s rajčatovou salsou.

Bramborové vějířky

Bramborové vějířky.

Příprava: 10 minut + pečení 45–50 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• 4 lžíce olivového oleje
• sušený rozmarýn
• sůl, pepř
• 2 lžíce slunečnicových semínek
• 2 lžíce dýňových semínek

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory omyjeme, dobře očistíme kartáčkem nebo oloupeme.
2. Připravíme si dvě stejně vysoká prkénka, mezi něž brambory položíme a pokrájíme je po celé délce na plátky. Prkénka zaručí, že bramboru nepřeřízneme celou. Z dvojitého alobalu připravíme čtyři balíčky.
3. Brambory položíme na alobal řeznou stranou nahoru, vetřeme olej, ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem a zabalíme.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut podle velikosti brambor. Deset minut před dokončením rozevřeme alobal, posypeme směsí semínek a dopečeme.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem.

Příprava: 20 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

• tuk na vymazání
• strouhanka
• 1 kg brambor
• 2 hrušky
• 100 g sýra s modrou plísní
• 250 ml smetany na vaření
• sůl

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
2. Brambory oloupeme, propláchneme vodou, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky.
3. Obvod zapékací mísy vyložíme plátky brambor, pak vyskládáme hrušky a doplníme střed mísy znovu plátky brambor.
4. Sýr rozdrobíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubším struhadle. Promícháme se smetanou a případně podle chuti s trochou soli - nemusí být, sýr je dost slaný.
5. Brambory zalijeme směsí smetany a sýra, zakryjeme vrstvou alobalu a zakryté pečeme asi 40 minut. Brambory odkryjeme, vyzkoušíme, jestli jsou měkké, a zapečeme podle potřeby 5-8 minut dozlatova.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.