Doporučujeme

Kuře Marengo | foto: Valfrutta

Tři tipy na rychlou večeři s chutí rajských jablíček

  • 5
Přivolejte si na stůl léto a naservírujte rodině večeři ve středomořském stylu, kde hlavní roli hrají rajčata. Zkuste netradiční variaci na slavné kuře Marengo, které poprvé ochutnal při svém válečném tažení Napoleon, masové kuličky polpette s hráškem a krájenými rajčaty nebo zapečený lilek s parmazánem.

Kuře Marengo

 Množství: pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 50 g másla
  • ¼ čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru krupice
  • malá čerstvá chilli paprička
  • sůl, čerstvě namletý pepř

1. Kuřecí řízky očistíme a na oleji opečeme dozlatova. Osolíme je a uchováme v teple. Do pánve s výpekem přidáme máslo a orestujeme na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas.

2. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidáme chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníme vařečkou. Do směsi vložíme zpět kuře a na mírnějším plameni dusíme dalších 15 minut.

3. Hotové kuře vyjmeme, překrojíme v půlce a řezem naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou a podáváme s bagetkou nebo rýží.

Zapečený lilek s parmazánem

Množství: pro 4 osoby

Zapečený lilek s parmazánem

  • 2 střední lilky
  • 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou (2 x 400 g)
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku nadrobno pokrájené
  • 80 g parmazánu vcelku
  • 50 a 50 ml extra panenského oleje
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, pepř

1. Lilek nakrájíme podélně na 5 mm silné plátky, potřeme je z obou stran olejem, rozložíme na plech a grilujeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolíme a opepříme.

TIP: Pokud vás baví středomořská kuchyně, ale ne vždy máte doma čerstvé suroviny, sáhněte po kvalitním polotovaru, jako jsou třeba krájená rajčata s bazalkou nebo bylinkami.

Krájená rajčata s bazalkou

2. Na zbylém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou.

3. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvoříme vrstvy, dokud suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měl být lilek s parmazánem.

4. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme 20 minut. Servírujeme s bílým pečivem.

Masové polpette v rajčatové omáčce

Množství: pro 4 osoby

Na kuličky:

Masové polpette v rajčatové omáčce

  • 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 ml olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Na omáčku:

  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • konzerva krájených rajčat s bylinkami (400 g)
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Smícháme namleté maso spolu se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso "zatáhlo".

2. V rendlíku orestujeme cibuli s česnekem, přidáme krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a necháme vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou ciabattou nebo bagetou.

Tip šéfkuchaře: Masové kuličky mají v oblibě zejména děti, kterým můžete připravit lehčí verzi tohoto pokrmu: kuličky místo smažení vložte na vymazaný pekáč a pečte v troubě na 200°C asi 15 minut podle velikosti. Dále postupujte podle receptu.

Recepty připravil tým šéfkuchařů Pražského kulinárního institutu.


  • Vybrali jsme pro Vás