Doporučujeme

Cupcakes jsou různě ozdobené muffiny, třeba i jedlými květy. (Ilustrační snímek)

Cupcakes jsou různě ozdobené muffiny, třeba i jedlými květy. (Ilustrační snímek) | foto: Iveta Soukupová

Tři recepty s jedlými květy: na talíři zavoní fialky, růže a sedmikrásky

  • 0
Jedlé květy vám neudělají okrasu jen na zahradě, ale i na talíři. Nebojte se jich, postupně je přidávejte do salátů a pomazánek, skvěle chutnají i v dezertech.

Cupcakes pocházejí z Ameriky. Na rozdíl od muffinů jsou s krémem, většinou pastelově zbarveným, často bývají kýčovitě zdobené. Velikostí bývají menší než muffiny, ale můžete je samozřejmě upéct ve stejné formě. Pokud do nich zapíchnete svíčku, máte originální narozeninový minidort.

Čokoládové cupcakes s růžemi

  • 150 gramů másla
  • 150 gramů cukru krupice
  • 3 menší vejce
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 100 gramů hořké čokolády
  • 100 mililitrů mléka

Na kandované lístky růže:

  • 1 bílek
  • 1 růže
  • lžíce moučkového cukru
  • lžička citronové šťávy

Na krém:

  • 250 gramů cukru krupice
  • 1 lžíce růžové vody
  • 100 mililitrů vody
  • 3 bílky

Příprava cupcakes. Můžete použít formu na muffiny.

Kandované lístky růží

1. Necháme změknout máslo při pokojové teplotě, poté ho vyšleháme s jemným krupicovým cukrem do pěny. Trvá to přibližně 6 minut. Poté postupně přidáváme vejce a dál šleháme.

2. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek a kakao. Nalámeme čokoládu (nejlépe s 50 % kakaa) a necháme ji v mléce při nízké teplotě rozpustit. Vyšlehanou směs přimícháme k mouce a poté přilijeme čokoládové mléko. Těstem plníme formičky nebo košíčky zhruba do 2/3.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladnout.

4. Příprava kandovaných růží: bílek lehce prošleháme vidličkou, poté k němu přidáme prosátý cukr a citronovou šťávu. Ve směsi máčíme jednotlivé okvětní plátky růží, necháme je uschnout na pečicím papíru. Až zaschnou, postup případně ještě jednou opakujeme.

5. Příprava krému: vodu, růžovou vodu a cukr svaříme, až lehce zhoustnou. Bude to trvat přibližně 10 minut, než se začne tvořit takzvaný řetízek. Bílky ušleháme dotuha. Postupně k nim po lžičkách přiléváme přibližně polovinu rozvaru, stále šleháme, až získáme jemný krém.

6. Chladné muffiny propícháme vidličkou a nalijeme do nich zbylý rozvar. Zdobíme je vyšlehaným krémem (lžičkou nebo cukrářským sáčkem) a kandovanými růžemi.

Fialkové cupcakes

  • 1 prášek do pečiva
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 300 gramů holandského (hustého) jogurtu
  • 50 mililitrů oleje
  • 3 vejce

Na fialkový sirup

  • hrst fialek
  • 100 mililitrů vody
  • 100 gramů cukru
  • pár kapek citronu

Na krém

  • 100 gramů změklého másla
  • 100 gramů smetanového sýra (typu Philadelphia)
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce fialkového sirupu
  • cukrářské barvivo

Čerstvé fialky.

Vařené fialky přeceďte a nechte vychladnout.

Zasypte cukrem...

1. V jedné míse vyšleháme cukr a vejce. Postupně k nim přidáváme olej a jogurt a až nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těstem plníme formičky přibližně do 2/3. Pečeme asi 20 minut při 180 stupních.

2. Připravíme si fialkový krém: fialky důkladně propláchneme, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté necháme vychladnout a přecedíme. Přidáme cukr a necháme vařit. Postupně přidáváme kapky citronu. Původně zelená (nevábná) barva se změní na fialkovou. Vaříme asi deset minut, než vznikne rozvar.

3. V sirupu rozpustíme modré či fialové barvivo. Necháme změknout máslo, moučkový cukr přesejeme. Všechno společně dohladka ušleháme. Krémem naplníme cukrářský sáček (případně jen igelitový sáček, kterému odstřihneme růžek) a zdobíme jednotlivé dortíčky.

TIP: Fialky můžete také nasekat do dortíčků. Trhejte je pouze na místech, kde se nehnojí, nejezdí kolem auta nebo nechodí pejskové na procházku apod. Fialky můžete zkusit nakandovat jako růže. Používejte pouze květy, stonky pečlivě otrhejte.

Sedmikráskový salát

Sedmikráskový salát s mrkví

  • 4 mrkve
  • hrst sedmikrásek
  • 150 gramů hustého jogurtu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • šťáva z poloviny citronu

1. Z jogurtu, javorového sirupu a citronové šťávy umícháme dresink.

2. Mrkve očistíme a nastrouháme. Sedmikrásky opereme ve vodě.

3. Do misky dáme dresink, nastrouhanou mrkev a sedmikrásky. Zasypeme slunečnicovým semínkem a pomerančovou kůrou.

TIPY:

Pro zpestření můžete použít i jemně nakrájenou hrušku, skvěle ladí k sedmikráskové chuti.

Sedmikrásky využijete i do slaných salátů, dají se dobře kombinovat s listovými saláty a svěžími jarními chutěmi. Výborné jsou také v tvarohových pomazánkách, třeba s řeřichou.

  • Stejně jako fialky sbírejte sedmikrásky na čistých místech. Nepoužívejte ani ty ošetřené pesticidy.

Vybírejte kytičky v době vrcholného květu.

  • Začněte s nimi opatrně - pozor na alergické reakce.

Jaké další květy jsou jedlé?

Například fuchsie, kamélie, měsíček, maceška, chrpa, chryzantéma, begonie, pampeliška...


  • Vybrali jsme pro Vás